Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş nu are o cale de acces legală: CJ Suceava mai are nevoie de o bucată de teren pentru finalizarea drumului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş nu are o cale de acces legală. FOTO Captură Video
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş nu are o cale de acces legală. FOTO Captură Video

Consiliul Judeţean Suceava are are nevoie de 250 de metri pătraţi de la Primăria Pojorâta pentru a putea amenaja un drum de acces către Groapa de Gunoi din Pasul Mestecăniş.

Intrarea vehiculelor la depozitul ecologic de deşeuri de la Pojorâta nu se face, deocamdată, confrom legii. Cât timp s-a lucrat la groapa de gunoi, cei de la Compania Naţională de Drumuri au eliberat un aviz provizoriu de circulaţie. Acum, după ce groapa a fost finalizată este nevoie de un aviz definitiv, ajungându-se la concluzia că mai trebuie o bucată de teren de 250 de metri pătraţi care să asigure racordul, intrarea cu maşinile către depozitul ecologic. Consiliul Judeţean Suceava a cerut Primăriei Pojorâta transferarea acestei bucăţi de pământ.

„Sunt bani pentru acest drum de acces. Atunci când s-a lucrat acolo nu a fost avizul definitiv de la Compania Naţională de Drumuri, a fost un aviz provizoriu. Am reluat toate procedurile, am fost de mai multe ori pe teren şi s-a ajuns la concluzia că mai trebuie o bucăţică de 250 mp care să asigure racordul, intrarea cu maşinile către depozitul ecologic. Nu vreau să comentez, normal când s-a început acea construcţie trebuia aviz definitiv atunci. Urmează ca Pojorâta să dea hotărâre, să ne dea 250 metri pătraţi teren”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur.

Depozitul de gunoi din Mestecăniş, care va deservi zona de munte a judeţului, a fost finalizat, de acum urmând să se desfăşoare licitaţia pentru desemnarea operatorului.

La sfârşitul anului trecut, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a hotărât ca groapa de gunoi de pe vârful Mestecăniş să fie împrejmuită cu o lizieră de puieţi de tisă de talie mare. Flutur a decis să planteze aceşti puieţi pentru a „rezolva problema impactului vizual” pe care îl are respectiva groapa de gunoi asupra celor ce tranzitează DN 17 şi văd cu o bucată mare de teren a fost defrişată în vârf de munte pentru a amenaja un depozit de deşeuri menajere.

În luna septembrie 2016, Consiliul Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Pe acest teren s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început. Decizia magistraţilor clujeni este definitivă.

Locuitorii din Pojorâta, prin vocea reprezentantului Aristide Maxim, vor acţiona din nou în instanţă hotărârea de Consiliu Local prin care cele nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi de la Pojorâta au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Aristide Maxim a precizat că hotărârea luată în urmă cu o lună de zile este identică cu cea din 9 august 2010.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş în care s-au investit peste 27 de milioane de lei a fost însă terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect.

Investiţia este realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Firmele Bilfinger Baugesellschaft mbH Austria şi SC Concret Construct AG SRL Gura Humorului au fost cele ce au semnat cu CJ Suceava un contract în valoare de 27,6 milioane de lei pentru „construcţia şi punerea în funcţiune a depozitului ecologic de la Pojorâta, din judeţul Suceava“. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi.

Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi aici vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Alte ştiri pe această temă:

Cea mai mare aberaţie cu fonduri europene din România, refinanţată cu o sumă fabuloasă. Groapa de gunoi din vârful muntelui va fi terminată în curând

Cea mai mare aberaţie pe bani europeni făcută în România va fi dată în funcţiune. „Au făcut ceva unic în lume”

Groapa de gunoi din vârful muntelui care poate falimenta un judeţ. Paguba uriaşă cauzată de cea mai mare aberaţie din România cu fonduri UE

Cine este săteanul care a stopat cea mai mare aberaţie cu fonduri UE din România: groapa de gunoi din vârful muntelui

Groapa de gunoi de pe Mestecăniş a fost construită ilegal. Consiliul Judeţean Suceava riscă să înapoieze Uniunii Europene toţi banii investiţi

FOTO VIDEO Cum arată groapa de gunoi din vârful muntelui, cea mai mare aberaţie realizată cu fonduri UE

Groapă de gunoi în vârful muntelui. Pasul Mestecăniş, poarta de intrare către mănăstirile Bucovinei, sluţit pe şase hectare pentru un depozit de deşeuri

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite