Moartea fiului lui George Coşbuc: „Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul marelui poet, grăbindu-i sfârşitul“

Moartea fiului
lui George Coşbuc: „Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul
marelui poet, grăbindu-i sfârşitul“

Alexandru Coşbuc. FOTO Arhivă Adevărul

Alexandru Coşbuc a murit la vârsta de 19 ani, într-un accident rutier. Decesul a survenit la data de 26 august 1915. Tatăl său a fost extrem de afectat de moarte fiului, decedând trei ani mai târziu, la vârsta de 51 de ani.

Ştiri pe aceeaşi temă

George Coşbuc (1866 – 1918) este unul dintre cei mai importanţi poeţi pe care i-a avut ţara noastră. Născut într-o familie cu 14 copii, Coşbuc a copilărit în satul Hordou, azi comuna Coşbuc, din judeţul Bistriţa – Năsăud. Nu foarte lume cunoaşte drama trăită de poet, care şi-a pierdut singurul fiu, în anul 1915, când tânărul Alexandru Coşbuc moare într-un accident rutier.

„O întâmplare totală avea însă să-l smulgă curând pe Alexandru din sânul familiei şi să-l facă nefericit pe poetul ce şi-a iubit atât de mult fiul. În ziua de 26 august 1915, dimineaţa, Alexandru Coşbuc a plecat de la Tismana la Târgu – Jiu cu maşina prietenului său bucureştean, Ion I. Alexandrescu – Stâlpeanu, urmând să se întoarcă după – amiază. La întoarcea din Târgu-Jiu spre Tismana, între Băleşti şi Corneşti, la kilometrul 9, maşina, după ruperea barei de direcţie, s-a aruncat în şanţul din stânga şoselei, accidentul afectându-i pe pasageri. Şoferul a murit la locul accidentului. Alexandru Stâlpeanu şi Alexandru Coşbuc au fost luaţi în stare gravă cu o căruţă cu boi şi duşi spre Spitalul din Târgu – Jiu. Prietenul-proprietar al maşinii a murit pe drum. Alexandru Coşbuc, lovit la cap, a decedat după intrarea pe poarta spitalului, în aceeaşi zi, la orele 20:31. (…) Părinţii lui Alexandru l-au aşteptat neliniştiţi la Tismana şi, neavând nicio veste, au pornit seara, târziu, pe jos la Târgu – Jiu. Au ajuns la prietenul lor Nicu Miloşescu şi au aflat cu durere imensă de pierderea unicului copil. Nefericita întâmplare a întunecat pentru totdeauna sufletul marelui George Coşbuc, grăbindu-i sfârşitul”, a arătat profesorul Ion Mocioi.

Moartea lui Alexandru Coşbuc a fost o lovitură puternică pentru tatăl său.

„O mare nenorocire a atins pe George Coşbuc. N-a fost om care, ştiind bucuriile şi durerile unui părinte, care să nu-şi şteargă o lacrimă atunci când inima cea mare sângera de cea mai înspăimântătoare rană, care niciodată nu se poate închide”, a menţionat şi Nicolae Iorga.

George Coşbuc a murit şi el după trei ani de suferinţă, la data de 9 mai 1918.

„Coşbuc e primul poet pe care-l dă Ardealul literaturii româneşti. Ardelean a rămas toată viaţa. Până şi în graiul viu păstrase o notă ardelenească, particulară, care îi şedea bine. Aici în ţară dragostea lui a fost pentru cele şase milioane de ţărani. Simţea o fraternitate profundă cu dânşii... A răsărit deodată, fără să-l ştie nimeni, fără să facă ucenicia cafenelelor şi bisericuţelor bucureştene. Şi a biruit împotriva tuturor celor scufundaţi în inimaţii şi neputinţe. A adus lumină, sănătate, voioşie. Scrisul lui Coşbuc trăieşte şi va trăi cât va trăi neamul românesc”, a scris Liviu Rebreanu la câteva zile distanţă de la moartea poetului.

 

Alte ştiri pe această temă:

Adolescentul de 17 ani bănuit că a ars de viu un coleg de muncă şi-a văzut de viaţă de parcă nimic nu s-ar fi întâmplat. Omul mort, urmaş al poetului George Coşbuc

Poetul Adrian Diniş a murit la vârsta de 32 de ani

La moartea unui scriitor. „Ciprian Chirvasiu a fost o prezenţă elevată şi tandră“

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările