Descoperire de proporţii în Suceava: şapte morminte de pe vremea lui Ştefan cel Mare, găsite în curtea unei biserici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În cimitirul bisericii armeneşti "Sfântul Simion" din Suceava, arheologii au găsit şapte morminte, dintre care două de copii şi cinci de bărbaţi. De asemenea s-au descoperit şi fragmente de ceramică, resturi de pantofi, cuie de sicriu, precum şi o monedă din secolul al XVI-lea. Pe toată suprafaţa pe care se întinde vechiul cimitir vor fi făcute săpături, iar osemintele vor fi reînhumate conform datinei creştine.

Biserica armenească “Sfântul Simion” sau Turnul Roşu din municipiul Suceava a fost construită în anul 1513 de către armeanul Donig şi reabilitată ulterior în 1608.

“În biserică, arheologul, Florin Hău a descoperit că o parte din zidul ce separă naosul de pronaus este din construcţia veche a bisericii din 1513”, a declarat arheologul Ioan Mareş. În cimitir au fost găsite până în prezent şapte morminte dintre care două de copii şi cinci de bărbaţi. De asemenea s-au descoperit şi fragmente de ceramică, resturi de pantofi, cuie de sicriu, precum şi o monedă din secolul al XVI-lea.

“În proiectul care se implementează acum, am venit cu toată documentaţia şi ne apucăm de cercetarea ştiinţifică şi arheologică. Acum suntem în cimitirul vechi al Bisericii “Sfântul Simion”, cu înmormântări din primul cimitir. Pentru că în acea perioadă crucile erau din lemn au putrezit şi nu se mai ştia locul exact al mormintelor, ci doar locul unde se găsesc pietrele de mormânt care sunt destul de vechi. Ceea ce dezvelim noi, au fost creştini – armeni, înmormântaţi după orânduiala creştină”, a spus arheologul Ioan Mareş.

”Sunt morminte de adulţi şi de copii. În unul dintre morminte am găsit o monedă care e acoperită cu pământ, dar este de până în anul 1600, însă studiile de laborator vor stabili exact anul. Tot ca elemente de datare am găsit fragmente de ceramică. Câteva fragmente ceramice sunt încă de pe vremea lui Ştefan cel Mare. La unul din morminte am găsit cuie de sicriu, din metal, din bronz şi papuci din piele care par de damă”, a mai spus arheologul Ioan Mareş.

Pietrele de mormânt găsite, după cum relatează părintele Constantin Ciupu, nu prezintă certitudinea că numele coincide cu persoana îngropată, însă, totuşi, este bine că au fost găsite.
in viitorul apropiat se va săpa toată suprafaţa pe care se întinde vechiul cimitir, iar osemintele vor fi reînhumate conform datinei creştine.

“În continuare ne-am propus să săpăm sistematic întreg spaţiul, să dezvelim mormintele şi să facem partea ştiinţifică, iar osemintele vor fi strânse şi vor fi reînhumate cu o slujbă susţinută de către părintele Azad Mandalian”, a spus Ioan Mareş.

După o perioadă de peste 60 de ani, biserica a fost reconstruită şi acum urmează a fi pictată, după cum a spus şi părintele Mandalian.

Alte ştiri din Suceava:

Culmea inspecţiei fiscale la Suceava: patron avertizat de ANAF pentru un plus în gestiune de 14 bani

Prefectul Florin Sinescu a fost demis şi va fi înlocuit cu subprefectul Constantin Harasim

Dorel s-a angajat pe viaţă la şoseaua de centură a Sucevei. După ce a montat indicatoare cu distanţe SF, a pus şi panouri cu rute inventate spre Bucureşti

Investiţii de aproape 35 de milioane de euro pentru ca municipiul Suceava să semene măcar cu un oraş european

Maternitatea din Rădăuţi a fost închisă de două ori după ce 16 nou-născuţi au fost infectaţi cu stafilococul auriu

 

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite