Mâncarea bizară, dar delicioasă a bucovinenilor: căpşuni cu smântână şi mămăliguţă caldă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:prăjituricisialtele.ro
FOTO:prăjituricisialtele.ro

Arta culinară are un singur duşman: lipsa de creativitate. În rest, aromele pot fi combinate în fel şi chip în farfuria consumatorului. Italienii mănâncă brânza de calitate în combinaţie cu dulceaţă de smochine, miere de albine sau pere proaspete şi prosciutto cu pepene galben. În Bucovina căpşunile se mănâncă şi cu smântână şi mămăligă.

Preţul unui kilograme de căpşuni a scăzut de la 25 de lei la 10 lei, ceea ce le determină pe gospodine să se apuce de treabă. Să facă delicioasa dulceaţă sau aromatul sirop de căpşuni.

În Bucovina, în aceste zile se mănâncă şi căpşuni proaspte cu smântână şi mămăligă fierbinte. Reţeta este cât se poate de simplă, iar rezultatul final este pe placul celor mai pretenţioşi consumatori.

Fructele proaspete şi bine coapte se strivesc puţin, nu cât să se transforme în sos, ci doar cât să elibereze sucul şi aromele.

Se amestecă apoi cu smântână de calitate, cu 30 la sută grăsime, pentru ca la final compoziţia să aibă o textură cremoasă şi să fie gustoasă. Se pune apoi zahăr după gust. Unele gospodine preferă să facă o frişcă pe care să o toarne peste fructele nestrivite în prealabil.

Întreaga compoziţie se lasă apoi la frigider măcar o jumătate de oră din două motive: să se răcească şi să se amestece aromele.Separat, se face o mămăliguţă din făină de porumb, fără cartofi, în care se pune şi sare după gust.

Mămăliga ar trebui să nu fie foarte tare, să nu fie vârtoasă.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite