Noua tulpină de coronavirus, din Marea Britanie, a fost depistată la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Oana Şlemco
FOTO: Oana Şlemco

Varianta de coronavirus depistată iniţial în Marea Britanie şi caracterizată printr-o transmisibilitate crescută a fost identificată la Suceava în urma secvenţierilor efectuate la Universitatea „Ştefan cel Mare“.

Proba biologică a fost recoltată la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava de la un pacient cu un istoric recent în Marea Britanie. 

Într-un comunicat de presă transmis de universitatea din Suceava, tulpina secventiaţă aparţine unui lot de 20 de probe ce au fost analizate în ultima săptămână în cadrul Laboratorului de Metagenomică şi Biologie Moleculară. 

„Dintre mutaţiile observate, prezintă o importanţă deosebită mutaţia N501Y, a proteinei spike (S) responsabilă de ataşarea de celulele gazdei potential infectate si care, conform studiilor, conferă o mai mare transmisibilitate a virusului. De asemenea, este prezentă mutaţia del69_70 HV, care poate determina rezultate echivoce (sau chiar fals-negative) la anumite tipuri de teste de diagnostic PCR. Şi acest aspect poate conduce, indirect, la o rată mai mare de transmitere a virusului, datorate liberei circulaţii a persoanelor infectate, dar cu răspuns fals-negativ la test”, transmite USV. 

Instituţia academică a arătat că activitatea curentă de secvenţiere la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava este parţial finanţată de Ministerul Educaţiei şi Cercetării prin proiectul cu numărul PN-III-P2-2.1-SOL-2020-0142 coordonat de Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, coordonarea ştiinţifică în cadrul componentelor biologică, bioinformatică şi medicală fiind asigurată de şef lucr. dr. biolog Andrei LOBIUC, prof.univ.dr. Mihai DIMIAN şi şef lucrări dr. medic Olga Căliman-Sturdza. 

„Comisia Europeană a recomandat ţărilor europene să îşi înnoiască strategiile de testare pentru a răspunde noilor tulpini şi să crească urgent secvenţierea genomică cel puţin până la 5%, preferabil până la 10% din rezultatele pozitive. Aceasta ar însemna efectuarea unui număr între 5.000 şi 10.000 de secvenţieri pe lună în România. La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava se pot secvenţia lunar aproximativ 500 de probe, în condiţiile în care sunt furnizate consumabilele necesare şi este asigurată dublarea personalului specializat al laboratorului, costurile consumabilelor necesare per probă pentru tehnologia de secvenţiere folosită de USV situându-se sub 1000 lei”, se mai arată în comunicatul transmis de universitatea din Suceava. 

Vă recomandăm să citiţi şi: 

Cum comentează OMS declaraţia lui Boris Johnson precum că tulpina britanică a noului coronavirus ar fi mai letală decât celelalte 

Medic, despre prezenţa în România a tulpinii SARS-CoV-2 din Marea Britanie: „Purtatea măştii este mai  importantă decât era acum câteva luni”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite