FOTO Ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit, străveche tradiţie poloneză păstrată de sute de ani la Suceava

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Membrii comunităţii polone s-au întâlnit în cea de-a treia zi de Paşti pentru a participa la ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit. Tradiţia veche de câteva secole este păstrată cu sfinţenie de polonezii din judeţul Suceava.

Membrii comunităţii polone din judeţul Suceava, dar şi reprezentanţi ai altor minorităţi şi instituţiilor din judeţ, au participat în cea de-a treia zi de Paşti la ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit. Tradiţia, veche de secole, a fost adusă în România de etnicii polonezi care s-au stabilit în judeţul Suceava. Conform obiceiului, după slujba de Înviere, toată familia împarte un ou sfinţit înainte de masa de Paşte. Ceremonialul a debutat cu o scurtă rugăciune de sfinţire a bucatelor. Credincioşii au cântat „Hristos a înviat!”, iar apoi ouăle sfinţite au fost apoi împărţite invitaţilor de copiii polonezi.

„Împărţirea cu oul sfinţit este o veche tradiţie care s-a păstrat doar în Polonia. Este prilej de a ne face urări de sănătate, de bucurie, de bine şi, practic, este asemănătoare întâlnirii cu împărţirea cu oplatek-ul. Oul este simbolul vieţii, simbolul învierii, şi de aceea se leagă de învierea lui Hristos”, a explicat Svetlana Iachimovschi, preşedintele Asociaţiei Polonezilor din Suceava.

La eveniment a participat şi Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, care a ţinut să aprecieze sprijinul acordat de Polonia statului ucrainean.

image

Foto

image

„Urez polonezilor de pretutindeni prosperitate şi fericire. Mulţumesc polonezilor din toată lumea, statului polon, pentru că a susţinut Ucraina, ţara mea, atât de puternic în vremuri grele. Noi ca ţară, ca popor, vrem să ajungem să fim respectaţi ca poporul polonez”, a transmis Vasyl Boiechko, consulul general al Ucrainei la Suceava, comunităţii polone din judeţ.

Gheorghe Lazăr, inspector şcolar general, a apreciat sprijinul oferit de Uniunea Polonezilor din România pentru modernizarea şcolilor din zonele în care se află o numeroasă comunitate polonă.

Împărţitul cu oul, tradiţie cenzurată de comunişti

Preşedintele Uniunii Polonezilor din România, deputatul Ghervazen Longher, le-a amintit etnicilor poloni că până nu de mult nu aveau voie să realizeze în public ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit. Asta pentru că regimul comunist nu privea cu ochi buni astfel de manifestări ale credinţei.

„Este de datoria noastră să transmitem tradiţia copiilor noştri. Cândva a fost mai greu pentru noi. Pentru părinţii şi bunicii noştri era greu să se manifeste public, aşa cum o facem noi”, a spus Ghervazen Longher.

Deputatul minorităţii polone şi-a aminitit că în zona Soloneţ se spune că participarea la ceremonialul împărţirii cu oul sfinţit îi poate ajuta pe credincioşi la nevoie. „La noi, la Soloneţ, se spune că dacă ne împărţim cu un ou în cazul în care ne rătăcim trebuie să ne aducem aminte cu cine am împărţit oul sfinţit şi vom găsi drumul spre casă”, a mai precizat Ghervazen Longher.

Alte ştiri din Suceava:

FOTO Elena Udrea petrece Paştele în Bucovina. A frământat aluatul pentru cozonaci îmbrăcată în costum naţional

Elena Băsescu şi-a vizitat bunicul internat într-un azil din Suceava

Afaceristul sucevean condamnat pentru jafuri armate în Austria vrea să-şi execute pedeapsa în România

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite