FOTO Cea mai ruşinoasă groapă de gunoi din Europa, gata să fie folosită în inima munţilor. Localnicii revoltaţi: „Părerea noastră nu contează pentru nimeni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Consiliul Judeţean Suceava va recepţiona în cursul acestei săptămâni groapa de gunoi construită în Pasul Mestecăniş, unul dintre cele mai controversate proiecte cu fonduri europene realizat în România.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Suceava urmează să facă recepţia finală la groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş, una dintre cele mai mari aberaţii construite cu bani europeni în ţara noastră, după ce staţia de epurare a fost finalizată.

Constructorii au finalizat staţia de epurare a gropii de gunoi, astfel că lucrările au fost terminate. În groapa de gunoi au fost investite 27 de milioane de lei.

Această recepţie nu este sinonimă cu darea spre folosinţă, deoarece groapa de gunoi nu are operator.

„Sunt proceduri de îndeplinit, nu avem ce să facem pentru că altfel, Doamne fereşte, am încălca legea”, a declarat preşedintele CJ Suceava, Gheorghe Flutur.

Nici cealaltă groapă de gunoi din judeţul Suceava, cea de la Moara nu este gata, iar autorităţile judeţene nu par să se grăbească pentru a le da spre folosinţă.

„La Pojorâtă sperăm să facem recepţia la terminarea lucrărilor. La Moara s-a făcut recepţia cu lucrări nefinalizate, au fost discuţii între constructor şi consultant şi noi, constructorul va monta încălzitorul de levigat”, a precizat vicepreşedintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc.

Locuitorii din comuna Pojorâta s-au arătat încă de la început nemulţumiţi de locul în care a fost amplasată groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş şi au atacat în instanţă hotărârea de Consiliu Local din data de 9 august 2010, prin care nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

În luna martie 2016, magistraţii de la Curtea de Apel Cluj le-au dat dreptate localnicilor din Pojorâta şi au anulat hotărârea de Consiliu Local prin care s-au transferat cele nouă hectare de teren. Deşi decizia judecătorilor clujeni a fost una definitivă, în luna septembrie 2016, Consiliul Local Pojorâta a dispus din nou transferul terenului pe care a fost construită groapa de gunoi în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

„Noi vom lupta în continuare împotriva amplasării acestei gropi de gunoi. Noi am transmis o cerere către OLAF, de unde aşteptăm un răspuns. Părerea noastră nu contează pentru nimeni. Consiliul Local Pojorâta este practic împotriva noastră a localnicilor şi susţine iniţiativa celor de la Consiliul Judeţean Suceava, pe care noi nu am acceptat-o încă de la început”, a declarant Aristide Samoilă Maxim, reprezentantul sătenilor din Valea Putnei.

Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş în care s-au investit peste 27 de milioane de lei a fost terminată, chiar dacă locuitorii din zonă sunt în continuare împotriva acestui proiect. Investiţia a fost realizată printr-un program finanţat din fonduri europene care vizează gestionarea deşeurilor din judeţul Suceava. Termenul de finalizare a lucrărilor era iulie 2014, însă probleme apărute de-a lungul timpului au făcut ca groapa de gunoi să nu fie funcţională nici în ziua de astăzi. Conform proiectului, se estimează că groapa de gunoi va funcţiona până în anul 2037 şi acolo vor fi depuse 350.000 de tone de deşeuri.

Situaţia gropii de gunoi de la Pojorâta este asemănătoare cu cea a gropii ecologice de la Vaslui. Acolo, de patru ani de zile, autorităţile nu reuşesc să desemneze o societate care să administreze groapa ecologică construită pe 20 de hectare în localitatea vasluiană Roşieşti şi a staţiilor de transfer din Vaslui, Bârlad, Huşi şi Negreşti, în care s-au investit 50 de milioane de euro.

Alte ştiri pe această temă:

Scandalul privind groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a atins un nou nivel: sătenii din Pojorâta au apelat la OLAF

Epopeea Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş continuă: localnicii din Pojorâta reclamă faptul că autorităţile nu respectă o decizie a unei instanţe

Dedesubturile unei investiţii aberante cu bani europeni: cum a ajuns o groapă de gunoi din vârful muntelui la un pas să falimenteze un întreg judeţ

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite