FOTO VIDEO Castelele bântuite din România: legende desprinse din filme de groază cu domniţe înşelate şi fantome răzbunătare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ţara lui Dracula nu poate duce lipsă de o întreagă pleiadă de castele şi conace despre care se spune că ar fi bântuite de tot felul de fantome şi spirite ale unor persoanej istorice. Adevărul vă prezintă un top al castelelor bântuite din România

Multe dintre castelele şi conacele de pe teritoriul României ascund poveşti îngrozitoare despre fapte groaznice care s-ar fi petrecut între zidurile clădirilor de-a lungul istoriei. Multe dintre aceste poveşti au dat izvorât, în timp, legende privind faptul că unele dintre castele sau conace sunt bântuite de fantome sau spirite.

1. Castelul Banffy, cel mai bântuit loc din România

Castelul Banffy este probabil cel mai bântuit loc din România. Construit de familia Banffy în Bonţida, în secolele 15-16, castelul a fost transformat în 1944 în spital militar, funcţionând până după sfârşitul războiului. În această perioadă, în castel au murit numeroşi militari, fie din cauza rănilor, fie din cauza unor boli. După război, clădirea a fost transformată în sediu al cooperativei agricole din localitate. Cu timpul, castelul a fost aproape distrus.

Perioada în care a funcţionat ca spital de război a creat în jurul castelului o serie de legende cu privire la prezenţa unor fantome. Devenit loc de joacă pentru copii din sat, în castel se spune că au fost văzute siluete ale unor soldaţi germani îmbrăcaţi în uniforme sau ale unor oameni în cârje. Unii susţin că acesta ar fi chiar cel mai bântuit loc din România.

2. Legenda lui Dracula a pus Castelul Bran pe harta celor mai bântuite locuri din lume

Amplasat într-un peisaj fabulos şi înconjurat de legende, Castelul Bran nu este ocolit de niciunul dintre topurile realizate la nivel mondial privind clădiriule bântuite din întreaga lume.

Început în urmă cu 800 de ani, construit pe durata a peste 160 de ani, Castelul Bran este cu siguranţă unul dintre cele mai cunoscute locuri din România printre străini. De altfel, de Halloween Branul este ticsit de străinii care îi adoră legendele.

Castelul Bran

Printre localnici se spune că locul este bântuit de numeroase spirite, printre care cele ale lui Vlad Ţepeş şi al Reginei Maria a României, pentru o perioadă proprietară a clădirii. De altfel, localnicii jură că, în unele seri, într/un anumit loc din castel poate fi simţit un puternic miros de violete, florile preferate ale Reginei Maria.

Nu de puţine ori s-a întâmplat ca cercetători din domeniul paranormalului să investigheze cetăţuia din vârf de munte. Ba chiar în 2012 un grup de britanici a susţinut că a intrat în contact cu spiritul Elenei, o tânără care ar fi murit în castel pe când avea doar 27 de ani.

Castelul Bran îşi datorează renumele lui Vlad Ţepeş, cel care folosea fortăreaţa ca punct de plecare pentru incursiunile în Transilvania. Devenit celebru pentru cruzimea cu care îi trăgea în ţeapă pe trădători, Vlad Ţepeş a fost transformat în „Dracula” de scriitorul irlandez Bram Stoker.

3. Castelul Corvinilor, bântuit de trei prizonieri turci

Inclus deseori pe liste ale celor mai bântuite locuri din Europa şi din lume, Castelul Corvinilor din Huneodara este, de asemenea, scenă pentru numeroase legende. Construită în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara, cetatea a ajuns să fie cunoscută şi cu numele de Castelul Huniazilor.

Celebră este povestea fântânii din curtea interioară a castelului, despre care se spune că ar fi fost construită de trei prizontieri turci. După ce li s-a promis libertatea în schimbul construirii unei fântâni, turcii au muncit 15 ani până au dat, în sfârşit, de apă potabilă. Prizonierii nu au fost însă eliberaţi niciodată. De altfel, pe fântână se poate citi „Cel care a scris această inscripţie este Hasan, care trăieşte ca rob la ghiauri, în cetatea de lângă biserică”. Turiştii aruncă monede în fântână pentru a răsplăti munca prizonierilor.

matia

Unii dintre turiştii care au vizitat Castelul Huniazilor susţin că au surprins siluete fantomatice în fotografiile făcute în incintă. Imaginile au fost publicate pe internet şi au făcut înconjurul lumii. Castelul Corvinilor a ajuns astfel în topul celor mai bântuite locuri din Europa.

Se mai spune că nişte turişti care au rămas peste noapte ascunşi în castel ar fi fost găsiţi a doua zi plini de răni şi vânătăi, povestind că ar fi fost loviţi de o fantomă foarte violentă.

4. Fantoma frumoasei franţuzoaice Odette din Conacul Bellu de la Urlaţi

Construit în urmă cu 200 de ani de familia baronului Alexandru Bellu, conacul boieresc din localitatea Urlaţi este scena unei poveşti tragice. Descendent al famiililor de domnitori Ghica şi Cantacuzino, Alexandru Bellu a fost înnobliat cu titlul de baron de curtea imperială de la Viena.

Deţinător al unor proprietăţi foarte valoroase, vestit om de cultură, pasionat de fotografie, Alexandru Bellu s-a retras la Urlaţi pentru a-şi petrece ultimii ani din viaţă.

Conacul Bellu, exterioare. Foto arhivă Adevărul Ploiești

Printre locuitorii oraşelului Urlaţi circulă poveşti care de care mai groaznice despre conacul boieresc al familiei Bellu. Potrivit legendei, ultimul descendent al baronului Alexandru Bellu care a locuit în conac, un nepot pe nume George, îşi luase o soţie franţuzoaică, Odette. Deşi era incredibil de frumoasă, Odette, era o femeie foarte tristă pentru că bănuia întotdeauna că soţul George o înşeală. Cei doi n-au avut niciodată copii, dar despre nepotul baronului se spune că ar fi avut urmaşi „din flori”. Localnicii povestesc că noaptea în podul conacului se aud paşii unei fantome. Oamenii spun că este vorba de Odette, care din cauza soţului necredincios nu şi-a găsit pacea nici în mormânt.

5. Castelul Cantacuzino din Buşteni, casă a fantomelor

Construit în urmă cu un secol de prinţului Gheorghe Grigore Cantacuzino, castelul din Buşteni a fost transformat de comunişti în sanatoriu al Ministerului de Interne. După Revoluţie, clădirea a fost restaurată şi transformată în muzeu. Unii turişti susţine că în timpul vizitelor ar fi realizat fotografii în care ar fi fost surprinse siluete sau sfere luminoase.

castel cantacuzino

Cum mulţi dintre membrii familiei Cantacuzino au murit de moarte violentă, se spune că nu doar castelul ci şi întregul domeniu ar fi bântuite. În unele nopţi se aud zgomote înfricoşătoare, iar printre copaci se văd zburând siluete care lasă dâre de fum albicios.

6. Castelul Iulia Haşdeu din Câmpina, bântuit de tată şi fiică

Castelul „Iulia Haşdeu” din Câmpina nu poate lipsi dintr-un top al clădirilor bântuite din România. Clădirea şi-a primit numele de la soţia şi fiica scriitorului Bogdan Petriceicu Haşdeu, amândouă purtând numele Iulia. Viaţa scriitorului a fost marcată de moartea fiicei sale la doar 19 ani. Cu sufeltul devastat, bărbatul şi-a dedicat existenţa doar amintirii fiicei sale.

castelul hasdeu campina foto dana mihai

Se spune că şi castelul ar fi fost construit după indicaţiile primite de B.P. Haşdeu în timpul unor discuţii cu spiritul fiicei sale, în cavoul din cimiturl Bellu în care aceasta era înmormântată. Ulterior, Haşdeu ţinea sesiuni de spiritism în propria locuinţă, ba de multe ori încerca să fotografieze spiritul Iuliei Haşdeu.

În Câmpina se spune că Iulia Haşdeu poate fi auzită cântând la pian, aplaudată de dată ei, sau, câteodată, este văzută pe terasă, cu câte un buchet de flori în mână.

7. De ce este bântuită Cetatea Poenari de sute de fantome violente

Cetatea Poenari, construită în vârf de munte, în apropiere de Transfăgărăşan, de boieri apropiaţi lui Vlad Ţepeş, a fost deseori adăpost al voievodului în timpul războielor cu turcii.

Legenda spune că mortarul folosit pentru zidirea cetăţii a fost amestecat şi sânge de om. Nu se ştie sigur câţi oameni au fost sacrificaţi în timpul lucrărilor pentru construirea Cetăţii Poenari, dar bătrânii locului spun că cetatea este bântuită de sute de spirite ale oamenilor care au murit la construcţia ei. Localnicii spun că după lăsarea serii spiritele celor sacrificaţi se manifestă violent, atacând oameni şi animale.

image
Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite