Epopeea unui pod început în urmă cu mai bine de 20 de ani, ce nu a fost terminat nici până în ziua de astăzi

Epopeea unui pod început
în urmă cu mai bine de 20 de ani, ce nu a fost terminat nici până în ziua de
astăzi

Podul de la Talpa început în anul 1995. FOTO Dănuţ Zuzeac

La graniţa dintre judeţele Suceava şi Botoşani, între localităţile Zamostea şi Talpa, în anul 1995, a fost început construirea unui pod, care însă nu a fost terminat nici până în ziua de astăzi. Proiectul stă blocat de mai mulţi ani, după ce autorităţile judeţene din Botoşani şi Suceava dau vina între ele pentru că podul nu poate fi finalizat.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, autorităţile judeţene din Botoşani şi Suceava au început să contruiască un pod ce trebuia să facă legătura între localităţile Zamostea şi Talpa. Lucrările au fost demarate în cursul anului 1995, însă după nouă ani de zile în care nu s-a făcut mare lucru, în 2004, construirea podului a fost blocată. Până în prezent nu s-a mai realizat nimic, deşi au existat unele iniţiative, cel puţin la nivel declarativ.

În anul 2011, Consiliul Judeţean (CJ) Suceava a făcut o expertiză a lucrărilor realizate la podul de la Talpa, descoperindu-se că este nevoie de o nouă proiectare, deoarece au avut loc unele modificări, de-a lungul timpului. Trei ani mai târziu, autorităţile judeţene din Suceava au alocat suma de 1,5 milioane de lei pentru podul de peste râul Siret, însă cum Consiliul Judeţean Botoşani nu a contribuit cu nici un leu, banii au ajuns la alte investiţii din judeţul Suceava.

„Lucrările de la pod au început în anul 1995, executant fiind Cominco. Consiliul Judeţean Botoşani urma să realizeze 52% din proiect, în timp ce Consiliul Judeţean Suceava – 48%. În 2004, lucrările s-au sistat din cauze politice, iar până în prezent nu s-a mai realizat nimic. Până atunci s-au ridicat pilonii de susţinere ai podului şi mai urmau să fie montate grinzile, ce fuseseră aduse în zonă. În urma inundaţiilor din 2010, circa 80 – 90 % din grinzi au fost distruse, iar din grija cetăţenilor s-a tăiat şi fierul de pe acestea, abia dacă mai sunt patru grinzi bune de folosit”, a declarat primarul din comuna Zamostea, Vasile Haliuc.

Podul dintre Talpa şi Zamostea a fost distrus în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial când un localnic l-a distrus de frica soldaţilor sovietici, care se îndreptau spre Zamostea.

Recent, reprezentanţii CJ Suceava au spus că au încercat să ia legătura cu colegii lor de la Botoşani pentru a găsi o soluţie în vederea terminării podului, însă fără niciun rezultat.

„Am făcut intervenţii către Consiliul Judeţean Botoşani, încă nu am primit niciun răspuns de la dumnealor. Nici financiar nu stăteam foarte bine să începem acum lucrările la pod, sincer”, a transmis vicepreşedintele CJ Suceava, Viorel Seredenciuc.

Pentru ca podul de la Talpa să fie terminat ar mai fi nevoie de circa cinci milioane de lei.

Alte ştiri pe această temă:

Drumul spre Odesa devine mai scurt. Un pod peste Nistru bombardat în timpul războiului din 1992 va fi redeschis

Undă verde pentru podul peste Dunăre de la Brăila. Contestaţia concernului care a pierdut licitaţia a fost respinsă

FOTO Lucrări complexe pe lotul 1 al Autostrăzii Sebeş - Turda. Cum arată şantierul la podurile peste râurile Mureş şi Ampoi

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac

Imagini din aceeasi galerie
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
  • Podul de la Talpa a fost început în urmă cu 20 de ani. FOTO Dănuț Zuzeac
Distribuie imaginea
citeste totul despre: