FOTO Eroii de la Suceava. La -17 grade Celsius au luptat cu flăcări până la cer pentru a salva un monument UNESCO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pompieri militari la -17 grade Celsius, în timpul intervenţiei la incendiul de la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" Suceava
Pompieri militari la -17 grade Celsius, în timpul intervenţiei la incendiul de la Mănăstirea "Sf. Ioan cel Nou" Suceava

146 de pompieri militari suceveni au muncit zece ore la o temperatură de minus 17 grade Celsius pentru a împiedica extinderea la Biserica Sf. Gheorghe, monument UNESCO, a incendiului care a cuprins clădirea în care funcţionau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor şi Seminarul Teologic Liceal Ortodox "Mitropolit Dosoftei" Suceava.

Un incendiu violent a cuprins, joi dimineaţă, o clădire din incinta Mănăstirii „Sf. Ioan cel Nou” Suceava. În imobil funcţionau Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, inclusiv biroul lui ÎPS Pimen, Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolit Dosoftei” şi internatul unităţii de învăţământ.

Clădirea construită din lemn a fost cuprinsă rapid în totalitate de flăcări. Pentru că exista o ameninţare iminentă ca incendiul să se extindă la Biserica „Sf. Gheorghe”, monument înscris pe lista UNESCO, aflată în mijlocul complexului monahal, la doar câţiva metri de clădirea aflată în flăcări, şeful ISU Suceava, generalul de brigadă Ion Burlui, a dispus o mobilizare de proporţii.

Mobilizare generală pentru stingerea flăcărilor

Au intervenit toate echipajele Detaşamentului de pompieri Suceava, şi echipaje şi autospeciale de la subunităţile din Fălticeni, Rădăuţi, Solca, Gura Humorului, dar şi de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Nicolae Iorga” al judeţului Botoşani. Pompierii au fost ajutaţi şi de echipaje de la Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă Suceava, Şcheia, Salcea şi Bosanci şi de la Serviciile Private pentru Situaţii de Urgenţă „Ambro” şi CET Suceava. La intervenţie au mai participat jandarmi, poliţişti, poliţişti locali, lucrători ai E-On Gaz, E-On Electrica, ACET şi „Diasil” Suceava.

În total, la intervenţie au participat 213 persoane, din care 146 de militari, 17 agenţi, 23 voluntari şi 22 lucrători, cu 33 de autospeciale, dintre care 22 de intervenţie pentru stingerea flăcărilor.

Luptă cu flăcări, dar şi cu gerul de -17 grade Celsius

image

Foto

interventie incendiu arhiepiscopia sucevei si radautilor. FOTO

Intervenţia a fost deosebit de grea din cauza temperaturii scăzute care a variat între -17 şi -14 grade Celsius pe durata celor zece ore de intervenţie. Uniformele şi echipamentele de intervenţie ale pompierilor erau pur şi simplu îngheţate.

Mai mult, din cauza frigului, militarii nu au putut folosi hidranţii din zonă, deoarece aceştia erau îngheţaţi.

Pe de altă parte, temperaturile foarte mari generate de incendiu au forţat pompierii militari să îndepărteze autospecialele până la zonele în care acestea se aflau în siguranţă.

Biserica "Sf. Gheorghe", monument UNESCO, aflată la doar câţiva metri de clădirea incendiată:

interventie incendiu arhiepiscopia sucevei si radautilor. FOTO

Alte ştiri din Suceava:

Apa caldă, oprită „hoţeşte” la Suceava. 20.000 de apartamente au fost afectate

FOTO VIDEO Incendiu la Mănăstirea Sf. Ioan cel Nou Suceava, reşedinţa arhiepiscopală a lui ÎPS Pimen. Arde sediul Arhiepiscopiei şi al Seminarului

Poliţişti şpăgari, filmaţi cu camere ascunse instalate în Loganul de serviciu

Luptătorul MMA Ghiţă „Ursul Carpatin” Ignat, condamnat la patru ani de închisoare

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite