Deszăpezirea drumurilor naţionale din Moldova, acaparată de oameni de afaceri certaţi cu legea

Deszăpezirea drumurilor naţionale din
Moldova, acaparată de oameni de afaceri certaţi cu legea

FOTO Arhivă

SC Florconstruct SRL Suceava, SC Transporturi Auto SA Botoşani şi SC Eky SAM SRL Iaşi au obţinut contracte în valoare totală de peste 213 milioane de lei pentru a deszăpezi drumurile naţionale din Bacău, Botoşani, Suceava, Vrancea, Iaşi şi Neamţ. Cele trei firme au fost sau încă sunt implicate în tot felul de dosare penale în care sunt cercetate pentru evaziune fiscală, spălare de bani sau fraude cu fonduri europene.

Ştiri pe aceeaşi temă

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), prin Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri (DRDP) Iaşi, a scos la licitaţie contractul de  „Întreţinere curentă pe timp de iarnă 2016-2020 DRDP Iaşi : Lot 1 SDN Bacău, Lot 2 SDN Botoşani, Lot 3 SDN Bârlad, Lot 4 SDN Câmpulung Moldovenesc, Lot 5 SDN Focşani, Lot 6 SDN Galaţi, Lot 7 SDN Iaşi, Lot 8 SDN Piatra Neamţ, Lot 9 SDN Suceava”.

Concret, contractul se referă la servicii de eliminare a deşeurilor menajele şi a apelor menajere, servicii de igienizare şi alte servicii similare pe timp de iarnă, pe porţiunile de drum menţionate, pe timp de iarnă, în următorii patru ani.

În cazul drumurilor naţionale din estul ţării, gestionate de DRDP Iaşi, valoarea lucrărilor de deszăpezire din perioada 2016-2020 este estimată la maximum 258,5 milioane de lei (57,4 milioane de euro) fără TVA. Şapte din cele nouă loturi au fost împărţite între firmele SC Eky SAM SRL Iaşi, SC Florconstruct SRL Suceava şi SC Transporturi Auto SA Botoşani, societăţi ce au apărut în tot felul de dosare penale.

Cele trei firme au obţinut contracte în valoare totală de 213.483.172,2 lei, cu tot cu TVA, pentru a deszăpezi drumurile naţionale din Bacău, Botoşani, Suceava, Vrancea, Iaşi şi Neamţ. În plus, Florconstruct a depus contestaţie împotriva licitaţiei conform căreia asocierea SC Trans Carpat SRL şi SC Sotirex SRL a câştigat contractul de deszăpezire a drumurilor din Galaţi, contract estimat la 22.928.887,60 de lei, fără TVA.

La Vaslui, licitaţia a fost câştigată de asocierea SC Trans Carpat SRL şi SC Sotirex SRL, însă firma Transmir SRL a depus contestaţie. Societatea contestatoare a avut şi ea probleme cu legea fiind percheziţionată în trecut de procurorii anticorupţie.

Până când cele două licitaţii se vor finaliza, drumurile din Vaslui vor fi curăţate cu utilaje din Acordul cadru semnat pe SDN Suceava, Piatra Neamţ, Iaşi şi Câmpulung Moldovenesc, în timp ce cele din Galaţi cu utilaje din Acordul cadru semnat pe SDN Bacău, Botoşani şi Focşani.

Drumurile naţionale din Bacău, Suceava, Vrancea şi Neamţ vor fi deszăpezite de Florconstruct Suceava

SC Florconstruct SRL, firma controversatului afacerist sucevean, Vasile Florea, a obţinut contracte de deszăpezire în nu mai puţin de patru judeţe din Moldova. Astfel, împreună cu SC Rad Trans SRL Bacău şi SC Trans Carpat SRL, firma din Suceava a câştigat licitaţia privind curăţarea de zăpadă a drumurilor naţionale din judeţul Bacău. Valoarea contractului se ridică la 36.295.984,80 de lei.

Florconstruct, în asociere cu SC Calcarul SA Pojorâta, şi-a adjudecat şi contractul privind deszăpezirea drumurilor naţionale din administrarea SDN Câmpulung Moldovenesc, urmând sa cele două firme din judeţul Suceava să primească 26.949.432,34 de lei.

Societatea patronată de Vasile Florea a câştigat şi licitaţia privind deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul Vrancea. În aceste condiţii, cele 504,985 kilometri administraţi de SDN Focşani vor fi deszăpeziţi în următorii patru ani de către SC Florconstruct SRL Suceava. Firma suceveană s-a ales cu un contract ce se ridică la suma de 33.067.612,58 de lei.

Şi drumurile naţionale aflate în administrarea SDN Piatra Neamţ vor fi curăţate tot de Florconstruct, în asociere cu SC Rad Trans SRL Bacău, contractul semnat cu CNADNR fiind de 32.803.551,48 de lei.

În concluzie, Florconstruct, în asociere sau singură, a obţinut în toamna acestui an contracte de deszăpezire în valoare de aproape 130 de milioane de lei (28 de milioane de euro).

În plus, firma patronată de Vasile Florea a făcut contestaţie împotriva licitaţiei câştigate de ascocierea formată din SC Trans Carpat SRL şi SC Sotirex SRL privind contractul de deszăpezire a drumurilor naţionale din judeţul Galaţi. Dacă va avea câştig de cauză, SC Florconstruct SRL ar mai putea obţine un contract estimat la peste 23 de milioane de lei.  

                   Vasile Florea, patronul SC Florconstruct SRL Suceava. FOTO Adevărul

Firma administrată de omul de afaceri Vasile Florea a avut numeroase contracte din bani publici pentru asfaltări, furnizare de utilaje de construcţii şi salubrizarea unor comune din judeţul Suceava.

Afaceristul sucevean este inculpat într-un amplu dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani instrumentat de DIICOT Suceava. Omul de afaceri a fost reţinut pentru 24 de ore la sfârşitul lunii mai a anului 2013. Florea a fost prezentat apoi în faţa magistraţilor Tribunalului Suceava cu propunere de arestare preventivă, dar judecătorii au decis să fie judecat în libertate, cu interdicţia de a părăsi ţara.

Potrivit procurorilor DIICOT Suceava, în acest caz opt firme controlate de iniţiatorii grupului infracţional organizat au emis facturi fiscale fictive în valoare de 52,95 milioane de lei. Conform referatului procurorilor transmis instanţei pentru arestarea preventivă a inculpaţilor, una dintre firme, Alexia Mar Construct SRL, a emis facturi fiscale fictive în valoare de 17.173.144 de lei, pentru 25 de firme, între care Loial Impex, administrată de Sorin Iacob, fostul preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Suceava, şi Florconstruct Suceava, firmă administrată de Vasile Florea.

Procurorii au dispus începerea urmăririi penale faţă de 118 persoane fizice şi 39 de societăţi comerciale, prejudiciul provocat statului fiind calculat la 9,8 milioane de euro.

Contracte de aproape 50 de milioane de lei obţinute de fostul baron PSD de Botoşani, Constantin Conţac

SC Transporturi Auto SA Botoşani, firma condusă de fostul preşedinte PSD al Consiliului Judeţean Botoşani, Constantin Conţac, a câştigat licitaţiile privind deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţele Suceava şi Botoşani.

Nu mai puţin de 300.000 de kilometri administraţi de SDN Suceava vor fi curăţaţi de SC Transporturi Auto SA, care va câştiga pentru aceasta 24.919.374 de lei.

Firma botoşăneană a obţinut şi contractul ce priveşte deszăpezirea drumurilor naţionale din judeţul de provenienţă al lui Constantin Conţac. Contractul ce vizează curăţarea celor 382.306 kilometri administraţi de SDN Botoşani se ridică la suma de 25.311.180 de lei.

În anul 2012, Constantin Conţac, împreună cu fiul său Liviu Conţac, au fost condamnaţi la câte trei ani de închisoare cu executare pentru infracţiuni de corupţie, ce au  avut loc în perioada cât primul a fost preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani.

        Constantin Conţac, fostul preşedinte al CJ Botoşani şi patron al SC Transporturi Auto SA                                                                                   FOTO Adevărul

Mai precis în timp ce Constantin Conţac era preşedinte al Consiliului Judeţean în perioada 2004-2008, iar fiul său Liviu Conţac era director la Direcţia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, în subordinea Consiliului Judeţean, ar fi avut loc afaceri necurate.

După ce a săvârşit un an de închisoare, Conţac a fost eliberat, s-a retras din politică şi continuă să se ocupe de afacerile personale cu utilaje şi maşini, care au prosperat şi cât timp a fost după gratii.

O firmă cercetată pentru fraudă cu fonduri europene va deszăpezi drumurile naţionale din Iaşi

SC Eky SAM SRL Târgu Frumos – Iaşi a câştigat licitaţia privind deszăpezirea celor 347.793 de kilometri aflaţi în administrarea SDN Iaşi. Contractul semnat cu CNADNR este de 34.136.040 de lei.

Firma patronată de afaceristul Ionel Echimov a fost trimisă în judecată în luna noiembrie 2013 de către procurorii DNA Iaşi, în dosarul ce îl vizează pe Gheorghe Rusu, primarul comunei ieşene Ion Neculce. În sarcina SC Eky SAM SRL au fost reţinute infracţiunile de fals în înscrisuri sub semnătură private, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Concret, inculpatul primarul Gheorghe Rusu a arendat păşunea comunală, fără acordul prealabil al Consiliului Local, viceprimarului din Ion Neculce, inculpatului Neculai Muşat, care a obţinut de la APIA, folosind documente false, ajutoare financiare provenite din fonduri europene, în valoare totală de peste 640.000 de lei.

Alte ştiri pe această temă:  

O firmă din Suceava „abonată“ la contracte pe bani publici a prejudiciat statul cu 2,7 milioane de lei

Vasile Florea, omul de afaceri cercetat pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, participă la licitaţia pentru asfaltarea străzilor din Suceava

15 arestări în dosarul spălării de bani cu prejudiciu de 10 milioane de euro. Afaceristul Vasile Florea a fost lăsat în libertate

Vasile Florea, unul dintre cei mai influenţi oameni de afaceri din Suceava, încătuşat în megadosarul spălării de bani cu un prejudiciu de 9,8 de milioane euro

Reţeta suceveană de spălat 9,8 milioane de euro. Afacerişti "grei", printre care şi Sorin Iacob, preşedintele Camerei de Comerţ Suceava, audiaţi de DIICOT

Fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani rămâne în închisoare

Fiul fostului preşedinte al Consiliului Judeţean Botoşani a fost eliberat din puşcărie. Acesta a stat doi ani după gratii pentru corupţie

De la extaz la agonie. Povestea unui rege al deszăpezirii coborât de pe cel mai înalt scaun din judeţ în închisoare

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a lăsat deszăpezirea la mâna unui deţinut condamnat pentru spălare de bani

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările