Legenda mănăstirii blestemate din Bucovina. Cum ar fi „condamnat“ mitropolitul mănăstirea să devină crâşmă şi grajd

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea blestemată din Solca. FOTO www.wikipedia.org
Mănăstirea blestemată din Solca. FOTO www.wikipedia.org

Fostul mitropolit al Moldovei Anastasie Crimca ar fi blestemat Mănăstirea Solca să devină grajd de cai, crâşmă şi să se tragă cu ea în gloanţe. Crimca ar fi rostit acest blestem după ce domnitorul Ştefan Tomşa al II-lea l-a exilat într-o mănăstire din sudul Moldovei. De-a lungul timpului, blestemul lui Anastasie Crimca avea să se îndeplinească.

Biserica „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din oraşul sucevean Solca a fost ridicată între anii 1612 şi 1622 de domnitorul moldovean Ştefan Tomşa al II-lea. Acest lăcaş de cult a funcţionat ca mănăstire de călugări până la data de 29 aprilie 1785, când Bucovina a intrat sub stăpânire habsburgică, iar austriecii au desfiinţat mănăstirea transformând-o în biserică parohială. Din anul 2004, Mănăstirea Solca a fost inclusă pe lista monumentelor istorice din judeţul Suceava.

Legat de această mănăstire, una dintre cele mai vechi din judeţul Suceava, există o legendă cum că ar fi fost blestemată de Anastasie Crimca, fost Mitropolit al Moldovei. Supărat de faptul că domnitorul Ştefan Tomşa al II-lea l-a exilat la o mănăstire din sudul Moldovei, Crimca ar fi blestemat mănăstirea ctitorită de Tomşa, blestem care ar fi sunat aşa: „casa pe care ai făcut-o să ajungă grajd de cai, crâşmă şi să se tragă în ea cu puşca”.

Ştefan Tomşa al II-lea a luat decizia de a-l exila pe mitropolitul Crimca, în anul 1613, deoarece în 1600 acesta l-a susţinut pe Mihai Viteazu. Blestemul lui Anastasie Crimca s-a îndeplinit de-a lungul timpului, peste Mănăstirea Solca abătându-se tot felul de nenorociri.

„În anul 1653, tătarul Timiş Hmelniţki a intrat în Moldova pentru a-l ajuta pe domnitorul Gheorghe Ştefan să-şi păstreze tronul. Cum noaptea l-a prins pe Hmelniţki la Solca, acesta şi cu armata sa au transformat mănăstirea în grajd, adăpostindu-şi caii în interior, pentru a-i feri de gloanţe, deoarece s-a tras după ei cu puşca”, a explicat istoricul Ilie Gliga cum o parte din blestemul lui Anastasie Crimca s-a îndeplinit.

Peste două secole, Mănăstirea Solca a trecut printr-un nou moment de cumpănă. Bucovina a fost alipită la Imperiul Habsburgic, astfel că austriecii au inaugurat în anul 1810 Fabrica de Bere Solca, una dintre cele mai vechi fabrici de aceste gen din ţară. Beciurile mănăstirii au fost transformate în depozite pentru fabrică, iar călugării de la mănăstire erau cei care produceau bere.

„Fabrica de bere de la Solca a fost administrată de Fondul Bisericesc greco – ortodox al Bucovinei, care de-a lungul timpului a ardendat-o diferiţilor comercianţi. În anul 1948, fabrica a fost naţionalizată, iar după Revoluţie a fost privatizată, în prezent fiind o ruină”, a mai povestit Ilie Gliga cum Mănăstirea de la Solca a ajuns să fie şi „crâşmă”, conform blestemului mitropolitului Anastasie Crimca.  

Alte ştiri pe această temă:

Mormântul lui William Shakespeare a fost profanat, în ciuda epitafului -blestem: „Blestemat fie acela care îmi mută oasele”

De ce este „Hai, noroc!“ un salut blestemat. Istoria idolului care a secerat milioane de suflete, povestită de părintele Cleopa

Poveşti de groază cu spirite şi draci într-o biserică veche din Bărăgan: „Se aude noaptea ca şi cum cineva ar plânge“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite