O ctitorie a domnitorului Petru Rareş va fi reabilitată cu 23 de milioane de lei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Probota. FOTO Dănuţ Zuzeac
Mănăstirea Probota. FOTO Dănuţ Zuzeac

Mănăstirea Probota, ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rareş, va beneficia de 23 de milioane de lei în baza unui proiect vizând fonduri europene. Este vorba despre o finanţare prin Ministerul Fondurilor Europene şi vizează reconstruirea caselor domneşti din incinta mănăstirii.

Şefii Consiliului Judeţean (CJ) Suceava a semnat contractul de finanţare pentru restaurarea patrimoniului Mănăstirii Probota. Proiectul este unul în valoare de cinci milioane de euro.

„În felul acesta Probota va putea să intre mai uşor în circuitul turistic frecvent al judeţului Suceava”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Mănăstirea Probota, ctitorie a domnitorului moldovean Petru Rareş, va beneficia de 23 de milioane de lei în baza unui proiect care a fost aprobat. Ministrul delegat pentru Fonduri Europene, Rovana Plumb, a semnat contractul de finanţare.

Potrivit unui comunicat transmis de Ministerului Fondurilor Europene, lucrările de reabilitare a complexului monahal se vor derula timp de trei ani şi se vor finaliza prin punerea în valoare a patrimoniului cultural din Probota.

Mănăstirea Probota a fost construită în anul 1530 de către domnitorul Petru Rareş. Biserica mănăstirii are hramul Sfântul Nicolae. În anul 2015, mănăstirea a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din judeţul Suceava. Viorel Blanaru, specialist în monumente, a arătat că banii sunt alocaţi pentru restaurarea caselor domneşti aflate în incinta mănăstirii construite de Petru Rareş.

„Aceste clădiri erau într-o anumită stare de degradare. S-a încercat o reconstrucţie, pe la începutul anilor 2000, a unui corp de clădire. Dar soluţia propusă de specialişti veniţi din Japonia nu a corespuns condiţiilor de climă din zona noastră”, a explicat Viorel Blanaru.

El a mai spus că cei care s-au ocupat atunci de restaurarea Mănăstirii Probota şi au încercat să reconfigureze chiar şi vechile curţi domneşti nu au fost foarte pricepuţi.

„Lucrările executate atunci s-au degradat. Lucrările arheologice efectuate în incinta Mănăstirii Probota au scos la iveală, pe de altă parte, clădiri importante, de tip case domneşti şi s-au impus lucrări de restaurare adecvate” a arătat Viorel Blanaru.

În acest context, s-au solicitat şi obţinut fonduri consistente de la Guvern, care, „dacă vor fi bine gospodărite, vor duce la îmbogăţirea peste poate a celei mai frumoase mănăstiri din această zonă a Moldovei”, conform specialistului în monumente istorice Viorel Blanaru.

Alte ştiri pe această temă:

Începerea lucrărilor de reabilitare a podului de la Mărăcineni, întârziată încă două săptămâni de un aviz

Statuia lui Ştefan cel Mare, care stă să se prăbuşească, pare imposibil de restaurat. Nicio firmă nu s-a înscris la licitaţia privind reabilitarea sa

Cum s-a mobilizat un oraş întreg pentru repararea unei secţii de spital. Proiectul de 240.000 de euro realizat exclusiv din donaţiile cetăţenilor

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite