Fostul primar din Rădăuţi condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu

Fostul primar din Rădăuţi
condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu

Fostul primar din Rădăuţi, Aurel Olărean. FOTO Facebook/ Aurel Olărean

Fostul primar al municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a fost condamnat la patru luni de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de doi ani şi patru luni, pentru comiterea a şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia Curţii de Apel Suceava este definitivă.

Curtea de Apel Suceava l-a condamnat pe Aurel Olărean, fostul primar din municipiul Rădăuţi, la patru luni de închisoare cu suspendare pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanelor. Decizia magistraţilor suceveni este definitivă.

La începutul anului 2016, procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui Aurel Olărean, fostul primar al municipiului Rădăuţi sub aspectul săvârşirii infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, constând în aceea, în calitate de primar al municipiului, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, în exerciţiul atribuţiei prevăzute de Legea nr. 215/2001, cu ştiinţă, „a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a emis dispoziţiile nr. 1119/07.10.2010, 1131/12.10.2010, 1273/23.11.2010, 1468/30.12.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 şi 10/10.01.2013 având ca obiect mutarea temporară a părţii vătămate Marilena Mironescu la un alt loc de muncă şi destituirea acesteia din funcţia publică pe care o deţinea la data de 03.01.2011, dispoziţii care au fost anulate de instanţa de judecată, dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate”

În acelaşi rechizitoriu s-a dispus trimiterea în judecată a fostului secretar al primăriei municipiului Rădăuţi, Haralambie Herghiligiu, cu privire la săvârşirea unei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, „constând în aceea că, în calitate de secretar al municipiul Rădăuţi, la diferite intervale de timp dar în realizarea aceleiaşi rezoluţii, cu ştiinţă, a îndeplinit în mod defectuos un act, prin aceea că a avizat pentru legalitate dispoziţiile nr. 1273/23.11.2010, 855/05.05.2011, 04/03.01.2012 şi 10/10.01.2013, care ulterior au fost anulate de instanţa de judecată dar care au cauzat vătămarea intereselor legale ale persoanei vătămate. Dosarul a fost trimis spre competentă soluţionare Judecătoriei Rădăuţi”, se arată în comunicatul de presă al Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava.

Partea vătămată – fosta directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Rădăuţi – Marinela Paraschiva Mironescu

În 2015, Aurel Olărean, a fost obligat de înstanţă să-i plătească fostei subalterne, Marinela Paraschiva Mironescu suma de 50.000 de lei, într-un proces ce vizează o acţiune în răspundere delictuală prin care s-au solicitat daune morale. În acest dosar, Marinela Paraschiva Mironescu, fostă directoare a Direcţiei de Asistenţă Socială a Primăriei Rădăuţi, destituită în mod nelegal de mai multe ori din funcţia  ce o deţinea la primăria rădăuţeană de primarul Aurel Olărean, i-a cerut chiar acestuia să-i plătească daune morale, iar judecătorii rădăuţeni i-au dat dreptate.

De ştiut că  în mai multe rânduri primarul Aurel Olărean a fost acţionat în instanţă de Marinela Mironescu, obţinând mai de fiecare dată câştig de cauză, dar este pentru prima dată când cel dintâi a fost dat în judecată ca persoană fizică ce este responsabiă pentru o acţiune în răspundere delictuală.

Din această postură, fostul edil şef al municipiului Rădăuţi va trebui să achite suma indicată de magistraţi pentru Marinela Paraschiva Mironescu, care a trebuit, după nenumărate şicane, să părăsească instituţia primăriei Rădăuţi şi să îşi dezvolte o carieră în mediul privat, în profesia de mediator. Femeia nu a comentat decizia ultimă a instanţei, confirmănd doar că aşteaptă de la Aurel Olărean achitarea unei daune de 50.000 de lei.

Olărean a mai fost condamnat într-un alt dosar la trei luni cu suspendare tot pentru abuz în serviciu, după ce nu a propus Consiliului Local să constate încetarea de drept a mandatului consilierului Nistor Tătar şi nu a declarat vacant locul consilierului care şi-a dat demisia. În plus, Olărean a fost trimis în judecată şi într-unul dintre cele mai mari dosare de corupţie din judeţul Suceava, în care mai sunt judecaţi procurorul Dumitru Dîmbu, judecătorii Bărbuţ şi Prandea sau afaceristul Babiuc.

Alte ştiri pe această temă:

Fost primar exclus din partid după ce a plecat în croazieră cu familia. Membrii PMP reclamă lipsa sa de implicare

Primarul suspendat al Rădăuţiului, Aurel Olărean, nu şi-a dus mandatul la bun sfârşit din cauza problemelor cu legea

Municipiul Rădăuţi ar putea să aibă din nou primar, după un an şi jumătate. Aurel Olărean ar putea să-şi recapete fotoliul de edil şef al Rădăuţiului

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările