Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu tractorul de la Salubritate va fi deschisă după ce a scăpat de bacterii în timp record

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu
tractorul de la Salubritate va fi deschisă după ce a scăpat de bacterii în timp record

Incubatoarele au fost mutate cu tractorul de la Salubritate la Manternitatea Fălticeni. FOTO Dănuţ Zuzeac

După ce DSP Suceava a descoperit mai multe bacterii în interiorul maternităţii din Fălticeni, la această secţia au fost efectuate numeroase dezinfecţii, ultimele rezultate fiind corespunzătoare. Astfel, DSP Suceava şi-a dat acceptul ca Maternitatea Fălticeni să fie deschisă.

La aproape trei săptămâni de la inaugurarea de la care nu a lipsit Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog şi după mai multe acţiuni de dezinfecţie, noua maternitate din Fălticeni poate fi deschisă, după ce ultimele rezultate ale analizelor au ieşit corespunzătoare. În primă fază, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava a descoperit mai multe bacterii în interiorul unităţii spitaliceşti.

„Din punctul nostru de vedere fiind acum întrunite toate condiţiile de asigurare a unei asistenţe medicale în deplină securitate atât pentru mame, cât şi pentru nou născuţi. Cred că vor putea începe internările şi funcţionarea în regim normal. Avem siguranţa că, după numeroasele dezinfecţii efectuate acolo, acum sunt asigurate condiţii sigure pentru asistenţa medicală”, a declarat directorul adjunct al DSP Suceava, Cătălina Zorescu.

După ce la data de 19 mai 2017, ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a inaugurat cu mare fast noua Maternitate a Spitalului Municipal Fălticeni, aceasta nu a fost funcţională, deoarece nu avea autorizaţia de funcţionare eliberată de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava, maternitatea fiind subiectul unei anchete desfăşurate de DSP.

Rezultatele de laborator ale probelor de apă şi de pe suprafeţe, recoltate de inspectorii DSP, au indicat prezenţa bacteriilor coliforme, bacterii care pot pune serios în pericol viaţa bebeluşilor. Aceste bacterii sunt cauza principală a bolilor E-coli cât şi Clostridium, ambele fiind fatale pentru nou – născuţi.

„Din buletinul de analize reiese că două probe sunt necorespunzătoare, indicându-se prezenţa bacteriilor coliforme. Conducerea DSP a recomandat reluarea lucrărilor de dezinfecţie, folosindu-se un alt produs biocid, după care se vor recolta alte probe. Am întocmit un raport privind această situaţie pe care l-am trimis către Prefectura Suceava”, a declarat Bianca Bighiu, purtător de cuvânt în cadrul Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.

Verificările DSP Suceava la maternitatea Fălticeni au început deoarece în pregătirea pentru inaugurarea noii maternităţi de la Fălticeni, la care şi-a anunţat participarea ministrul Sănătăţii, nu s-a mai ţinut cont de reguli şi protocoale iar tractorul de la Salubritate a fost folosit pentru a muta incubatoarele de la vechea maternitate la cea nouă. 

În urmă cu aproape două săptămâni de zile, conducerea Spitalului Municipal Fălticeni şi-a dorit atât de mult ca totul să fie gata pentru vizita ministrului Sănătăţii, programată pentru, 19 mai 2017, încât nu a mai ţinut seama de faptul că pun în pericol viaţa bebeluşilor care vor veni pe lume în această unitate spitalicească.

Aşa se face că în cursul după amiezii de marţi, 17 mai, incubatoarele pentru nou-născuţi prematur au fost transportate de la vechea maternitate la cea nouă cu o maşină de la Serviciul de Salubritate din cadrul Primăriei Fălticeni, primarul Cătălin Coman, menţionând că i s-a solicitat din partea conducerii spitalului, un mijloc de transport pentru mutarea mobilierului, iar tractorul respectiv, cu care angajaţii de la salubritate cară mobilierul stradal şi echipamentele necesare la curăţenia oraşului, a fost mijlocul de transport perfect pentru a muta incubatoarele pentru nou-născuţi.

Mai trebuie menţionat că personalul medical nu s-a obosit nici măcar să ambaleze corespunzător aparatura medicală pentru a scădea astfel riscul de contaminare şi nici nu a considerat necesar să supravegheze transportul. 

Cert este că rezultatele testelor de sanitaţie sunt neconforme, după ce întreaga Maternitate a fost supusă unui amplu proces de igienizare, după cum a explicat chiar managerul Spitalului Municipal Fălticeni, Vlad Murariu.

Alte ştiri pe această temă:

Maternitatea unde incubatoarele au fost mutate cu maşina de gunoi nu poate fi deschisă: e plină de bacterii

Ministrul Sănătăţii, despre maternitatea „alimentată“ cu incubatoare cu tractorul pentru gunoi: „Presa are nevoie de ştiri“

Incubatoare pentru bebeluşi mutate cu tractorul de la Salubritate. Directorul spitalului: „Remorca a fost dezinfectată“

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: