Să găseşti coordonate GPS ale locului în care te afli este un lucru foarte simplu dacă ai un telefon din noua generaţie. Pentru a afla cu o precizie de doar câţiva metri coordonatele locului în care te afli nu este nevoie de o determinare cu ajutorul triangulaţiei GSM. 

Orice smartphone apărut pe piaţă în ultimii ani are instalată din fabrică o aplicaţie denumită "Compass", sau, pe româneşte, "Busolă".

Am deschis această aplicaţie de pe telefonul meu iPhone 4s şi în partea de jos a ecranului au fost afişate coordonatele GPS ale locului în care mă aflam, aşa cum se poate vedea în captura ecranului telefonului mobil.

Am introdus coordonatele GPS în pagina de internet Google Maps şi aplicaţia mi-a indicat locul în care mă aflam cu o precizie de doi-trei metri.

Dacă un civil poate face acest lucru în doar câteva secunde, cum se face oare că beneficiind de infrastructură şi personal specializat Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Serviciul Român de Informaţii nu au reuşit să-i ghideze cu precizie pe salvatorii care încercau să identifice în teren avionul prăbuşit luni seară în Munţii Apuseni? Asta în condiţiile în care cel puţin un pasager, medicul Radu Zamfir, avea smartphone şi a declarat presei că a transmis coordonatele GPS operatorilor de la 112.