Doi liceeni revoluţionează sistemele de securitate. Invenţia de 800 de lei care a uimit specialiştii în domeniu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
ionut lavric vlad ionatan. foto

Ionatan Lavric şi Vlad Pavel, elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, au dezvoltat un sistem sofisticat de monitorizare a securităţii unei clădiri. Cei doi au fost deja contactaţi de o firmă de specialitate pentru implementarea softului inventat de ei în două spitale din Iaşi.

Ionatan Lavric (18 ani) şi Vlad Pavel (18 ani), elevi în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, au creat un sistem de securitate premiat cu menţiune la Salonul Naţional de Inventică şi Creaţie Ştiinţifică pentru Tineret, din noiembrie anul trecut, din Bucureşti, şi râvnit acum de firme din domeniu .

Proiectul celor doi elevi, numit „Sistem de vizualizare în timp real a securităţii unei clădiri“, permite colectarea în timp real a datelor transmise de anumiţi senzori, vizualizarea datelor într-o proiecţie 3D a clădirii monitorizate şi controlul de la distanţă al unor parametri. Concret, senzorii cu care este dotat softul dezvoltat de cei doi tineri identifică riscurile şi controlează anumiţi parametri de temperatură, umiditate şi presiune.

Tot la Salonul de Inventică, sistemul lor a atras şi atenţia unui posibil investitor. Directorul unei firme de specialitate le-a propus să dezvolte împreună proiectul pe care crede că l-ar putea implementa în două spitale din Iaşi.

„La Salonul Naţional de Inventică am fost contactaţi de reprezentantul unei firme de antifraudă şi investigaţie. Împreună cu această firmă vom lucra la un proiect prin care să adaptăm sistemul nostru în aşa fel încât să creăm un sistem care monitorizează răspândirea incendiului şi identifică posibile victime în timp real. Propunerea firmei este să utilizăm acest sistem pentru două spitale din Iaşi“, a spus Vlad Pavel.

Sistemul, compus din două invenţii diferite

Proiectul s-a născut din combinarea a două invenţii dezvoltate separat de cei doi tineri. Vlad Pavel proiectase acasă un termostat controlat de la distanţă prin internet, iar Ionatan Lavric crease o aplicaţie privind reproducerea tridimensională a unei clădiri, folosind noul principiu al realităţii augmentate. La propunerea unui profesor, cei doi tineri şi-au unit proiectele, rezultând o invenţie cu aplicabilitate practică.

Proiectul celor doi nu vizează doar protejarea clădirilor la intrarea prin efracţie, ci acoperă o întreagă gamă de riscuri. „Când ne referim la securitate, nu vorbim neapărat din punct de vedere al intrării prin efracţie, ci despre mult mai mulţi factori: temperatură, umiditate, presiune, senzori împotriva focului sau a inundaţiilor“, a explicat Ionatan Lavric.

image

Adaptabil la orice risc

Prototipul creat de cei doi elevi include, în prezent, doar senzori de temperatură, fiind instalat chiar în sala în care cei doi studiază la Colegiul Naţional „Petru Rareş“ din Suceava. Ionatan spune că poate poate fi folosit orice alt tip de senzor, sistemul fiind uşor adaptabil: pentru intrarea prin efracţie, de umiditate sau de incendiu.

„În momentul de faţă avem un simplu termostat, iar datele culese sunt prezentate în timp real pe figura geometrică tridimensională a unei clădiri. Filotermostatul se poate controla de la distanţă, de oriunde, de pe internet, de pe telefonul mobil“, a adăugat Vlad Pavel. Avantajul sistemului este, după cum completează Ionatan, că pot fi montate module cu diferiţi senzori în fiecare încăpere a unei clădiri, iar datele pot fi vizualizate în timp real pe o proiecţie 3D.

Cei doi au găsit deja şi diverse variante în care invenţia poate căpăta aplicabilitate practică. „De exemplu, putem controla temperatura dintr-o casă de vacanţă. Folosind acest modul, vom seta temperatura înainte de a ne porni de acasă, iar când ajungem, clădirea este deja încălzită“, a explicat Vlad Pavel.

Însă tinerii spun că invenţia a fost gândită pentru a fi folosită în cazul unor clădiri mari.

„Noi am ales să interpretăm datele cu ajutorul realităţii augmentate, să le afişăm pe calculator printr-o metodă intuitivă. Datele sunt foarte greu de interpretat mai ales în cazul clădirilor foarte mari. Realitatea augmentată practic proiectează pe calculator sau pe dispozitiv portabil, cum ar fi un telefon sau o tabletă, o imagine 3D a clădirii. Aplicaţia identifică şi scoate în evidenţă încăperea în care este montat senzorul de temperatură, fiind afişate datele colectate. Astfel pot fi generate alerte de incendiu, de inundaţie sau de intrare prin efracţie. Utilizatorului îi este mult mai uşor să vizualizeze datele cu ajutorul realităţii augmentate“, a explicat Ionatan.

Costuri mici de producţie

Vlad şi Ionatan au cheltuit 800 de lei pentru a realiza prototipul pe care l-au prezentat la Salonul de Inventică din noiembrie anul trecut. Costurile s-ar reduce însă dacă ar fi produs pe scară largă. „Încercăm să creăm un modul cât mai ieftin şi cât mai flexibil. Dacă va fi produs în masă, costurile ar scădea foarte mult. Cheltuielile mai mari ar fi cu administrarea şi întreţinerea bazelor de date“, a spus Vlad.

ionatan lavirc vlad pavel

Ionatan Lavric

Sumele nu sunt însă prea mari, având în vedere beneficiile pe care le-ar aduce acest sistem. „O aplicabilitate mare a sistemului este în cazul incendiilor, pentru clădirile foarte mari. Din studiile pe care
le-am făcut noi, am observat că pompierilor le este foarte greu să identifice sursa incendiului
într-o clădire foarte mare. Dacă folosim profilul 3D al clădirii şi avem câte un modul instalat în fiecare încăpere din clădire putem vizualiza în mod real cum se extinde un incendiu şi, cu ajutorul senzorilor de prezenţă umană, putem observa dacă sunt victime sau persoane care nu au fost încă evacuate. Astfel, echipele de intervenţie ştiu exact în ce încăperi să acţio-neze pentru evacuarea victimelor. Cu ajutorul realităţii augmentate şi al modulului 3D al clădirii poate fi mai uşor identificată zona care a fost afectată“, a precizat Ionatan Lavric.

Ar fi ajutat în incendiului de la Maternitatea Giuleşti

Tinerii inventatori spun că un caz în care sistemul lor s-ar fi dovedit util ar fi fost incendiul izbucnit la Maternitatea Giuleşti din Capitală, în august 2010.

ionatan lavirc vlad pavel

„Dar dacă era folosit sistemul nostru, poate că intervenţia pompierilor ar fi fost mai exactă şi ar fi fost salvate mai multe vieţi. Ulterior, după ce incendiul a fost stins, cu ajutorul sistemului s-ar fi putut face studii, să se poată vedea exact cauza, se putea observa camera din care au pornit flăcările şi, în funcţie de structura clădirii şi materialele din care este construită, puteau face studii ulterioare şi vedea ce alte clădiri ar fi predispuse la astfel de incendii“, a mai explicat Ionatan.

Vlad rămâne în ţară, Ionatan vrea în străinătate

Cei doi tineri vor să îşi continue studiile în domeniul informaticii. Ionatan Lavric vrea să plece din ţară şi a mărturisit că a aplicat deja la universităţi din Anglia. „Vreau să mă axez pe partea de cercetare în domeniul informaticii. Am aplicat la cinci universităţi, printre care cele din Birmingham, Liverpool şi Manchester.“

Vlad Pavel îşi doreşte să urmeze cursurile unei universităţi din ţară, dar nu exclude o continuare a studiilor în străinătate. „Pentru început voi aplica la o facultate de matematică-informatică sau automatizări-calculatoare, la Cluj-Napoca sau la Bucureşti. Ulterior, cine ştie, poate voi pleca în străinătate“, a mărturisit Vlad Pavel.

Ca urmare a rezultatului obţinut de cei doi elevi la Salonul Naţional de Inventică, proiectul a fost selectat pentru participarea la unul dintre concursurile internaţionale Intel ISEF din SUA sau INESPO din Olanda. Vlad şi Ionatan vor afla abia săptămâna viitoare la care dintre cele două concursuri vor participa.

Mândria liceului

Directoarea adjunctă a Colegiului Naţional „Petru Rareş“ din Suceava, profesoara de fizică Anca Greculeac, a fost cea care i-a ajutat pe cei doi elevi să formeze o echipă. Aceasta spune că se mândreşte cu rezultatele obţinute de cei doi. Profesoara i-a remarcat pe Vlad şi pe Ionatan încă din clasa a IX-a şi le-a cerut mereu să facă legătura între partea teoretică şi cea practică.

„Ambii sunt pasionaţi de informatică şi studiază împreună cu profesorii Marius Ududec şi Narcisa Ştefănescu. Eu consider că doar informatica pură, neaplicată, nu are succes. De aceea, trebuie găsită întotdeauna o parte practică. Le-am cerut tot timpul să se întrebe cine are nevoie de produsul lor, care este piaţa căreia se adresează. Ei lucrau separat, mi-am dat seama că proiectele lor ar avea o aplicabilitate împreună şi i-am ajutat să formeze o echipă“, a spus Anca Greculeac.

Alte ştiri din Suceava:

Mica Unire, sărbătorită la Muzeul de Istorie şi Biblioteca Judeţeană Suceava

DN17, blocat timp de trei ore după ce un TIR a derapat şi a rămas de-a latul şoselei

Minore din centre de plasament şi şcoli speciale, forţate să se prostitueze în hoteluri din Suceava şi pe stradă, în Italia şi Spania

Bătăuşul din „Ranch”, Daniel Maruseac, a făcut knock-out agenţii de pază de la restaurantul „Radu” din Obcini

Ninge abundent la Suceava. Cod galben de viscol şi polei

Şeful Poliţiei Fălticeni, anchetat pentru că a scăpat de dosar penal un patron care are afaceri grase cu Consiliul Judeţean

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite