FOTO Mii de suceveni au participat la Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună” din Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac
Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După datina străbună” din Suceava. FOTO Dănuţ Zuzeac

Festivalul de datini şi obiceiuri „După datina străbună”, ediţia 2017, a atras mii de suceveni pe esplanada Casei de Cultură a municipiului Suceava. Formaţii şi grupuri de copii şi adulţi din judeţ, dar şi din Iaşi, Botoşani sau Republica Moldova şi Ucraina au prezentat sucevenilor dansurile, jocurile şi urăturile de Anul Nou specifice fiecărei zone.

Mii de suceveni au fost prezenţi astăzi, pe esplanada Casei de Cultură a municipiului Suceava, la Festivalul internaţional de datini şi obiceiuri de Anul Nou „După Datina Străbună”, ediţia 2017. Formaţii şi grupuri de adulţi şi copii din judeţul Suceava, din Iaşi, Botoşani sau Republica Moldova şi Ucraina au prezentat, pe scena special amplasată din faţa Casei de Cultură a municipiului Suceava, dansuri, jocuri tradiţionale şi urături de Anul Nou.

Aceştia au dansat şi au urat, îmbrăcaţi în costume tradiţionale sau costumaţi  în diferite personaje ca urşi, capre sau căluţi specifice jocurilor tradiţionale pentru fiecare zonă din judeţ. Evenimentul a debutat la ora 11.00, când sucevenii au putut asista la parada măştilor, eveniment care care s-a desfăşurat pe traseul Stadionul Areni – esplanada Casei de Cultură a municipiului Suceava.

Circa 1.500 de mascaţi şi urători din Suceava, Botoşani,  Iaşi, Republica Moldova sau Ucraina au defilat pe traseul stadionul Areni – esplanada Casei de Cultură, acompaniaţi de muzică. Aceştia, în grupuri mai mici sau mai mari, cu pancarte pe care erau scrise numele zonelor din care proveneau, au prezentat  diverse dansuri şi jocuri cu măşti, dar şi urături.

Spectacolul a continuat  pe scena amplasată pe esplanada Casei de Cultură, la ora 13.00, unde grupuri şi formaţii din Pojorâta, Corlata, Zvoriştea, Poiana Stampei, Stroieşti, Udeşti, Vama, Fundu Moldovei, Bosanci, Hânţeşti, Mălini, Boroaia, Calafindeşti, Pârteştii de Jos, Comăneşti, Dolhasca, Dolheştii Mici, Drăguşeni, Cacica, Volovăţ, Buneşti, Botoşana, Vatra Moldoviţei, Fântânele, Todireşti, Berchişeşti, Bilca, Rădăuţi, Straja, Ostra, Broşteni, Preuteşti, Horodniceni, Boroaia, Ciocăneşti, Vatra Dornei, Iaşi, Botoşani, Ucraina şi Republica Moldova  au prezentat sucevenilor „jocul ursului”, „dansul căluţilor” sau „dansul caprei”.

Mii de suceveni au ieşit din casă, atraşi de muzică, de gălăgia făcută de trâmbiţe, tobe, buciume, bice sau goarne ale formaţiilor participante la festival, sau de mirosurile îmbietoare de vin sau alte bunătăţuri prezente la Târgul de Crăciun din centrul oraşului, asistând la Festivalul de datini şi obiceiuri “După datina străbună”.

Alte ştiri pe această temă:

Cum se desfăşura Crăciunul Regal. De la obsesia lui Carol I pentru datinile româneşti la sărbătorile în exil ale Regelui Mihai

FOTO VIDEO Imagini inedite cu alaiurile de sărbători care au colindat pe străzile Iaşiului

Începe Festivalul de Datini şi Obiceiuri de Crăciun şi Anul Nou. 200 de colindători din toată ţara vin la Galaţi

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite