David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti: „La 80 de ani de la tragedia Holocaustului, mareşalul Antonescu este evocat de unii drept erou“

David Saranga, ambasadorul Israelului la Bucureşti: „La 80 de ani de la
tragedia Holocaustului, mareşalul Antonescu este evocat de unii drept erou“

FOTO: Oana Şlemco

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Excelenţa Sa David Saranga, a declarat, joi, 22 aprilie, la Suceava, că Guvernul condus de mareşalul Ion Antonescu „a ordonat în 1941 exterminarea populaţiei evreieşti”.

Ştiri pe aceeaşi temă

Ambasadorul Israelului la Bucureşti, Excelenţa Sa David Saranga, a depus o coroană de flori, împreună cu preşedintele Comunităţii Evreieşti din Suceava, Sorin Golda, în Gara Burdujen, în memoria evreilor deportaţi din Bucovina.

Diplomatul a rostit un discurs în care a arătat că a vent la Suceava pentru a onora memoria sutelor de mii de evrei deportaţi, torturaţi şi ucişi în timpul Holocaustului din România.

„Din Bucovina, 91.845 de evrei au fost deportaţi în Transnistria. Este un adevăr dureros, însă trebuie cunoscut faptul că Guvernul României, condus de Mareşalul Antonescu a ordonat în 1941 exterminarea populaţiei evreieşti prin foamete, convoaie ale morţii şi deportări în ghetouri şi lagăre de muncă. (...) 

Din păcate, chiar şi la 80 de ani mai târziu de la tragedia Holocaustului, mareşalul Ion Anonescu este evocat de unii drept un erou, deşi nu există nicio îndoială cu privire la responsabilitatea sa în uciderea evreilor din România”, a declarat ambasadorul Israelului.

Oficialul a mai spus că mulţi evrei care au imigrat în Israel sunt originari din Bucovina. 

Ambasadorul i-a amintit pe Zeev Sherf - care a contribuit la formarea statului modern Israel, Yitzhak Artzi - lider al mişcării sioniste şi Aharon Appelefeld - unul dintre cei mai mari scriitori israelieni şi supravieţuitor al deportării în Transnistria.

La acţiunea de depunere a coroanei de flori au luat parte şi ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, prefectul judeţului Suceava, Iulian Cimpoeşu, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur şi primarul Sucevei, Ion Lungu.

Vă mai recomandăm să citiţi:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările