Motivul pentru care un cimitir din Suceava stă închis de ani de zile: „Cred că nu se pot asocia, că-s mai multe culte“

Motivul
pentru care un cimitir din Suceava stă închis de ani
de zile: „Cred că nu se pot asocia, că-s mai multe culte“

FOTO: Oana Şlemco

Locuitorii cartierului sucevean Iţcani îşi îngroapă morţii în alte cimitire din oraş întrucât în cel din cartier nu mai sunt locuri. Acum şase ani, cultele au primit în administrare un teren ca să amenajeze un cimitir, dar nu au reuşit să se pună de acord cu privire la împărţirea parcelelor.

Ştiri pe aceeaşi temă

În anul 2013, peste 50 de locuitori ai cartierului Iţcani, din municipiul Suceava, au participat la un protest paşnic, reclamând că nu mai au unde să-şi îngroape morţii. Atunci, primarul Sucevei, Ion Lungu, le-a dat asigurări oamenilor că problema se va rezolva, pentru că, în 2012, primăria le-a dat cultelor în administrare o suprafaţă de teren ca să amenjeze un nou cimitir în cartier.  

Atunci, a existat o problemă în sensul că municipalitatea nu a intabulat respectiva suprafaţă de teren şi nici nu a stabilit parcelele. Între timp, administraţia locală a rezolvat cele două neajunsuri, numai că a apărut o altă problemă. Cultele au fost nemulţumite de modul în care au fost împărţite parcelele şi au cerut să se facă o nouă împărţire.

„A fost o împărţire haotică. Era câte o parcelă aici, o alta acolo. De exemplu, Parohia „Petru şi Pavel” a primit numai 9 ari”, ne-a declarat preotul paroh Bârsan, de la biserica „Cinci Arhangheli”.

Operaţiunea de împărţire s-a finalizat în această primăvară şi, cu toate acestea, cimitirul este în continuare închis.

Contactat telefonic, viceprimarul Sucevei, Marian Andronache, ne-a spus că din câte ştie parohiile nu s-au înţeles cu privire la teren. „Nu pot să se asocieze că-s mai multe culte”, a spus Andronache.

Din cauza neînţelegerilor iscate, cimitirul este închis şi-n ziua de astăzi, iar localnicii îşi îngroapă morţii în alte cartiere din oraş.

Pe bucata de teren pe care au primit-o bisericile, au crescut buruieni de doi metri, iar zona porţilor de acces, pentru că cimitrul este împrejmuit, a devenit un fel de buncăr de gunoi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: