Gerul polar a făcut ravagii în Suceava timp de cinci zile

Gerul polar a făcut ravagii  în Suceava timp de cinci zile

Trenul personal Paşcani-Suceava a sărit de pe şine în urmă cu două zile, cu doar 100 de metri înainte de gară.

Un tren personal a deraiat la Burdujeni din cauza macazului îngheţat, iar sloiurile de pe râurile Bistriţa şi Siret sunt monitorizate permanent.

Gerul polar, care s-a lăsat peste întreaga ţară în ultimele cinci zile, a atins recorduri negative în judeţul Suceava. Încă de vineri, 22 ianuarie, sute de mii de suceveni au intrat în alertă din cauza temperaturilor foarte scăzute, care au coborât frecvent sub -30 de grade Celsius. Mulţi dintre ei nu au reuşit însă să facă faţă efectelor devastatoare.  


„Trei persoane au decedat din cauza gerului în intervalul care a trecut de la emiterea avertizării de cod portocaliu. Am mai înregistrat încă trei morţi înainte de perioada gerului polar, în decembrie 2009“, a declarat Alexandru Lăzăreanu, şeful Direcţiei de Sănătate Publică Suceava.


Alertă pe Bistriţa


Îngheţul a lăsat pe întuneric aproape 1.700 de locuitori din satele montane. În noaptea de duminică spre luni reţelele electrice din satele Brodina, Ulma şi Nisipitu au cedat din cauza gerului. „Condiţiile meteo nefavorabile din cursul zilei de 25 ianuarie au afectat şi reţeaua de distribuţie a energiei electrice ce alimentează zona Iacobeni din judeţul Suceava, ca urmare a unei avarii produse în jurul orei 9.30 la echipamentul de la un punct de transformare“, a declarat Sorin Munteanu, purtător de cuvânt al E.ON Moldova.


Alerta s-a instalat şi la nivel hidrologic deoarece pe cursurile râurilor Bistriţa şi Siret s-a format un pod de gheaţă care ameninţă gospodăriile de pe marginea apelor. Reprezentanţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă monitorizează cursurile apelor şi abia când temperaturilor vor creşte vor putea interveni pentru a decolmata albiile râurilor.


Un tren personal a sărit de pe şine din cauza gheţii


Ultimul vagon al trenului care transporta navetiştii din Paşcani la Suceava a deraiat în urmă cu două zile la 200 de metri distanţă de gara de destinaţie, Burdujeni. Zeci de muncitori CFR au luptat câteva ore pentru a repune trenul pe şine. „Nu ştim exact ce s-a întâmplat. Din primele cercetări reiese că totul s-a produs din cauza temperaturilor foarte scăzute la care au fost supuse şinele în cursul nopţii. Şinele s-au contractat din cauza frigului, iar macazul n-a mai reacţionat la comenzile manuale, acestea fiind îngheţate“, a declarat unul dintre anchetatorii de la faţa locului.


„Trenul care a deraiat se afla pe linia 1A. Din datele preliminare s-a constatat că temperaturile foarte scăzute au fost de vină, îngheţând macazul care trebuia să schimbe şinele“, a declarat Sorin Popescu, prefectul Sucevei.

Sucevenii, blocaţi pe lângă maşini


Sucevenii au fost afectaţi de ger atât pe căile ferate, cât şi pe şosele. Autoturismele pornesc cu greu pentru că bateriile nu mai fac faţă la temperaturile scăzute. „Aştept un coleg să vină să îmi dea curent pentru că mi-a murit bateria“, a declarat Albert Tabarcea, şofer de distribuţie, când în municipiu s-au înregistrat -27 de grade Celsius. Alte zeci de suceveni aşteaptă în fiecare dimineaţă lângă maşinile personale şi câte o oră pentru a putea porni motoarele.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: