Fosta şefă a Arhivelor Naţionale Suceava a fost trimsă în judecată. Aceasta a primit 36.900 de lei “sponsorizări” de la notarii din Suceava

Fosta şefă a Arhivelor Naţionale Suceava a fost
trimsă în judecată. Aceasta a primit 36.900 de lei “sponsorizări” de la notarii din Suceava

Simona Palagheanu, fosta şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, FOTO: 7est.ro

DNA Suceava a trimis-o în judecată pe Simona Maria Palagheanu, fostă şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava pentru infracţiuni de corupţie. Simona Palagheanu este acuzată de luare de mită, abuz în serviciu şi instigare la fals intelectual.

Ştiri pe aceeaşi temă

DNA Suceava a trimis-o în judecată pe fosta şefă a Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale Suceava, Simona Maria Palagheanu pentru abuz în serviciu, instigare la participare improprie la fals intelectual şi luare de mită.

Conform rechizitoriului, şefa Arhivelor Naţionale de la Suceava va fi judecată pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, dacă funcţionarul a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, pentru rafturile metalice puse la dispoziţia SC SERV ARHIV SRL Suceava.

Procurorii au concluzionat că în perioada 2011-2012, Simona Palagheanu şi-a depăşit atribuţiile de serviciu – obligaţii profesionale şi a avizat ilegal activitatea de depozitare a arhivei, desfăşurată de SC SERV ARHIV SRL Suceava reprezentată de F.B., într-un fost grajd CAP, care nu îndeplinea condiţiile de securitate, de microclimat, împotriva distrugerii şi degradării, de siguranţă împotriva incendiilor, sugerând prin adrese oficiale, firmelor de lichidare să încheie contracte de prestări servicii de arhivare cu această firmă, cu consecinţa vătămării intereselor legitime ale Arhivelor Naţionale, având în vedere cele 49 de fonduri arhivistice deţinute în acea locaţie, fiind puse în pericol documente aflate în gestionarea Arhivelor Naţionale, generând un sentiment de nemulţumire în rândul persoanelor beneficiare ale serviciului public furnizat de SJAN Suceava şi de neîncredere a acestora în instituţiile statului.

Prin activitatea sa, inculpata a favorizat activitatea SC SERV ARHIV SRL Suceava, care a utilizat Avizul S.J.A.N. Suceava nr. 115504/08.03.2011, prezentând-o unor firme lichidatoare pentru a obţine contracte de depozitare a arhivei în depozitul din Comăneşti, depozit ce nu îndeplinea condiţiile de depozitare prevăzute de legislaţia în domeniu. Inculpata a urmărit şi a reuşit să obţină foloase pentru firmele la care F.B. era asociat, SC SERV ARHIV SRL putând să-şi desfăşoare activitatea arhivistică în acea locaţie şi obţinând astfel, în perioada 2011-2013, venituri în cuantum de 238.691 lei, ce reprezintă un avantaj patrimonial obţinut ca urmare a încălcării atribuţiilor de serviciu şi a legislaţiei în domeniul arhivistic de către inculpată.

Cine nu dădea mită se “trezea” cu controale

Simona Maria Palagheanu a mai fost trimisă în judecată şi pentru luare de mită, procurorii DNA documentănd un număr de 43 de acte materiale de acest gen. Anchetatorii au constatat că în perioada 2006 – 2011, în calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Nationale Suceava, ea a pretins şi primit de la martorul denunţător P.A., administrator al SC EVANDER SRL Suceava, suma totală de 24.000 lei, după care, la începutul anului 2012, i-a pretins acestuia, suma de 1.000 euro, pentru ca în schimb, să-i sprijine firma în desfăşurarea activităţii arhivistice, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu stabilite în fişa postului, fără să dispună verificarea condiţiilor de creare/păstrare a fondurilor arhivistice deţinute în depozitul societăţii, fără să solicite îndeplinirea condiţiilor specifice pentru depozitarea arhivei, conform legii. Denunţătorul P.A. nu a oferit directoarei Palagheanu decât 1.000 lei, fiindcă nu a avut mai mulţi bani, sumă de care şefa de la Arhive nu a fost mulţumită şi a remis banii iar ulterior a dispus subordonaţilor săi să efectueze la data de 31.05.2012, un control la depozitul arhivă a SC EVANDER SRL Suceava, în care să se consemneze unele nereguli privind condiţiile de arhivare.

A primit 36.900 de lei “sponsorizări” de la notarii din Suceava

Se mai poate adăuga faptul că în perioada 2011-2012, în calitate de şef al Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale (SJAN) Suceava din cadrul Ministerul Afacerilor Interne, folosindu-se de documente cu antetul şi parafa acestei instituţii, în virtutea acestei funcţii şi a atribuţiilor de supraveghere şi control asupra deţinătorilor şi formatorilor de arhivă, folosind 3 cereri de sponsorizare, pe care le-a multiplicat în mai multe exemplare, şi le-a datat diferit, o parte nefiind înregistrate deloc în evidenţele SJAN Suceava, Simona Palagheanu, neavând dreptul sau vreun temei în a solicita sponsorizări pentru Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, a pretins şi a obţinut foloase necuvenite pentru sine, în sumă totală de 36.900 lei de la 35 notariate şi firme din judeţul Suceava în contul şi în numele „Asociaţiei Prietenii Arhivelor Bucovina Suceava”, sub pretextul sponsorizării acesteia, din această sumă obţinută, inculpata a dispus de suma de 36.499 lei – în interes personal şi contrar scopului pentru care a fost înfiinţată Asociaţia Prietenii Arhivelor Bucovina, motivând organizarea şi desfăşurarea unor conferinţe şi expoziţii în domeniul arhivistic, evenimente care în fapt, nu au fost finanţate din aceste sume .

Alte ştiri din Suceava:

Directorul CNU, încolţit de minerii furioşi. Ponta şi procurorii DNA, chemaţi la Mina de Uraniu Crucea de ortacii aflaţi de luni în grevă generală

Un microbuz plin cu ucraineni s-a răsturnat în Câmpulung Moldovenesc. Trei femei au ajuns la spital

FOTO VIDEO Iubire cum rar vezi la români. Doi tineri din Suceava şi-au organizat o nuntă excentrică în vârful muntelui, cu un pod din beţe de schi

Primarul comunei Burla, Viorel Pintiliuc, declarat incompatibil

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările