Greşeala pe care o fac tot mai mulţi români atunci când cumpără obiecte  tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: www.artizanescu.ro
FOTO: www.artizanescu.ro

Directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu, ne-a declarat că meşterii populari au dispărut, iar cei care vând în târgurile de profil sunt "mici meseriaşi care fac nişte obiecte artizanale". De celaltă parte, nici clienţii nu prea ştiu ce să alegă. Folosesc la masă farfuriile pentru decorarea locuinţelor.

Meşterii populari sunt pe cale de dispariţie. Cel puţin aşa susţine directorul Muzeului Bucovinei, Emil Ursu. „ Noi, astăzi, facem diverse târguri de meşteri populari. Este de fapt o iluzie. Noi nu mai facem târgurile de meşteri populari pentru că nu mai avem meşteri populari. Avem mici meseriaşi care fac nişte obiecte artizanale. Târgurile ar trebui să se numească târguri de arizanat. Veţi merge într-o 100 de târguri, vă veţi întâlni cu 100 de meşteri lemnari din toată ţara şi toţi vă vor spune că au făcut arborele vieţii. Au elemente de simbolistică, dar nu mai controlează simbolistica. La fel se întâmplă cu ceramica şi cu ţesăturile. Simbolurile rămân, dar nu mai sunt cunoscute. Când văd cinci linguri la fel este industrie nu mai este manufactură”, ne-a declarat directorul. Emil Ursu.

Nici consumatorii nu ştiu ce să aleagă. Directoru de la Suceava a spus că a întâlnit situaţii în care oamenii cumpărau farfurii de lut pentru decorarea locuinţei şi le foloseau la servirea mesei.

„Veţi vedea că pe spate cele decorative au o ramă prevăzută cu găuri pentru sfoara de prindere. Mulţi oameni cumpără piesele şi le folosesc la masă pentru servit aperitivele sau felul principal. Ele au mai multe dimensiuni şi forme, dar au zona de prindere. Aceste farfurii decorative îşi găseau locul şi în casele ţărăneşti şi în casele boierilor. Cu ele se decorau pereţii”, a mai spus Ursu.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite