Pregătiri pentru sezonul inundaţiilor. Digurile de pe Suceava, Moldova şi Râşca, reparate în regim de urgenţă

Pregătiri pentru sezonul inundaţiilor. Digurile de pe Suceava, Moldova şi Râşca, reparate în regim de urgenţă

Imagine de la lucrările de raparaţie a digurilor din zona judeţului Suceava FOTO Apele Române

Finanţarea este asigurată de Guvern, prin Administraţia Naţională „Apele Române”, iar scopul lucrărilor este acela de refacere a porţiunilor de dig de apărare afectate de viituri sau de lucrările de infrastructură publică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Administraţia Naţională „Apele Române” a predat, prin Administraţia Bazinală de Apă Siret, amplasamentele şi, totodată, a emis ordinele de începere a lucrărilor pentru trei obiective afectate de inundaţiile produse în perioada iunie-iulie 2018, în judeţul Suceava. Lucrările sunt finanţate din fondul de intervenţie aflat la dispoziţia Guvernului, iar sumele necesare au fost alocate prin HG 582/2018.

pPrimul dintre obiective este „Refacerea amenajării râului Suceava în zona sursei de alimentare cu apă a municipiului Rădăuţi, judeţul Suceava”. Lucrarea constă în refacerea digului de deviere pe o lungime de 150 metri şi are o valoare alocată de 324.000 lei.

În urma viiturilor de pe râul Suceava din perioada iunie-iulie, a fost afectat digul ce protejează sursa de alimentare cu apă a municipiului Rădăuţi, astfel încât circa 30.000 de locuitori erau în pericol de a rămâne fără apă. Lucrările constau în desfacerea lucrărilor provizorii pe o lungime de 50 de metri, refacerea corpului digului pe o lungime de 150 metri liniari şi refacerea prismului, grinzii şi pereului pe o lungime de 50 metri liniari.

Până în prezent au fost executate lucrările de desfacere în totalitate, s-a refacut corpul digului pe toată lungimea de 150 metri liniari şi s-au executat în proporţie de 90% lucrările de refacere a prismului, grinzii şi pereului.

Al doilea obiective este cel de „Amenajare râu Moldova şi afluenţi pe tronsonul Fundu Moldovei – Gura Humorului etapa I - amenajare pârâu Humor, judeţul Suceava”. Lucrarea a fost afectată de viiturile succesive de pe pârâul Humor, punând în pericol populaţia şi obiectivele socio-economice din oraşul Gura Humorului.

Investiţia constă în refacerea pragurilor de fund pe o lungime de 80 metri, refacerea apărărilor mal pe o lungime de 700 metri şi refacerea pereului pe o lungime de 60 metri liniari. Valoarea alocată este de 1.386.000 lei. Execuţia lucrărilor a început cu refacerea pragurilor de fund.

În fine, al treilea obiectiv este de „Regularizare şi îndiguire pârâu Râşca la Bogdăneşti, judeţul Suceava-etapa I”. Lucrarea constă în regularizarea albiei pârâului Râşca pe o lungime de 1 km şi execuţia unui dig de protecţie pe o lungime de 1,093 Km. Valoarea alocată acestui obiectiv este de 750.000 lei.

Până în prezent s-a efectuat regularizarea albiei pe o lungime de cca 350 metri şi a fost executat digul de protecţie pe circa 400 metri. Lucrarea are ca scop protejarea locuitorilor şi a obiectivelor socio-economice din localitatea Boroaia. Conform graficului de execuţie, termenul de finalizare a lucrărilor este sfârşitul acestui an.

Reamintim că, prin Hotărârea nr. 582/2018, bugetul Ministerului Apelor şi Pădurilor a fost suplimentat din Fondul de intervenţie la dispoziţia Guvernului pentru realizarea în regim de urgenţă a unor lucrări de investiţii al căror scop este prevenirea şi înlăturarea efectelor calamităţilor naturale produse de inundaţii, în perioada iunie-iulie 2018, pe cursuri de apă din judeţele Alba, Argeş, Bacău, Braşov, Caraş-Severin, Covasna, Gorj, Harghita, Ialomiţa, Maramureş, Neamţ, Suceava, Vâlcea.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările