DNA a dezlegat misterul angajării la Apele Române a ospătăriţei care apăra Moldova de inundaţii fără să ştie cum

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: recorder.ro
FOTO: recorder.ro

Procurorii DNA au transmis un comunicat de presă în care au arătat cum s-a făcut angajarea fostei ospătăriţe Simona Iancu la Apele Române şi cine sunt cei puşi sub acuzare. Tânăra a fost detaşată de la Primăria Vatra Moldoviţei, unde nu a lucrat nici măcar o oră, după cum au constatat anchetatorii.

Procurorii DNA Iaşi au transmis un comunicat de presă în care au arătat că Primăria Vatra Moldoviţei din judeţul Suceava ar fi angajat fictiv două persoane cu scopul de a le detaşa apoi la Apele Române, cu încălcarea prevederilor legale.

Procurorii au anunţat că au început urmărirea penală faţă de primarul Virgil Saghin, pentru abuz în serviciu, viceprimarul Gabriel Niga, abuz în serviciu, şi secretarul comunei, Ana Boca, tot pentru abuz în serviciu.

În acelaşi dosar mai sunt cercetaţi Petru Avram, director al Administraţiei Bazinale „Prut-Bârlad” (abuz în serviciu) precum şi fosta ospătăriţă Simona Iancu, respectiv Stelian Meţler. Ultimii doi sunt acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu.

Simona Iancu n-ar fi muncit o oră pentru primăria care a angajat-o

Procurorii DNA susţin că în decembrie 2020, fosta ospătăriţa Simona Iancu a fost numită în funcţia de administrator public în cadrul aparatului de specialitate al primarului comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 22 decembrie 2020, din acea funcţie, a fost detaşată ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

„Din cercetările efectuate în cauză până în acest moment, reiese că angajarea lui Iancu Elena-Simona la Primăria comunei Vatra Moldoviţei ar avea un caracter fictiv, în sensul că, cei trei suspecţi, primarul Saghin Virgil, secretara generală a comunei Boca Ana şi directorul ABA „Prut-Bârlad” Avram Petru, dar şi beneficiara demersurilor, suspecta Iancu Simona-Elena, ar fi avut de la început reprezentarea că aceasta din urmă nu va activa în cadrul Primăriei comunei Vatra Moldoviţei, că angajarea acesteia ar fi doar rezultatul unor favoruri şi că ar servi doar ca bază aparent legală pentru promovarea, prin detaşare, în funcţia urmărită de la început, respectiv cea din cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi”, se arată în comunicatul de presă transmis de procurori.

În urma cercetărilor a reieşit că Simona Iancu  nu ar fi desfăşurat nici măcar o oră de muncă la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, că documentele necesare angajării acesteia la primărie fie ar lipsi, fie ar fi fost întocmite retroactiv şi fără respectarea normelor legale, şi că nu i s-ar fi întocmit nici fişa postului (asimilat cu contractul de management în cazul administratorului public) la momentul când a fost numită.

În plus, aproape simultan cu angajarea ar fi început demersurile pentru detaşare, în condiţiile în care experienţa ori capacitatea profesională a acesteia nu aveau nimic în comun cu postul ocupat la primărie şi nici cu cel pentru care a solicitat detaşarea la ABA Prut-Bârlad.

Printr-o schemă similară, Meţler Stelian a fost angajat la data de 22 iunie 2020 într-o funcţie de personal contractual la Primăria comunei Vatra Moldoviţei, iar la data de 1 iulie 2020, din acea funcţie, a fost detaşat pentru şase luni ca inginer în cadrul ABA „Prut-Bârlad” Iaşi.

Mai mult, după detaşare, directorul Avram Petru ar fi dispus delegarea lui Meţler Stelian la un alt compartiment faţă de cel pentru care se aprobase detaşarea, pentru a-i asigura confortul profesional dorit. După cele şase luni prevăzute în contract, detaşarea avea să fie prelungită.

O anchetă Recorder a scos totul la lumină

Ancheta procurorilor DNA a început după ce jurnaliştii de la Recorder au publicat un reportaj în care au arătat că o fostă ospătăriţă a fost angajată pe un post de inginer la Apele Române, deşi nu ştia cum se măsoară debitul unui râu.

Chiar dacă are studii superioare în domeniul Chimiei, Simona Iancu nu a reuşit să răspundă unor întrebări simple, pentru un inginer care ar trebui să salveze România de inundaţii. Tânăra nu ştia care este unitatea de măsură a debitului de apă, care mal este stângul şi care e dreptul sau după ce lege funcţionează Administraţia Naţională Apele Române. 

Directorul ABA Prut - Bârlad, Petru Avram, a declarat că  treaba tinerei detaşate era să primească date din teren, să le introducă în sistem şi să le trimită altora. „Nu este treaba ei să ştie detalii tehnice, de ele se ocupă echipele şi responsabilii de la faţa locului“ - a ţinut să precizeze Avram.

Neştiinţa tinerei angajate a fost scoasă la iveală de Gabi Musteaţă, director tehnic la Apele Române, ABA Put-Bârlad, care pentru „tupeu” a fost pur şi simplu înlăturat din funcţie. Metoda, una subtilă: desfiinţarea postului. 

Vă recomandăm să mai citiţi:

Dascăl de trei decenii într-un sat din Bărăgan: „Trebuie să le oferi copiilor bunătate şi să fii autentic”

Cum arată drumul roman vechi de două milenii, descoperit pe şantierul Autostrăzii Transilvania VIDEO

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite