Doi elevi suceveni au inventat un dispozitiv pentru creşterea siguranţei în trafic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tudor şi Alex împreună cu invenţia lor în SUA. FOTO Arhivă personală
Tudor şi Alex împreună cu invenţia lor în SUA. FOTO Arhivă personală

Raul - Alexandru Hânţăscu şi Tudor Andronic, elevi în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din Suceava, au participat, în Statele Unite, la cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor. Ei şi-au prezentat proiectul la care lucrează de un an de zile, care are ca scop reducerea la maximum a riscurilor în trafic.

Raul - Alexandru Hânţăscu şi Tudor Andronic, elevi în clasa a X-a la Colegiul Naţional „Petru Rareş” din municipiul Suceava, îndrumaţi de profesorul de fizică Victor Şutac, au participat la Concursul Intel ISEF din Phoenix, Arizona (SUA), cea mai mare competiţie de ştiinţă şi inginerie din lume dedicată liceenilor.

Cei doi elevi au lucrat mai bine de un an, în cadrul grupului de inventică Nexus, la proiectul lor despre siguranţa în trafic, cu care au participat la concursul american. În luna iunie a anului trecut s-au calificat cu acest proiect la selecţia naţională a concursului ROSEF.

Ideea de la care a pornit proiectul elevilor suceveni, pe cât de simplă şi de ingenioasă, pe atât de idealistă şi ambiţioasă, este aplicabilă în domeniul siguranţei în trafic, şi anume reducerea la maximum a riscurilor la care şoferii şi pasagerii sunt supuşi în timpul călătoriilor cu autovehiculele, pe timp de noapte sau de zi.

Pentru siguranţa în maşină, dispozitivul presupune instalarea pe bord a trei camere video ce captează imagini pentru a anticipa eventuale pericole ce se pot ivi, din interior sau din exteriorul maşinii, cu două opţiuni de semnalare vocală a acestora, fie prin intermediul unui ecran, fie cu folosirea telefonului ca interfaţă. Aparatul poate să redea eficient 60 de cadre pe secundă, care preiau imagini din exterior de la 150 metri pe timp de zi, iar noaptea de la 50 de metri.

„Ne-am gândit la un aparat ale cărui costuri de producţie să fie cât mai scăzute, pentru a putea fi achiziţionat de orice deţinător de autovehicul. Suntem în clasa a X-a şi abia la prima participare în cadrul acestui concurs la categoria EMBEDDED SYSTEM, iar proiectul are nevoie cu certitudine de mai mult timp pentru a putea fi îmbunătăţit. La concurs au participat mai mult de 1.700 de elevi din peste 75 de ţări: Statele Unite, Japonia, China, Germania, Franţa, Marea Britanie, Italia, Republica Moldova, iar România a participat cu  cinci proiecte, trei de la Colegiul Naţional <<Tudor Vianu>> din Bucureşti, unu de la Liceul Teoretic „Carmen Sylva” Eforie şi unul de la Colegiul Naţional <<Petru Rareş>> Suceava”, au spus cei doi elevi. 

Elevi Suceava. FOTO Arhivă personală

Marele câştigător din 2016 este canadianul Austin Wang, care a dezvoltat celule de combustibil ce transformă deşeurile organice în energie electrică. Pentru proiectul său, a primit un premiu de 75.000 de dolari.

„Din păcate, la această competiţie, ţara noastră nu a primit nicio medalie, adversarii noştri fiind cu mult mai experimentaţi, fiind în al patrulea an de participare la acelaşi concurs. Este vorba despre deţinătorii Grand Award, o echipă din Canada, Vancouver, cu proiectul Boosting MFC Biocatalyst Performance: A Novel Gene Identification and Consortia Engineering Approach, din domeniul ingineriei genetice şi două echipe din Statele Unite – Texas şi Utah, cu proiectele Brace Yourself: A Novel Electronically Aided Leg Orthosis şi Nature-Based Solid Polymer Electrolytes for Improved Safety şi Sustainability, and Efficiency in High-Performance Rechargeable Batteries, din domeniul ingineriei sistemelor electrice”, a relatat Alex.

Proiectele elevilor români au acoperit o gamă largă de domenii, de la culturi de bacterii magnetice care absorb poluarea, mănuşa cu senzori folosită la monitorizarea progresului în recuperarea medicală, aplicaţii ale polimerilor în robotică şi medicină, sistemul care oferă siguranţă la volan, al sucevenilor de la “Petru Rareş“, până la dispozitivul pentru detectarea obstacolelor de către persoanele cu deficienţe de vedere.

„Am avut ocazia să stăm de vorbă şi cu juriul, format din specialişti, programatori, ingineri, profesori de prestigiu – în programul fiecărei echipe fiind stabilită, chiar sub această titulatură, <<Ziua dedicată  juriului>> -, care a considerat că proiectul este aplicabil şi că poate fi îmbunătăţit, pentru ca în patru ani să fie omologat. Este ceea ce ne dorim şi de aceea vom continua să lucrăm în aceeaşi formulă, chiar şi după absolvirea liceului”, au mai povestit Alex şi Tudor.

Intel International Science and Engineering Fair (Intel ISEF) îi premiază pe cei mai buni elevi pasionaţi de ştiinţă, inventatori şi ingineri. Finaliştii sunt selectaţi anual la sute de târguri afiliate. Proiectele lor sunt apoi evaluate la faţa locului cu mai mult de 1.000 de juraţi de la aproape fiecare disciplină ştiinţifică, fiecare cu un doctorat sau echivalentul a şase ani de experienţă profesională relevantă într-una dintre disciplinele ştiinţifice. Următoarea ediţie a concursului va avea loc la  Los Angeles, California, între 14 şi 19 mai 2017.

Alte ştiri pe această temă:

Invenţie revoluţionară. GPS-ul pentru motociclişti, realizat în 24 de ore de un român, un moldovean şi doi slovaci

Invenţia românească prin care ştii dacă energia solară e pentru tine sau nu

Poveste din oraşul IT-ului. „Clujul are nevoie de propriul său brand. Deşi dă bine să ne asociem cu Silicon Valley, cred că tocmai asta ne limitează“

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite