160 de mineri de la Crucea au ajuns la Bucureşti, unde au intrat în greva foamei în faţa Ministerului Energiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aproximativ 150 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea – Botuşanu au refuzat să intre în subteran. Aceştia au declanşat protestele şi ameninţă că vor intra în greva foamei, nemulţumiţi de faptul că nu şi-au primit drepturile salariale. Ortacii nu şi-au banii pe lunile ianuarie, februarie şi martie, ei ameninţând că vor pleca să protesteze la Bucureşti, în faţa Ministerului Energiei.

UPDATE2: Prefectul judeţului Suceava, MirelaAdomnicăi, a confirmat că aproximativ jumătate dintre minerii de la Crucea, mai precis 160 au ajuns în această dimineaţă la Bucureşti, unde şi-au început protestul în faţa Ministerului Energiei. Protestatarii deciseră că vor intra în greva foamei din momentul în care au ajuns în faţa instituţiei guvernamentale. Trebuie precizat că de la uzina de prelucrare a minereului de uraniu de la Feldioara – Braşov, au plecat să protesteze la Bucureşti cel mult 10 angajaţi nemulţumiţi.


UPDATE1: Ministerul Energiei a anunţat deblocarea tranşei a doua din ajutorul de urgenţă destinat Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), în valoare de 7 milioane lei, pentru plata urgentă a salariilor şi pentru plata utilităţilor, în contextul în care şase membri ai Sindicatului Exploatare Preparare Uraniu din cadrul Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) au intrat, luni, în greva foamei.

Şase membri ai sindicatului au intrat în greva foamei, la sediul Ministerului Energiei, pentru că angajaţii nu şi-au mai primit salariile de două luni şi jumătate, în timp ce alţi peste 700 de angajaţi ai CNU au oprit lucrul. Ministerul va transfera restul fondurilor în contul CNU.

„Restul fondurilor de până la 14,8 milioane de lei vor fi transferate în contul CNU după ce vor fi analizate documentele puse la dispoziţia Ministerului Energiei de către CNU privind modul în care a fost cheltuită prima tranşă din ajutorul de urganţă”, se arată în comunicat.

Confederaţia Naţională Sindicală „Cartel Alfa”, la care este afiliat Sindicatul Exploatare Preparare Uraniu, a solicitat Guvernului să deblocheze fondurile pentru plata salariilor şi să adopte măsurile necesare continuării activităţii CNU.

Ministrul Energiei, Toma Petcu, a declarat recent, într-un interviu acordat News.ro, că a fost făcută o analiză foarte serioasă privind Compania Naţională a Uraniului, unde problemele sunt destul de delicate.

„Anul trecut, pentru CNU s-a aprobat un ajutor de salvare, în două tranşe, prima tranşă a fost acordată anul trecut, iar acum avem discuţii avansate şi încercăm să acordăm în această lună şi a doua tranşă, ca să putem debloca situaţia de acolo”, a spus Toma Petcu.


Circa 150 de mineri de la exploatarea de uraniu Crucea nu au mai intrat în subteran în dimineaţa zilei de marţi, 21 martie. Aceştia protestează deoarece nu au fost plătiţi de mai multe luni de zile. Ei ameninţă că vor intra în greva foamei dacă nu îşi vor primi drepturle salariale. 

Cei 150 de mineri au început să protesteze în faţa sediului administrativ din a Companiei Naţionale a Uraniului (CNU) din Crucea. Aceştia sunt nemulţumiţi pentru că de la începutul anului 2017 au încasat doar câte 450 de lei de persoană.

Nemulţumirea lor este cu atât mai mare cu cât în urmă cu două săptămâni de zile 100 de mineri de la exploatarea din Crucea au mers la Bucureşti, unde au protestat în faţa sediului central al CNU, în timp ce colegii lor au refuzat să intre în subteran. 

Reprezentanţii minerilor suceveni au purtat discuţii cu şefii Companiei Naţionale a Uraniului, precum şi cu secretarii de stat din Ministerul Energiei. La finalul discuţiilor s-a ajuns la promisiunea ca până la data de 14 martie 2017 ortacii să-şi primească banii restanţi, lucru ce nu s-a produs.

„Anul trecut a fost primis un ajutor de stat pentru CNU de 62 de milioane de lei. S-a primit până acum doar 47,2 milioane de lei şi, mai mult, în acest interval, un număr de 350 de salariaţi au fost disponibilizaţi”, a declarat liderul sindical Mugurel Huţuleac.

Drept urmare, minerii au reluat protestele, mulţi dintre ei ameninţând că vor intra în greva foamei dacă este nevoie. Aproximativ 120 de mineri, urmeaă să plece către Bucureşti pentru a protesta din nou în faţa Ministerului Energiei, cerându-şi drepturile salariale restante.

„Oamenii au familii, au rate la bancă, copii la şcoală, au nevoie de bani să se întreţină”, a declarat Dorin Rusu, primarul comunei Crucea, care s-a arătat şi el nemulţumit de situaţia creată la mina de uraniu.

Alte ştiri pe această temă:

Disponibilizările de la Compania Naţională a Uraniului vor costa statul român 12,4 milioane de lei

Ortacii de la mina de uraniu Crucea ameninţă că se vor bloca în subteran

Proteste în Valea Jiului: peste 100 de mineri din Lupeni au ocupat curtea Complexului Energetic Hunedoara

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite