O localitate din Suceava trebuie sa plătească pentru o conductă de gaz care nu există

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Conductă magistrală de gaz. FOTO: Arhivă Adevărul
Conductă magistrală de gaz. FOTO: Arhivă Adevărul

Primăria din comuna suceveană Moldoviţa este obligată să plătească în următorii 15 ani aproape 10 milioane de lei pentru o investiţie într-o conductă de gaz metan, care în prezent nu există şi care trebuia să fie realizată prin proiectul "Suceava - utilităţi şi mediu la standarde europene", proiect despre care se poate spune că reprezintă un adevărat eşec pentru administraţia judeţeană.

Primăria din comuna suceveană Moldoviţa se află într-o situaţie nu foarte uşor de înţeles pentru omul de rând. În urmă cu mai bine de zece ani, conducerea administrativă a localităţii a fost de acord să ia parte dintr-un proiect demarat de Consiliul Judeţean Suceava, în urma căreia Moldoviţa trebuia să fie racordată la gaz metan. Acum, în localitate nu numai că nu a ajuns nici o conductă pentru distribuţia de gaz metan, însă primăria chiar trebuie să plătească rate şi dobânzi pentru creditul contractat.

Conform primarului comunei Moldoviţa, Traian Iliesi, localitatea care o administrează ar trebui să plătească numai în acest an suma de 350.000 de lei, o treime din întregul buget al comunei. În plus acesta a mai arătat că proiectul este ilogic deoarece comunele Frumosu şi Vatra Moldoviţei, nu fac din proiectul Consiliului Judeţean Suceava, iar traseul conductei de gaz care trebuia să ajungă în Moldoviţa trece taman prin acele două localităţi.

Traian Iliesi a mai precizat că nu are fonduri din care să plătească ratele şi dobânzile pentru creditul contractat în 2004 de fostul primar Nicolae Chiforec, situaţie în care s-ar mai afla şi alte 30 de primării din judeţul Suceava, care au fac şi ele parte din proiectul "Utiltăţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava". Primarii din aceste localităţi chiar au cerut ca creditul să fie preluat de Guvern pentru că în condiţiile actuale el nu poate fi achitat şi primăriile riscă să ajugă să fie executate silit.

La sfârşitul lunii mai a acestui an, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a cerut firmei Transgaz să reia lucrările la magistrala de gaz Pojorâta - Vatra Dornei, lucrări ce au fost oprite în 2013 din cauza unor probleme privind traseul magistralei. Din cei 33 de kilometri din tronsonul Pojorâta - Vatra Dornei, parte a conductei magistrale Frasin - Vatra Dornei, s-au făcut până acum doar 9,2 kilometri. Interesant este faptul că de această magistrală de gaz depinde şi centrala de cogenerare pe bază de gaz natural din Vatra Dornei, localitate care încă nu este racordată la reţeaua de gaz natural.  

În anul 2004, Consiliul Judeţean Suceava condus la acea vreme de Gavril Mîrza şi 61 de localităţi din judeţul Suceava au împrumutat un credit în valoare de 86,3 milioane de euro de la Deutsche Bank pentru realizarea proiectului "Utiltăţi şi mediu la standarde europene în judeţul Suceava". Creditul a fost contractat pe o perioadă de 25 de ani, cu o perioadă de graţie de cinci ani şi o dobândă de 3,97% la care se adaugă rata Euribor.

Prin acest program s-au construit centrale termice de cogenerare şi reţele de termoficare în municipiile Rădăuţi, Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc şi oraşele Gura Humorului şi Siret, însă trebuiau să fie construite şi reţele magistrale de gaze naturale în cele 61 de localităţi care s-au angajat împreună cu CJ Suceava la alocarea creditului de la banca germană.

Conform proiectului, în judeţ trebuiau să-şi facă apariţia 360 de kilometri de conductă magistrală, însă nu au fost făcuţi decât doar 101 kilometri. Această reţea a fost preluată, în anul 2009, de Transgaz care s-a angajat să finalizeze lucrările prevăzute în proiect.

Alte ştiri pe această temă:

Reţeaua de termoficare a municipiului Brăila nu este dorită decât de hoţii de fier vechi. Două tentative de vânzare la licitaţie au eşuat

Au tăiat 5 tone de metal din conducta de termoficare, noaptea, ca orbeţii


 

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite