Franz cavaler des Loges, austriacul care a transformat târgul Sucevei în oraş. Cel mai longeviv primar al aşezării va avea bust în faţa Primăriei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sculptorul Virgil Scripcariu, lângă statuia lui Franz Cavaler des Loges FOTO: Oana Şlemco
Sculptorul Virgil Scripcariu, lângă statuia lui Franz Cavaler des Loges FOTO: Oana Şlemco

În semn de recunoştinţă pentru faptul că a transformat târgul Sucevei într-un oraş, realizând investiţii considerate o utopie la sfârşitul anilor 1800, actuala conducere a Primăriei Suceava i-a ridicat statuie primarului austriac Franz cavaler des Loges.

Municipiul Suceava a fost înnobilat cu un bust al primarului austriac Franz cavaler des Loges. Statuia care a fost realizată de Virgil Scripcariu este amplasată în faţa sediului Primăriei. Sculptorul recunoaşte că lucrarea a fost o provocare pentru el, cu atât mai mult cu cât există o singură fotografie a fostului primar. 

Autorul lucrării a acordat o atenţie sporită detaliilor şi a încercat să creeze o relaţie armonioasă între soclul din piatră masivă şi bustul din bronz.

„Mi-a plăcut să lucrez la portretul lui Franz cavaler Des Logec, cu toate că a existat o singură fotografie şi aici este o mare problemă pentru ralizarea tridimensionalităţii. Am lucrat cam o lună la conceptul de modelaj după care l-am trimis la turnătorie şi acolo iar a mai stat o lună până l-au trimis la Suceava”, a declarat sculptorul. 

El a explicat că piatra pentru soclu a fost adusă din comuna Vama, iar pentru bust s-au folosit peste 100 de kilograme de bronz.

Virgil Scripcariu a copilărit în localitatea Măriţei de lângă municipiul Suceava şi a mărturisit că atunci când avea 5-6 ani şi venea în oraş se simţea de parcă păşea în Paris.

Probabil că tot aşa s-au simţit locuitorii târgului Sucevei, pentru care primarul austric Franz cavaler des Loges a construit reţele de apă, canalizare, cale ferată, iluminat public şi numeroase clădiri emblematice. El a condus localitatea între anii 1891 şi 1914, fiind cel mai longeviv primar al Sucevei.

„Este omul care a adus Suceava la statutul de comună urbană, în traducere a făcut un sat oraş. Este cel care a adus iluminatul public, apa şi canalul. Până în anii '2000, zona centrală a oraşului era alimentată cu apa din reţelele făcute pe vremea lui Franz cavaler des Loges. Pe partea de construcţii, i se datorează Palatul Administrativ, lui i se datorează actuala clădire a Muzeului de Istorie. Lui i se datorează clădirea în care funcţionează actualul Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” şi o serie întreagă de alte clădiri care astăzi nu mai sunt”, a declarat Emil Ursu, directorul Muzeului Bucovinei.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat că bustul lui Franz cavaler des Loges va fi dezvelit sâmbătă, 27 noiembrie a.c., la ora 12.00, cu o zi înainte de Ziua Bucovinei. 

Vă mai recomandăm să citiţi şi:

Tinere răpite şi forţate să se prostitueze în Occident. Proxeneţii au folosit banii ca să cumpere maşini de lux

Manager la o multinaţională, proxenet în timpul liber. Cum racola bărbatul tinerele pe care le obliga să se prostitueze

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite