Medic de familie, despre bătrânii de la ţară: „Turismul pentru vaccinarea anti-COVID este anevoios“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: arhivă
FOTO: arhivă

Un medic de familie din judeţul Suceava atrage atenţia că în lipsa centrelor de vaccinare comunitare, bătrânii de la ţară sunt puşi în situaţia de a practica turismul medical. Mulţi dintre ei refuză „invitaţia” pentru că sunt singuri şi n-are cine să-i însoţească la oraş ca să se vaccineze.

Klara Hapenciuc este medic de familie cu o experienţă de peste 30 de ani. În prezent, îşi desfăşoară activitatea în dispensarul comunei Zvoriştea, din judeţul Suceava. Medicul opinează că în actuala formă de organizare, campania de vaccinare anti-COVID nu va avea succes. 

Unul dintre motive se referă la faptul că este îngreunat accesul persoanelor din mediul rural la la centrele de vaccinare. În judeţul Suceava funcţionează în prezent doar 6 centre de vaccinare, toate în spitalele de stat din oraşe. Cele 22 de centre comunitare anunţate încă de săptămâna trecută de prefectul Sucevei, Alexandru Moldovan, sunt încă neautorizate, deci încă nefuncţioneale.

Asta înseamnă că persoanele care locuiesc în mediul rural sunt nevoite să vină la oraş ca să se vaccineze. 

Distanţa este clar un impediment, în unele cazuri. Din centrul comunei Izvoarele Sucevei până la singurul centru de vaccinare din Câmpulung Moldovenesc sunt 50 de km. Dar mai sunt şi alte impedimente.

„98 % dintre bătrânii din mediul rural nu au acces la internet şi cel puţin 60% dintre ei trăiesc singuri, fără aparţinători lângă ei. În aceste condiţii este foarte greu de imaginat că un bătrân pe care îl programează medicul de familie la vaccinare va fi dispus să se deplaseze în cel mai apropiat centru de vaccinare care ar fi Suceava sau Siret, între 25 şi 30 de kilometri. Apoi, mai există cazul nefericit în care doctorul, în loc să consulte, stă şi pierde câte o oră programând un grup de pacienţi pe platformă. Pe mine aceste lucruri mă fac să cred că această campanie nu va avea succesul dorit. Dacă nu se grupează judeţul pe comune şi sate şi nu se amenajează centre de vaccinare în mediul rural, campania nu va avea succes”, a declarat pentru „Adevărul” medicul Klara Hapenciuc.

Dr. Hapenciuc a insistat pe ideea că turismul pentru vaccinarea anti-COVID-19 este anevoios cu atât mai mult cu cât multe localităţi rurale nu dispun de transport public. 

„La Zvoriştea nu există au autobuz care să-i transporte pe oameni la Siret. Mă exprim în baza celor spuse de pacienţii mei cronici, care au venit în cabinet, s-au interesat, deci există disponibilitate. Am putea avea succes, dar trebuie facilitat accesul pacienţilor din mediul rural la un centru de vaccinare”, a mai spus medicul.

Vă invităm să citiţi şi: 

Amenzi în cazul scandalului de pe pârtia din Buşteni. Cât i-a costat pe turiştii recalcitranţi paharul cu vin aruncat în ambulanţă

„Divinitatea” a dat undă verde înlocuirii lui Orban de la conducerea PNL

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite