Grupare interlopă periculoasă specializată în şantaj şi solicitare de taxă de protecţie trimisă în judecată de DIICOT

Grupare interlopă periculoasă specializată în şantaj şi solicitare de taxă de protecţie trimisă în judecată
de DIICOT

Momentul în care a fost săltată gaşca lui Geo Buruiană. FOTO Dănuţ Zuzeac

Procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată mem­brii grupării conduse de Gheorghe Buruiană, zis „Geo”. Aceştia sunt acuzaţi că au organizat o grupare specializată în şantaj şi solicitare de taxă de protecţie. Sumele cerute de membrii reţelei erau de la 100 şi până la 500 de euro, moti­vele fiind diverse, de la presupuse reglări de conturi până la taxe de şmecher.

Ştiri pe aceeaşi temă

Procurorii DIICOT Suceava au trimis în judecată membrii grupării conduse de interlopul Gheorghe Buruiană, zis „Geo”, într-un dosar de sechestrare de persoane. Geo Buruiană este acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, şantaj, lipsire de li­bertate în mod ilegal şi solicitare de taxă de protecţie. Activitatea acestei grupări a fost desfăşurată pe perioada august 2010 – ianuarie 2013, avându-i ca membri printre alţii pe Dumitru Sorin Solomon zis Bodo, Constantin Cătălin Anghelina, Petru Oneaţă, Dragoş Amariţei şi Mihai Boroianu.

În sarcina lui Geo Buruiană s-a reţinut că în luna aprilie 2011 a primit 500 de euro din partea unui individ pentru că Florea Duţu, un pădurar din Pătrăuţi, i-ar face avansuri nevestei sale, dorind să scape de insistenţele acestuia. Geo Buruiană l-a ameninţat pe Florea cu bătaia şi pentru că nu i-a aplicat o corecţie fizică, el a fost nevoit să achite diferite sume de bani, precum şi mai multe mese prin oraş sau în Pătrăuţi, prin locuri în care membrii reţelei conduse de Buruiană îşi făceau veacul.

La data de 21 august 2012, interlopul sucevean a ameninţat un martor în dosarul fratelui său, Ilie Buruiană, chiar în sala de judecată, unde i-a cerut să-şi retragă declaraţia în care spunea că Ilie Buruiană a lovit cu un scaun în cap un client al casinoului Royal din cartierul George Enescu al municipiului Suceava. Se pare că acesta nu este singurul martor ameninţat de Geo Buruiană, existând diferite astfel de cazuri în alte dosare penale.

Patronul unui club din Suceava a fost şi el nevoit să-i achite 100 de euro, pentru ca în localul său să nu aibă loc tot felul de scandaluri. Un caz mai interesant este cel al unui tânăr pe nume Mihai. El a fost anunţat că un individ cu care a avut o altercaţie într-un club ar fi plătit membrilor grupării coordonate de Geo Buruiană suma de 400 de euro pentru a-i aplica o corecţie fizică. Pentru a scăpa de bătaie, acesta a fost nevoit să plătească suma de 500 de euro.

Surse din rândul anchetatorilor au arătat că între Geo Buruiană şi controversatul afacerist Marcel Cuşnir există o oarecare legătură de amiciţie. Astfel, interlopul Buruiană ar fi obligat un tânăr să muncească în perioada 2009 – 2010 într-unul din restaurantele lui Cuşnir. De asemenea, de fiecare dată când patronul avea o masă neplătită, el îl chema pe Buruiană, care trebuia să scoată banii pierduţi de la chelneri. Ar fi existat un caz în care unul dintre angajaţii lui Marcel Cuşnir a fost ameninţat şi chiar bătut de Geo Buruiană pentru că nu a vrut să depună plângere împotriva unor colegi pe motiv că ar fi neprofesionişti, astfel că nu au putut fi concediaţi de Cuşnir. Tânărul terorizat a fost nevoit el însuşi să-şi dea demisia.

La data de 24 februarie 2012, în urma unei altercaţii produse în restaurantul Old Times, Adi L. a fost lovit cu un scaun. El a fost abordat de Geo Buruiană, care l-a şantajat şi ameninţat să-şi retragă plângerea de la poliţie, chiar i-a fost cerută suma de 1.000 de lei ca taxă de şmecher.

La data de 22 mai 2013, Geo Buruiană şi mâna sa dreaptă, Bodo, au organizat o răfuială, ţinta lor fiind Nicolae M., un fost luptător. Astfel, într-un bar de la intrare în cartierul Obcine a avut loc o bătaie ruptă din filme, în urma căreia Bodo a primit o condamnare de cinci ani de închisoare, care a fost redusă la doi ani. El a fost eliberat din penitenciar la data de 27 ianuarie 2015.

Doi fraţi sechestraţi într-un beci pentru o datorie de 5.000 de euro

Anchetatorii au stabilit faptul că în anul 2010, Mihai Boroianu, un individ de 56 de ani, din municipiul Paşcani, judeţul Iaşi, a aderat la un grup infracţional organizat împreună cu sucevenii Gheorghe Buruiană zis “Geo”, Dumitru Sorin Solomon zis “Bodo”, Cătălin Anghelina, Valentin Rusu zis “Bill”, Petru Oneaţă şi alţii, cu structură bine determi­nată, reţeaua fiind coordonată de Geo Buruiană. Scopul acestei grupări era de a obţine ilicit beneficii materiale prin comiterea infracţiunii de şantaj sau alte infracţiuni cu violenţă.

În toamna anului 2010, Mihai Boroianu a luat legătura cu Petru Oneaţă şi Dragoş Amariţei pentru a recupera o sumă de bani împrumutată fraţilor Teodor şi Cătălin Coroianu, din municipiul Paşcani. Concret, Boroianu, fiind administratorul unei firme, le-a împrumutat celor doi fraţi suma de 5.000 de euro, pe care aceştia nu i-au mai înapoiat-o. Astfel, bărbatul a apelat la Geo Buruiană, Dumitru Sorin Solomon, Valentin Rusu, Cătălin Anghelina, Gheorghe Doroftei zis „Tinel”, Petru Oneaţă, Dragoş Amariţei zis “Dudu”, care au fost sprijiniţi şi de Marcel Cuşnir, afaceristul sucevean cunoscut pentru problemele sale cu legea în Germania.

Surse din rândul anchetatorilor au arătat că aceştia erau cunoscuţi că foloseau forţa pentru a impune taxă de şmecher în municipiul Suceava. Această poveste a ajuns şi la urechile lui Mihai Boroianu, care a luat legătura cu Petru Oneaţă şi Dragoş Amariţei pentru a recupera banii împrumutaţi fraţilor Coroianu.

Astfel, la data de 30 octombrie 2010, Boroianu l-a chemat pe Petru Oneaţă la magazinul său din Paşcani, unde l-a angajat pe acesta să îi recupereze banii împrumutaţi şi nerecuperaţi, dar şi modul cum vor acţiona. Patronul ieşean l-a sunat pe unul dintre fraţii Coroianu pentru a veni până la locuinţa sa pentru a-i oferi o lucrare în domeniul construcţiilor.

Acesta a venit cu un taxi, a intrat în casa lui Boroianu, unde a dat de Petru Oneaţă, care recomandându-se ca fiind rus, l-a luat pe acesta şi l-a băgat în beci. Cum nu avea bani, el şi-a chemat fratele, care s-a deplasat cu un autoturism Daewoo la locuinţa lui Boroianu, loc unde a devenit şi el din salvator victimă, ajungând în beci lângă fratele său. Timp de aproape patru zile, ei au fost bătuţi şi ameninţaţi, fiind eliberaţi abia în ziua de 3 noiembrie 2010, când mama lor a trimis banii prin transfer rapid. Oneaţă şi Amariţei au ridicat banii şi i-au adus lui Boroianu, aşa cum s-au înţeles în prealabil.

Ameninţări cu moartea şi scenarii SF din partea aghiotanţilor lui Geo Buruiană

Cătălin Constantin Anghelina şi Dumitru Sorin Solomon, zis “Bodo” sunt acuzaţi că la data de 4 august 2010 i-au cerut lui Tiberiu L., patronul unei firme din Suceava, suma de 400 de euro. Cei doi şi-au motivat cererea spunând că angajaţii patronului sunt nemulţumiţi de el şi le-au promis o sumă consistentă de bani dacă îl omoară. Anghelina şi Bodo au precizat că nu vor să-i facă rău, însă trebuie să le dea suma de 400 de euro pentru aceasta. De frica ameninţărilor la care era supus, bărbatul le-a dat celor doi suma de 400 de euro.

Tot în august 2010, au ameninţat cu moartea un bărbat din Zamostea care îi datora suma de 27.000 de lei unui anume Manuel Moraru. Victima le-a propus în schimb lemn pentru banii datoraţi, însă Anghelina şi Bodo nu au fost de acord cu propunere primită şi au continuat cu ameninţările.

În seara zilei de 19 iunie 2011, tandemul Anghelina şi Bodo şi-a dat din nou în petec, de această dată la discoteca One din Todireşti. După ce au făcut scandal şi au produs mai multe distrugeri în local, ei au fost amendaţi de poliţişti. La mijloc a intrat de această dată patronul localului, care a fost ameninţat cu moartea dacă nu plăteşte amenda respectivă, iar ulterior a primit noi ameninţări deoarece ar trebui să plătească taxă de protecţie, Anghelina şi Bodo arătând că ei sunt apropiaţi de-ai lui Geo Buruiană.

În luna august 2012, un martor din dosarul în care fratele lui Geo Buruiană, Ilie Buruiană, era cercetat pentru tentativă de omor, a fost ameninţat chiar de Geo Buruiană şi de mai mulţi apropiaţi de-ai săi, făcând presiuni asupra sa ca să-şi schimbe declaraţia dată în faţa procurorilor. S-a ajuns chiar la ameninţări cu moartea în cazul în care nu va declara în favoarea lui Ilie Buruiană.

Alte ştiri pe această temă:

Cinci bărbaţi suspectaţi că i-au bătut pe proprietarii unei case de pariuri pentru că ar fi refuzat să le achite taxă de protecţie, audiaţi

VIDEO Bătaie pe viaţă şi pe moarte la Titu. Interlopii au lovit cu ranga în cap un bărbat care ţinea în braţe un bebeluş de 3 luni. „Vor taxă de protecţie“ UPDATE

Ce au găsit poliţiştii la trei recuperatori vrânceni care percepeau taxă de protecţie. Doi au fost arestaţi, iar unul dintre ei a fost pus sub control judiciar

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările