Moaşă moartă de inimă la ieşirea din tură

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Doiniţa Buliga nu a arătat niciodată că suferea cu inima, iar colegele ei au considerat-o cea mai bună moaşă de la Maternitate
Doiniţa Buliga nu a arătat niciodată că suferea cu inima, iar colegele ei au considerat-o cea mai bună moaşă de la Maternitate

Femeia nu a putut fi salvată deoarece cardiologul nu se afla în spital. Stresul, condiţiile de muncă şi lipsa de interes a unor medici din Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc au dus la pierderea celei mai bune moaşe din spital, după cum consideră colegii şi localnicii care au cunoscut-o.

Doina Buliga, în vârstă de 57 de ani, s-a stins pe patul spitalului în care lucra, în urma unui stop cardio-respirator, fiind în evidenţa medicului cardiolog cu afecţiuni la nivelul cordului. Epuizată atât fizic cât şi psihic, sâmbătă dimineaţă când a ieşit din tura de noapte a făcut primul preinfarct. S-a întors la spital cu maşina personală, însă după câteva ore s-a stins.


„Au lăsat-o să moară ca un câine“


Atât rudele îndoliate cât şi colegele de serviciu susţin că medicii locali nu au făcut suficient pentru a fi salvată. „Au lăsat-o să moară ca un câine după ce toată viaţa şi-a dedicat-o meseriei. Plăteam eu SMURD-ul numai să o ducă mai departe la Suceava“, a spus îndurerată Areta Buliga (80 de ani), mama asistentei. Tragedia s-a produs în timp ce în spital nu era nici măcar medicul cardiolog, singurul pe care îl are unitatea sanitară, acesta fiind plecat la un congres la Sinaia. A fost preluată de un medic internist care nu a considerat că este necesară tranferarea pacientei la un spital de nivel superior.


„Pacienta a fost internată, pusă pe monitor. S-a iniţiat tratamentul conform suferinţei, iar în momentul în care s-a produs stopul s-au efectuat imediat manevrele de resuscitare, dar nu s-a mai putut face nimic. Eu am procedat corect. Sigur că îmi pare rău că s-a produs un deces, dar am procedat corect“, a declarat medicul internist Georgiana Posa, cea care a internat-o pe Doina Buliga.

Tragedia s-a petrecut pe 1 octombrie. Moaşa Doiniţa Buliga tocmai ieşise din tura de noapte la Spitalul Câmpulung Moldovenesc şi a plecat acasă. Aici, a suferit un preinfarct. Deoarece nu a vrut să îşi sperie mama chemând ambulanţa, s-a urcat singură în maşină şi s-a întors la spital.


A fost internată în secţia de Medicină Internă, i s-au administrat perfuzii, însă medicul care o avea sub observaţie a considerat că nu se impune transferarea ei la Spitalul Judeţean de Urgenţă Suceava, în condiţiile în care singurul cardiolog pe care îl are spitalul era plecat la un congres la Sinaia.


„Ea îşi făcuse analizele la Lugoj, iar eu am auzit-o vorbind cu medicul pe la ora 14.00 deoarece uitase să îşi închidă telefonul. Îi cerea să aducă rezultatele de la ultimul control să le compare. Aici nu i-au făcut decât analizele la sânge şi EKG-ul care ieşise rău. Apoi în două ore a murit“, a spus Adriana Dancă (45 ani), sora asistentei.


„Stres din cauza şefei“


Atât rudele cât şi colegele ei de la Secţia de Obstetrică-Ginecologie susţin că medicii nu au făcut tot posibilul pentru a o salva. „Au lăsat-o să moară ca pe un câine după ce toată viaţa şi-a dedicat-o meseriei. Plăteam eu SMURD-ul numai să o ducă la Suceava“, a spus îndurerată Areta Buliga (80 de ani), mama asistentei. Colegele susţin că de vină este stresul la care sunt supuse de şefa secţiei.


„A fost cea mai bună moaşă a Maternităţii Câmpulung Moldovenesc. Noi nu facem numai munca de asistentă, ci şi cea de secretară, operator pe calculator şi toate documentele birocratice. Toate venim cu frică la serviciu din cauza şefei care ne terorizează“, a spus sub anonimat una dintre colegele Doiniţei, prezentă la înmormântare.


Şefa secţiei a evitat să comenteze atmosfera tensionată din spital. „Ce pot să vă spun este că în sistemul medical este un stres general“, a declarat Luminiţa Ciosnar, şefa Secţiei de Obstetrică-Ginecologie, susţinând apoi că are o urgenţă medicală şi că nu mai poate vorbi.


„Eu cred că atunci când nu te pricepi, mai bine trimiţi pacientul la alţii. Bănuim că nu i s-a pus un diagnostic corect. Aşteptau să vină cardiologul luni, dar nu a mai rezistat“, a mai spus Ioan Dancă, cumnatul femeii. Medicul internist care a preluat-o pe Doiniţa susţine că nu a greşit cu nimic. „Eu am procedat corect. Sigur că îmi pare rău că s-a produs un deces, dar am procedat corect“, s-a disculpat doctorul Georgiana Posa.


„Putea muri oricând“


Întors de la congres, cardiologul susţine că femeia ar fi putut muri în orice clipă. „Pacienta suferea de cardiopatie hipertrofică, ceea ce presupune un risc de moarte instantanee şi exact aşa s-a întâmplat. Din cauză că fuma foarte mult, cu toate că era contraindicat, i s-a agravat o cardiopatie ischemică şi putea să cadă oriunde şi să rămână moartă, chiar de era în ambulanţă, în elicopter, la Suceava sau eram eu de faţă“, a declarat medicul cardiolog Viorel-Emilian Gulii.

___________________________

Zeci de cadre medicale au luat calea străinătăţii

Spitalul Câmpulung Moldovenesc este deficitar în specialişti. Identice cu Secţia de Cardiologie, unde există un singur medic, mai sunt Neurologia, ATI sau Radiologia.


„Când medicii sunt în concediu, anunţăm Direcţia de Sănătate Publică şi ne adaptăm la conduita de urgenţă, ceea ce însemnă că şi volumul de muncă şi de stres creşte foarte mult, medicii fiind nevoiţi să stea peste program“, a declarat Eugen Ciosnar, managerul spitalului. Din cauza condiţiilor de muncă, a stresului şi a salariilor derizorii, tot mai mulţi medici şi asistenţi îşi pregătesc dosarele pentru a pleca să muncească în străinătate.


„Au plecat foarte multe colege în străinătate“


Potrivit reprezentanţilor DSP Suceava, de la începutul anului, 31 de medici şi-au depus cereri la Ministerul Sănătăţii pentru eliberarea certificatelor de conformitate prin care le sunt recunoscute studiile în străinătate. În aceeaşi situaţie sunt şi 86 de asistenţi medicali, un farmacist şi şase kinetoterapeuţi.


„Au plecat foarte multe colege. Şi eu vreau să plec în Germania, însă mai trebuie să învăţ puţin limba. Pentru salariile de aici şi condiţiile de muncă nu se merită“, ne-a spus Raluca Bodale, asistent medical la secţia de Obstetrică-Ginecologie în Câmpulung Moldovenesc.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite