Legumicultor din Suceava, despre subvenţia pentru roşii: „O măgărie”

Legumicultor
din Suceava, despre subvenţia pentru roşii: „O măgărie”

Vasile Mătrăşoaie monitorulsv.ro

Un legumicultor din judeţul Suceava a criticat aspru criteriile de acordare a subvenţiei de 2.000 de euro pentru cultivatorii de roşii, castraveţi, ardei şi vinete, în sere şi solarii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Vasile Mătrăşoaie este unul dintre cei mai cunoscuţi legumicultori din judeţul Suceava. Are mai multe solarii pe raza comunei Dumbrăveni, unde cultivă fel de fel de legume şi plante medicinale.

El  este complet nemulţumit de criteriile de acordare şi de cuantumul subvenţiei pentru legume. 

Vasile Mătrăşoaie a explicat că nu se mai acordă sprijinul financiar de la stat pentru gogoşari, ci doar pentru ardei gras şi kapia, roşii, castraveţi, şi vinete. 

În plus, sprijinul în valoare de 2.000 de euro se acordă pentru 1.000 de mp teren cu legume, iar marfa trebuie valorificată în perioada 2 noiembrie şi 2 decembrie.

„Este o măgărie. S-au scumpit şi energia electrică, şi gazele, şi perioada de valorificare a mărfii s-a băgat anumit foarte târziu ca să nu se dea subvenţia la oameni. Îi dă în cap la ţăran ca să nu mai poată face nimic”, a spus legumicultorul pentru presa locală. 

El ar trebui să primească subvenţie pe 1.000 de mp pe teren cu legume, dar sera lui este mult mai mare. 

Anul acesta şi-a mai făcut un solar pentru că preconizează că pe fondul schimbărilor climatice legumele nu vor mai creşte în aer liber.

Vasile Mătrăşoaie a spus că până să vadă banii de stat, vin cei de la APIA ca să-i măsoare terenul, apoi cei de la Direcţia Agricolă ca să vadă dacă există într-adevăr legumele, după care cei de la „Protecţia Plantelor” ca să verifice substanţele folosite pentru stropierea legumelor împotriva dăunătorilor.

„Anul acesta avem inclusiv plante medicinale şi aromatice şi alte sortimente. Plus ce am în câmp deschis: varză, pepeni galbeni, peneni verzi, ţelină, păstrunjel, cartof”, a spus sursa citată.  

Vă mai recomandăm:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările