Lupii şi urşii fac ravagii în Bazinul Dornelor. Păgubiţii cer Ministerului Mediului aprobare să vâneze carnivorele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.descoperă.ro
FOTO: www.descoperă.ro

Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, Petrea Dulgheru, îi cere Ministerului Mediului să simplifice procedura de autorizare a vânătorii atunci când animalele sălbatice produc pagube în gospodăriile oamenilor. În România, urşii şi lupii pot fi vânaţi doar cu aprobare de la minister.

Lupii şi urşii fac ravagii în zona de munte a judeţului Suceava. Atacă gospodăriile oamenilor şi provoacă pagube uriaşe.

Potrivit Agenţiei de Protecţie a Mediului, anul trecut, lupii au sfâşiat o viţică la Şaru Dornei, 20 de oi la Broşteni, o vită la Poiana Stampei şi trei oi la Panaci. Şi ursul a omorât aproape 50 de oi şi 25 de vaci în zona Dornelor.

„Anul trecut am avut 25 de plângeri pentru urs. Au fost atacate animale domestice la Broşteni, Pojorâta, Crucea, Moldoviţa şi Iacobeni. Pagubele au fost de 60.000 de lei”, ne-a declarat Mihai Melinte şeful Biroului de Vânătoare a Direcţiei Silvice Suceava.

Păgubiţii au cerut ajutorul autorităţilor, însă nu s-au luat măsuri ferme. Vânătoarea urşilor şi lupilor este interzisă prin lege şi se poate face doar cu dezlegare de Ministerul Mediului. Ei bine, anul trecut, Direcţia Silvică Suceava nu a primit aprobare ca să vâneze lupi. Asta în condiţiile în care carnivorele s-au înmulţit peste măsură. În fondurile de vânătoare gestionate de Direcţia Silvică sunt 200 de urşi, când efectivul optim nu ar trebui să depăşească 100. Lupii au ajuns la 160 de exemplare, când efectivul optim este de 63.

 Preşedintele Colegiului Medicilor Veterinari Suceava, Petrea Dulgheru, îi cere Ministerului Mediului să simplifice procedura de autorizare a vânătorii atunci când animalele sălbatice produc pagube în gospodăriile oamenilor. Medicul veterinar a atras atenţia că cele două specii carnivore nu atacă doar animalele domestice. Ursul şi lupul produc pagube semnificative şi în rândul erbivorelor din sălbăticie.

„Dacă vor să devenim Grădina Zoologică a Europei, atunci să plătească despăgubiri”, a spus Petrea Dulgheru. Statul român plăteşte, însă cu o întârziere de câteva luni.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite