Medicul care povesteşte cum mureau oamenii pe vremea lui Ceauşescu dintr-un motiv absurd: „Nu aveau buletin de Iaşi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti“

Medicul care povesteşte cum mureau oamenii pe vremea lui Ceauşescu dintr-un motiv
absurd: „Nu aveau buletin de Iaşi, Cluj, Timişoara sau Bucureşti“

Medicul Mihai Ardeleanu. FOTO: Oana Şlemco

Până în 1994, Spitalul Judeţean Suceava nu a avut un compartiment de Nefrologie. Înainte de Revoluţie, ca să se trateze, bolnavii cu probleme renale se înscriau pe o listă de aşteptare la Spitalul „C. I. Parhon” din Iaşi. Numai că mulţi dintre pacienţi se stingeau înainte să facă prima şedinţă de dializă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Medicul Mihai Ardeleanu, şeful secţiei de Nefrologie de la Spitalul Judeţean Suceava, povesteşte că, înainte de 1989, în România existau doar patru centre de dializă - la Iaşi, Cluj, Timişoara şi Bucureşti.

Pentru că nu era loc pentru toţi pacienţii se făceau liste de aşteptare, iar prioritate la tratament aveau cei care proveneau din cele patru mari oraşe. Aşa se face că unii dintre pacienţi mureau înainte să facă dializă.

„Am avut doi pacienţi din Suceava care s-au înscris pe lista de aşteptare a Spitalului „Parhon” din Iaşi. Mama doctorului Dan Tudoraş, o doamnă de 60 de ani la vremea respectivă, şi un tânăr de aproximativ 20 de ani pe care îl chema Kipper. Eu atunci eram medic de Medicină Internă, i-am îngrijit cât am putut, dar nu s-au putut descurca să-şi facă buletine de Iaşi. Au murit pentru că nu aveau buletine de Iaşi”, ne-a declarat Ardeleanu. Medicul a mai spus că şi pacienţii care ajungeau să facă dializă „stăteau cu gheaţa în spate” în fiecare lună. Consumabilele pentru aparatele de dializă se importau şi se plăteau în dolari. Aşa că achiziţia se făcea doar cu aprobare de la Bucureşti.

Mihai Ardeleanu profesează de peste 40 de ani. La început a fost medic de Medicină Internă. După ce şi-a făcut doctoratul a decis să urmeze o a doua specializare şi a devenit Nefrolog. „În 1993 am susţinut examenul de specialitate la Bucureşti, după care profesorul Ursea mi-a spus, cum era el un tip foarte direct şi vulcanic: « Ardeleanu, eu te-am făcut nefrolog, eu te omor dacă tu la Suceava nu faci un centru de dializă ». Pentru mine a fost foarte clar”, a mai pus Mihai Ardeleanu.

citeste totul despre: