Eleve de la şcoala specială, obligate să se prostitueze în România, Italia şi Spania. Ce pedepse au primit inculpaţii din dosar

Eleve de la şcoala specială, obligate să se
prostitueze în România, Italia şi Spania. Ce pedepse au primit inculpaţii din dosar

Proxeneţii au obligat eleve de la Şcoala Specială din Suceava să practice prostituţia. FOTO Adevărul

Tribunalul Suceava a dat condamnări cuprinse între 1 şi 10 ani inculpaţilor trimişi în judecată după ce au obligat mai multe minore de la Şcoala Specială din Suceava să se prostitueze. Unele dintre acestea au ajuns chiar să practice prostituţia la stradă în Italia sau Spania. Decizia nu este definitivă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pedepsele date de judecătorii de la Tribunalul Suceava sunt în mare parte cu suspedare. Au fost însă şi pedepse cu executare, pentru perioade între 4 şi 10 ani.

La începutul anului 2014, în faţa magistraţilor Tribunalului Suceava au ajuns cu propunere de arestare preventivă 15 inculpaţi din dosarul grupării care a obligat mai multe tinere să se prostitueze în Suceava, Spania şi Italia. Petru Ignătescu zis Urecheatul (37 de ani), din Suceava, Bobu Mirela zisă Anca (31 de ani), din Mitocu Dragomirnei, Vasile Pentiuc (42 de ani), din Suceava, Genovica Chiriac zisă Caminarca (36 de ani), din Dolhasca, Vasile Bodnar (35 de ani), din Dolhasca, Lăcrămioara Feraru (46 de ani), din Suceava, Simona Feraru (37 de ani), din Suceava, Spania Feraru (38 de ani), din Suceava, Eduard Leonard Niculau (27 de ani), din Suceava, Titi Nedea (53 de ani), din Suceava, Tudor Murariu (46 de ani), din Suceava, Vasile Şerban zis Alin (28 de ani), din Suceava, Vasile Şerban (53 de ani), din Dolhasca, Ionuţ George Pădurariu zis Zurzulea (33 de ani), din Dorohoi – Botoşani şi Florin Şerban zis Claudiu (21 de ani), din Suceava, au fost duşi în faţa instanţei de judecată fiind acuzaţi de „iniţierea unui grup infracţional organizat”, „trafic de minori”, „trafic de persoane” şi „proxenetism”.

Anchetatorii au stabilit că, în perioada 2011 – 2013, inculpaţii se ocupau în mod curent de racolarea, cazarea, găzduirea, transportarea, transferarea sau preluarea de tinere minore sau majore în vederea exploatării acestora prin determinare sau obligare la practicarea prostituţiei. Sumele de bani astfel obţinute erau însuşite în cea mai mare parte de către aceştia, care nu aveau altă sursă de venit pentru a se întreţine, din această activitate realizând beneficii considerabile.

Ca elemente de specificitate ale activităţilor ilicite desfăşurate, trebuie reţinut în primul rând modalitatea tipică de racolare, practicată de către traficanţi: identificarea unor minore sau majore aflate în situaţii dificile, cu experienţă de viaţă redusă, prezentau deficienţe mintale uşoare fiind şcolarizate în cadrul Centrului Şcolar de Educaţie Incluzivă Suceava, fosta Şcoală Specială sau provenite din Centre de Plasament din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Suceava sau familii ce le asigurau un grad redus de ocrotire şi având o situaţie financiară precară, părinţii despărţiţi, neînţelegeri cu familia.

Indivizii îşi racolau victimele cu promisiunea că vor obţine câştiguri financiare foarte mari, traficanţii propunându-le să practice prostituţia în folosul lor, urmând să împartă sumele de bani obţinute. Victimele acceptau propunerile, având în vedere lipsa unei alte alternative, iar în măsura în care iniţial sau ulterior deveneau reticente, li se adresau ameninţări verbale sau erau agresate fizic sau moral.

Pe plan extern, patru dintre victimele racolate au fost transportate prin intermediul lui Vasile Şerban în Spania, în localitatea Zamora, respectiv în Italia în localităţile Cuneo şi Borgo San Dalmazzo unde au practicat prostituţia „la stradă”, membrii grupării controlându-le permanent pe acestea, atât direct cât şi prin intermediul telefonului mobil, banii obţinuţi de acestea fiind predaţi direct sau trimişi prin transfer bancar.

Elevă de la Şcoala Specială trimisă la „produs” în hotelurile Socim, Orizont, Troia şi Gloria din Suceava

Una dintre victime, pe nume Alexandra, a ajuns pe mâna proxeneţilor la sfârşitul lunii mai 2011, pe când avea 16 ani. Aceasta era în Piaţa Agroalimentară din cartierul Burdujeni al municipiului Suceava, din apropierea Centrului Şcolar pentru Educaţie Incluzivă Suceava, fosta Şcoală Specială, unde era elevă, întâlnindu-se cu Florina – Andreea Drăgoi.

Alexandra a fost găzduită de individă într-o garsonieră din zona Gării Burdujeni, determinând-o să practice prostituţia cu clienţii găsiţi de ea. Astfel, timp de aproape o săptămână şi jumătate a întreţinut relaţii sexuale cu câte doi – trei clienţi pe zi, care erau racolaţi de Florina – Andreea Drăgoi şi care lua de la fiecare între 50 şi 100 de lei, banii fiind împărţiţi în mod egal cu Alexandra.

În scurt timp minora a fost mutată la Rodica Moisă într-o cameră din incinta „blocului ţigănesc” din Suceava, unde timp de trei zile a întreţinut relaţii sexuale cu clienţii racolaţi de aceasta. Alexandra era practic închisă în casă deoarece Rodica Moisă ştia că minora este căutată de poliţie. La începutul lunii iunie 2011 a văzut-o pe fereastră pe o pedagoagă de la Şcoala Specială, a bătut în geam şi a fost văzută de aceasta, femeia sunând la poliţie. Alexandra a fost scoasă din cameră de Rodica Moisă pentru a nu avea probleme, tânăra fiind preluată de poliţişti, dusă la Şcoala Specială, după care în perioada iunie – septembrie 2011 a locuit în Centrul de Plasament „Laurenţia Ulici” din oraşul Gura Humorului.

În luna septembrie 2011, minora a revenit la Şcoala Specială din Suceava, iar într-una din zile a plecat fără să anunţe într-un bar de pe perenoul gării din Burdujeni unde s-a întâlnit cu Florina – Andreea Drăgoi, care a luat-o şi a dat-o pe mâna inculpaţilor Petru Ignătescu, Mirela Bobu şi Andrei Bobu care au obligat-o să se prostitueze pentru ei. Aceştia au pus-o să întreţină relaţii sexuale cu câte doi – trei clienţi pe zi într-o garsonieră închiriată sau în hotelurile Socim, Orizont, Troia şi Gloria, tariful fiind de 100 de lei pentru jumătate de oră.

Alexandra, fiind nemulţumită de faptul că Petru Ignătescu, Mirela Bobu şi Ion – Andrei Bobu îi vorbeau urât şi o obligau să facă tot ceea ce îi cerea clientul ca să câştige mai mulţi bani a plecat din garsoniera acestora la sfârşitul lunii octombrie 2011 şi s-a mutat în garsoniera Genovicăi Chiriac şi a lui Vasile Bodnar. Timp de trei săptămâni aceştia îi aduceau câte trei – patru clienţi pe zi, uneori şi zece clienţi cu care întreţinea relaţii sexuale contra cost, orale şi normale, banii fiind încasaţi de Genovica Chiriac. După această perioadă a fost sunată de Ion Andrei Bobu care a convins-o să se întoarcă la el, Petru Ignătescu şi Mirela Bobu. Alexandra a fost de acord şi s-a întors în garsoniera respectivă unde a continuat să practice prostituţia, loc unde, la sfârşitul lunii noiembrie 2011, a fost găsită de poliţişti.

Minora a revenit la Şcoala Specială, unde a rămas până la sfârşitul lunii ianuarie 2012, când i-a sunat pe Petru Ignătescu şi Mirela Bobu, aceştia propunându-i să revină în garsoniera lor, lucru care s-a întâmplat. În cursul lunii ianuarie 2012, aceasta l-a cunoscut pe clientul Iulian Sofian cu care a ţinut legătura telefonic mergând împreună la discoteca din Todireşti, şi care la rândul său i-a adus 15 clienţi cu care a întreţinut relaţii contra cost, fie în locuinţele acestora din Todireşti, fie la hoteluri de pe raza Sucevei, precum şi în maşinile clienţilor.

La sfârşitul lunii martie Alexandra s-a întors în Suceava, unde a ajuns iar pe mâna lui Petru Ignătescu. Acesta ştiind ca Alexandra este căutată iar de poliţie a cazat-o într-o cameră din incinta Hotelului Socim cu acordul recepţionerului Tudor Murariu. Bărbatul a intrat şi el în afacere îndrumându-i pe doritorii de servicii sexuale contra cost în camera unde era cazată minora.

În această perioadă Alexandra a avut în jur de doi clienţi pe zi cu care a întreţinut relaţii contra cost, tariful fiind de 100 de lei pe oră. La sfârşitul lunii martie 2012, aceasta a fost găsită de poliţişti într-o cameră a hotelului, revenind la Şcoala Specială. În cursul lunii martie 2012, prin intermediul Genovicăi Chiriac a cunoscut-o pe Lăcrămioara Feraru. Aceasta i-a găsit în jur de şase – şapte clienţi cu care a întreţinut relaţii sexuale într-o garsonieră din Burdujeni, tariful fiind în jur de 100 de lei. Banii erau încasaţi de Lăcrămioara Feraru care îi dădea şi ei jumătate din sumă.

La mijlocul lunii iunie 2012, Alexandra a fugit din nou de la Şcoala Specială şi a mers într-un apartament din cartierul Obcini închiriat de Florina – Andreea Drăgoi. Acolo a stat două zile, după care a mers la Hotelul Troia din comuna Şcheia unde a fost cazată de un băiat pe nume „Adi” cunoştinţă de-a Andreei Drăgoi.

Acolo a stat două zile, timp în care „Adi” i-a adus în jur de cinci – şase clienţi cu care a întreţinut relaţii sexuale, de la care ea lua banii, pe care ulterior îi împărţea în jumătate cu „Adi”. După aceasta l-a sunat pe un pedagog de la şcoală căruia i-a spus că este la Hotelul Troia. Bărbatul a venit, a luat-o şi a dus-o înapoi la Şcoala Specială. După terminarea anului şcolar a fost transferată la Centru de Plasament „Laurenţia Ulici” din oraşul Gura – Humorului.

Alte ştiri pe această temă:

Percheziţii în România şi Spania pentru destructurarea unei reţele care se ocupa cu traficul de persoane, proxenetism şi spălarea banilor

Poliţiştii care s-au împrumutat cu bani de la proxeneţi notorii. Oamenii legii au fost implicaţi în investigarea infracţiunilor deosebit de grave ale „creditorilor“

Procesul în care patronul unui bar de striptease a obligat mai multe tinere să se prostitueze poate începe

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările