Două gropi de gunoi în care s-au investit 64 de milioane de euro nu pot fi folosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a fost finalizată, însă nu a fost pusă în funcţiune. FOTO Captură video
Groapa de gunoi din Pasul Mestecăniş a fost finalizată, însă nu a fost pusă în funcţiune. FOTO Captură video

În primăvara anului 2011, Consiliul Judeţean Suceava a demarat un proiect prin care au fost construite două depozite ecologice. Cele două gropi de gunoi au fost finalizate, însă nu au fost date spre folosinţă deoarece la Pojorâta localnicii contestă amplasarea depozitului ecologic, în timp ce la Moara nu a fost găsit un operator pentru depozitul ecologic.

La data de 11 aprilie 2011, Consiliul Judeţean Suceava a semnat un contract de finanţare prin Programul Operaţional Sectorial – Mediu, Axa prioritară 2, prin care se angaja să construiască două depozite ecologice, respectiv centrul de management Moara, ce cuprinde pe lângă depozit şi o staţie de sortare şi Pojorâta, cinci staţii de transfer, un sistem de colectare selectivă a deşeurilor pentru fiecare localitate, precum şi închiderea depozitelor urbane neconforme existene. Proiectul în valoare de 64.032.524 de euro avea o durată de implementare de 56 de luni.

Cele două gropi de gunoi au fost finalizate, însă nu au fost date spre folosinţă deoarece la Pojorâta, localnicii contestă amplasarea depozitului ecologic, în timp ce la Moara nu a fost găsit un operator pentru depozitul ecologic.

Problemele cu groapa de gunoi de la Pojorâta sunt deja arhicunoscute. În luna martie 2016, Curtea de Apel Cluj a admis recursul înaintat de localnici din Valea Putnei şi Mestecăniş, anulând Hotărârea nr.64 emisă la data de 9 august 2010 de Consiliul Local Pojorâta, prin care nouă hectare de teren au ajuns în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Taman pe acest teren, s-a construit groapa de gunoi de pe Mestecăniş, un proiect blamat încă de la început.

Cum decizia magistraţilor clujeni este definitivă, se poate concluziona că depozitul ecologic de deşeuri de pe Mestecăniş a fost construit ilegal, după ce CJ Suceava a proiectat o groapă de gunoi pe un teren ce nu este al său.

Chiar şi aşa, în urmă cu aproape o lună de zile, Consiliul Local al comunei sucevene Pojorâta a adoptat o nouă hotărârea privind transferul terenului de pe raza localităţii, pe care se află depozitul ecologic construit cu fonduri europene, în posesia Consiliului Judeţean Suceava.

Locuitorii din Pojorâta, prin vocea reprezentantului Aristide Maxim, vor acţiona din nou în instanţă hotărârea de Consiliu Local prin care cele nouă hectare de teren pe care a fost construită groapa de gunoi de la Pojorâta au fost transferate în posesia Consiliului Judeţean Suceava. Aristide Maxim a precizat că hotărârea luată în urmă cu o lună de zile este identică cu cea din 9 august 2010.

Cert este că groapa de gunoi este finalizată, însă nu va putea fi dată spre folosinţă până nu se va ajunge la o concluzie clară cu privire la terenul pe care a fost construită.

La Groapa de gunoi de la Moara nu a fost găsit un operator

Licitaţia privind desemnarea unui operator al Depozitului ecologic de deşeuri de la Vorniceni – Moara va fi reluată conform celor de la Consiliul Judeţean Suceava.

„Am aşteptat o săptămână în plus după termenul limită stabilit de Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC, n.r.) o reacţie în instanţă în ceea ce priveşte decizia luată la CNSC. Pentru că nu avem niciun răspuns privind contestarea deciziei luate la Bucureşti, am înţeles că SC Girexim Universal SRL Piteşti nu a mai contestat decizia CNSC. In aceste condiţii, vom finaliza noul caiet de sarcini care va fi făcut public pe SEAP în maximum o lună, pentru a se organiza o nouă licitaţie în vederea obţinerii calităţii de operator la Depozitul ecologic de deşeuri Moara – Vorniceni”, a declarat vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc.

Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor (CNSC) a respins luna trecută contestaţia firmei de apartament Girexim Universal Piteşti, câştigătoare a licitaţiei, împotriva hotărârii de anulare a licitaţiei organizate de Consiliul Judeţean în mandatul lui Ioan Cătălin Nechifor, prin care a fost desemnată firma Girexim ca operator la nou construitul depozit ecologic de deşeuri. Conform legii, Girexim Universal Piteşti putea formula plângere, atât pentru motive de nelegalitate, cât şi de netemeinicie, în termen de 10 zile, în instanţă.

image

   CJ Suceava nu a găsit un operator pentru Groapa de gunoi de la Moara. FOTO Dănuţ Zuzeac

La jumătatea lunii trecute, Consiliul Judeţean Suceava a primit decizia Consiliului Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), prin care se arată că s-a respins ca nefondată contestaţia formulată de SC Girexim Universal SA, în contradictoriu cu Consiliul Judeţean Suceava. Această decizie, obligatorie pentru ambele părţi, emisă în data de 16 septembrie 2016, putea fi atacată cu plângere, în termen de 10 zile de la comunicare.

Licitaţia se organizase pentru delegarea prin concesionare a gestiunii depozitului de deşeuri de la Vorniceni – Moara în perioada în care Consiliul Judeţean era condus de social-democratul Ioan Cătălin Nechifor. Procedura de atribuire a fost anulată în condiţiile în care „Legea 51/2006 menţionează că procedura de licitaţie se poate finaliza numai dacă în urma publicării anunţului de participare la licitaţie au fost depuse cel puţin trei oferte şi cel puţin trei ofertanţi îndeplinesc criteriile de eligibilitate”.

Numai că doar o singură firmă a îndeplinit condiţiile impuse în caietul de sarcini, SC Girexim Universal, cu sediul declarat într-un apartament din Piteşti, judeţul Argeş.

Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Viorel Seredenciuc, a explicat că urmează să fie întocmit un nou caiet de sarcini, iar licitaţia va porni de la zero pentru desemnarea operatorului Depozitului ecologic de la Vorniceni – Moara şi vor fi eliminate toate suspiciunile.

Alte ştiri pe această temă:

Epopeea Gropii de Gunoi din Pasul Mestecăniş continuă: localnicii din Pojorâta reclamă faptul că autorităţile nu respectă o decizie a unei instanţe

Cea mai mare aberaţie pe bani europeni făcută în România va fi dată în funcţiune. „Au făcut ceva unic în lume“

Groapa de gunoi construită în vârf de munte, realizată în proporţie de 99,7%, nu poate fi dată spre folosinţă

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite