Mai mulţi infractori periculoşi condamnaţi la ani grei de detenţie sunt liberi, după ce s-au refugiat în ţări cu care România nu are tratat de extrădare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

15 indivizi condamnaţi de instanţele sucevene la pedepse cu executare nu pot fi extrădaţi în România. Aceştia au reuşit să fugă din ţară şi să se refugieze în ţări precum Iordania, Bahrein, Israel, Republica Moldova, Ucraina sau Austria, iar din diverse motive ei nu pot fi aduşi în ţară. Severin Tcaciuc este cel mai cunoscut mai cunoscut caz.

Nu mai puţin de 15 indivizi condamnaţi de instanţele sucevene la pedepse cu executare nu pot fi extrădaţi în România. Aceştia au reuşit să fugă din ţară şi să se refugieze în ţări precum Iordania, Bahrein, Israel, Republica Moldova, Ucraina sau Austria.

Infracţiunile pentru care au fost condamnaţi aceştia sunt cele de evaziune fiscală, înşelăciune, trafic de minori şi contrabandă. Surse judiciare au explicat că atunci când vine vorba de extrădare trebuie să existe, în prealabil, o condamnare.

Mai mult de atât, înainte ca un stat să ceară extrădarea unui  condamnat, acesta trebuie dat în urmărire internaţională. Aşadar, potrivit legii române, extrădarea se poate cere fie în baza unui tratat – bilateral sau multilateral, încheiat între România şi statul pe teritoriul căruia persoana (în prealabil, dată în urmărire internaţională) a fost localizată, fie în absenţa unui tratat – în temeiul curtoaziei internaţionale.

Prin urmare, în cazul în care persoana în cauză este localizată pe teritoriul unui stat în relaţia cu care nu se aplică niciun tratat (bilateral sau multilateral), extrădarea va fi solicitată în temeiul curtoaziei internaţionale, în practica Ministerului Justiţiei existând astfel de cazuri. Desigur că, într-o atare situaţie, statul solicitat este suveran în a decide dacă va acorda extrădarea solicitată în temeiul curtoaziei internaţionale, au explicat surse din poliţie.

În cazul în care cererea statului român este refuzată, singura şansă ca indivizii condamnaţi de instanţele sucevene să fie aduşi în ţară şi să răspundă pentru faptele lor este ca aceştia să comită o infracţiune pe teritoriul statului în care s-au refugiat şi ar fi extrădaţi în ţară ori ar pleca într-un alt stat care are acord de extrădare cu România.

Între România şi statele din Orientul Mijlociu sunt aplicabile şi dispoziţiile tratatelor multilaterale adoptate la nivelul ONU în domeniul infracţiunilor de ciminalitate organizată. In acest caz, extrădarea va fi întemeiată pe una din convenţiile ONU numai dacă infracţiunea pentru care persoana este cercetată face parte din una din categoriile de infracţiuni reglementate de convenţie.

Escroci, proxeneţi şi contrabandişti fugiţi prin Iordania, Bahrein, Israel, Republica Moldova, Ucraina sau Austria căutaţi de poliţiştii suceveni

Un iordanian în vârstă de 41 de ani este condamnatul căutat de poliţiştii suceveni, ce are cea mai mare pedeapsă cu închisoarea de ispăşit. Alla Mousbah Masoud Ghoul a fost condamant, definitiv şi irevocabil, în anul 2000 de Judecătoria Suceava, la doi ani de închisoare pentru vătămare corporală gravă.

În 2009, acesta s-a ales cu o nouă pedeapsă, din partea Tribunalului Suceava, când a primit 10 ani de închisoare pentru înşelăciune. Alla Mousbah Masoud Ghoul nu a stat nicio zi prin închisorile din România pentru că a reuşit să fugă în Iordania. Există informaţii cum că ar fi chiar arestat pe teritoriul acestui stat, astfel că extrădarea sa în România este foarte greu de realizat.

Ion Chiriac zis Ion Rusu, un moldovean condamnat la trei ani de închisoare pentru trafic de minori, este un alt condamnat ce nu a putut fi extrădat în România. Se pare că el s-ar afla în Republica Moldova, în zona Transnistria.

image

 Ion Chiriac, moldoveanul condamnat de instanţele sucevene la trei ani de închisoare pentru trafic de                                                                 minori. FOTO Poliţia Română

În anul 2003, procurorii suceveni au trimis în judecată un grup de cinci indivizi din Fălticeni pentru trafic de persoane şi trafic de minori, care au activat sub coordonarea a doi membri marcanţi ai lumii interlope din acest oraş – Gheorghe Căluşeru – zis Căluş şi Ion Chiriac zis Ion Rusu, care este originar din Republica Moldova.

Cercetările au continuat pentru probarea întregii activităţi infracţionale a acestora, care au traficat în total 15 victime – persoane de sex feminin dintre care câteva sub vârsta majoratului, toate fiind duse în Macedonia unde au fost obligate să se prostitueze în cluburi de noapte.

Levi Josef, de 70 de ani, născut în Iugoslavia şi Daniel Itzhak Barouch, de 65 de ani, născut în România, ambii cetăţeni ai Israelului, au ţepuit mai mulţi suceveni cu suma de 68.833 de dolari americani. După ce s-au asigurat că banii vor ajunge în Israel, ţeparii au părăsit România, motiv pentru care procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava i-au trimis în judecată în lipsă.

„Afacerea” a fost pusă pe picioare în toamna lui 1998, când la Camera de Comerţ şi Industrie de la Bucureşti a fost înregistrată firma ITS TURIST SERVICES SRL, care îi avea ca asociaţi pe Levi Josef şi Daniel Itzhak Barouch, primul dintre ei fiind şi administrator al societăţii. Firma a funcţionat mai intâi într-un sediu dintr-un imobil din Bucureşti, dar în cursul anului 1999 contractul nu a mai fost înnoit şi societatea a rămas fără sediu.

Tot în aceeaşi perioadă, la Suceava s-a înfiinţat SC NM PRODIMPEX SRL, administrator al acestei firme fiind Olga D. Pe 1 aprilie 1999, de ziua păcălelilor, între cele două firme s-a încheiat un contract de colaborare pentru prestaţii turistice. Prin acesta, organizatorul SC ITS SRL se obliga să pună la dispoziţia beneficiarului, în speţă firma suceveană, programe turistice. Având acest contract, SC NM PRODIMPEX SRL a organizat un grup de mai mulţi turişti din judeţul Suceava interesaţi să viziteze locurile sfinte din Israel.

În vederea plecării, fiecare persoană a „cotizat” cu câte 2.300 de dolari, astfel încât s-a adunat un total de 68.883 de dolari. Din această sumă, firma suceveană a virat în conturile SC ITS SRL Bucureşti suma de 57.666 de dolari, restul fiind considerat comision al serviciilor prestate. Dupa încasarea banilor, societatea lui Josef şi Barouch a amânat în nenumărate rânduri organizarea excursiei, apoi într-un final a renunţat să-i mai restituie. Din declaraţiile angajaţilor firmei celor doi cetăţeni străini a rezultat că aceştia nu au avut niciodată intenţia de a organiza o excursie.

Alin Constantin Macovei, de 40 de ani, din comuna Mănăstirea Humorului, este căutat de poliţiştii suceveni pentru că pe numele său există o condamnare de patru ani de închisoare pentru înşelăciune. El a primit această pedeapsă pentru că a emis cecuri fără acoperire prin care a creată o pagubă statului de aproape 200.000 de lei. Se pare că Alin Constantin Macovei s-ar afla pe teritoriul statului Bahrein.

image

                 Afaceristul Severin Tcaciuc se află în prezent în Austria. FOTO Adevărul

Cel mai sonor nume de pe această listă este cel al lui Severin Tcaciuc. Acesta este bine mersi în Austria. El a primit în urmă cu o săptămână o nouă condamnare de patru ani de închisoare pentru evaziune fiscală. Severin Tcaciuc a devenit un infractor căutat de poliţişti după ce la începutul deceniului trecut a prejudiciat statul român cu aproape 10 milioane de lei.

Pe lista condamnaţilor ce nu pot fi extrădaţi în România mai sunt nouă cetăţeni ucraineni ce au primit pedepse cu închisoarea pentru comiterea infracţiunii de contrabandă.

Alte ştiri pe această temă:

Sexy-evazionista Elena Puică - cum a reuşit o suceveancă „fierbinte” să fenteze ani la rând Interpolul, după ce a tras ţepe de milioane de euro în Europa

Un britanic şi un irlandez suspectaţi de înşelăciuni în România, prinşi şi extrădaţi din Argentina

Doi români, mamă şi fiu, condamnaţi pentru trafic de droguri, extrădaţi din Ecuador

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite