De Sărbători Ștefan cel Mare, iar în cursul anului polițist

0
Publicat:
Ultima actualizare:

De circa 20 de ani, Petru Bodîrlău (44 ani) din Vicovu de Sus organizează împreună cu alți vicoveni piesa de teatru „Ştefan cel Mare“ călare pe cai.

„Acest teatru popular se joacă numai în Vicovu de Sus și are o vechime de aproape 50 de ani. Prima dată piesa a apărut pe Remezău, în comuna Vicovu de Jos și era jucată de copiii de la școală, dar în număr mult mai mic. Cu timpul am adaptat-o la zilele noastre“, spune Petru Bodîrlău.

Astfel, 20 de haiduci împreună cu Ștefan cel Mare și taraful format din alți zece vicoveni duc mai departe tradiția cu sfințenie în fiecare an. De meserie polițist de frontieră, Petru Bodîrlău lasă uniforma în cui de pe la mijlocul lunii noiembrie și începe repetițiile pentru ca totul să fie perfect.

„Îmi iau concediu pentru că e foarte multă muncă, chiar dacă acum nu mai umblăm din casă în casă pe la oameni cum mergeam când eram tânăr, trebuie să iasă totul bine pentru a păstra tradiția mai departe. E mai greu acum să adun formația pentru că oamenii pleacă în străinătate la muncă, dar nu renunțăm“, spune polițistul.

Ștefan cel Mare împreună cu haiducii cei mici

Vezi aici imagini cu Ștefan cel Mare și haiducii săi

Are șapte copii, trei fete și patru băieți, unul dintre ei, încercând să ducă tradiția mai departe, joacă alături de tatăl lui în piesă. Dacă în anii trecuți gazdele erau mai numeroase, formația lui „Ştefan cel Mare“ ajungând și la Suceava călare, în acest an turiștii și localnicii îi vor putea vedea pe 26 decembrie la Primăria Putna, de la ora 12.00, iar pe 31 decembrie vor fi la Primăria Vicovu de Sus și la Sucevița.

Piesa de teatru populară începe cu trecerea de la un an la altul, cu personaje ca Anul Vechi, Anul Nou, moșneagul și baba, haiducii care țin și locul răzeșilor lui Ștefan, domnița și bineînțeles Ștefan cel Mare.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite