Motivul pentru care ÎPS Pimen nu va fi îngropat cu onoruri militare. Un ordin acordat de preşedintele Constantinescu i-ar fi dat dreptul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

ÎPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, a fost decorat cu Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce, de către fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu. Acesta distincţie este asimilată gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral, ceea ce înseamnă că ierarhul ar putea fi înmormântat cu onoruri militare.

În anul 2000, fostul preşedinte al României, Emil Constantinescu, a semnat decretul numărul nr.516 din 30 noiembrie, privind conferirea de decoraţii naţionale unor înalţi prelaţi. Decretul a fost publicat în Monitorul Oficial nr. 666 din 16 decembrie 2000.

Pe lista celor care au primit atunci Ordinul Naţional Pentru Merit în grad de Mare Cruce se afla şi Pimen Zainea, arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor.

 Această distincţie îi conferă dreptul înaltului prelat la funeralii cu onoruri militare. Conform legii 29/2000 art. 43, Ordinul Naţional pentru Merit în grad de Mare Cruce este asimilat gradului de general de brigadă, general de flotilă aeriană sau contraamiral.

În regulamentul onorurilor şi ceremoniilor militare al Ministerul Afacerilor Interne din 30.04.2014 se arată la art. 41 aliniatul 2 că „termenul de depunere de către familie a solicitărilor de organizare şi desfăşurare a funeraliilor cu onoruri militare în situaţia decesului unei persoane prevăzute la alin. (1) lit. b), g) şi i) este de cel puţin 24 de ore înainte de desfăşurarea funeraliilor organizate în Bucureşti şi de 48 de ore în cazul celorlalte unităţi administrativ-teritoriale”.

ÎPS Pimen va fi înmormântat vineri, 22 mai.

Mitropolia Moldovei sau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor ar fi trebuit să depună o cerere pentru organizarea funeraliilor cu onoruri militare la Centrul Militar Suceava încă de miercuri, 20 mai. Surse din rândul militarilor ne-au spus că până joi, la ora 17.00, nu s-a înregistrat nicio cerere în acest sens şi dacă s-ar fi depus cu siguranţă ar fi fost respinsă în contextul legislaţiei pentru prevenirea infecţiilor cu COVID-19. Ceremonialul ar fi presupus ca mai mulţi militari să fie prezenţi la înmormântare.

Pe de altă parte, cei care l-au cunoscut spun că ÎPS Pimen era un pare patriot. Pe monumentul funerar de la mormântul său au fost fixate plăcuţe gravate cu versuri ale unor poezii patriotice. Mormântul se află în incinta schitului Sihăstria Putnei din comuna Putna a judeţului Suceava.

 În seara zilei de miercuri, 20 aprilie, sicriul în care se află trupul neînsufleţit al ierarhului a fost depus în biserica „Sf Gheorghe” a mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava. Monahii lăcaşului de cult au acoperit sicriul sigilat cu un tricolor.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite