Cunoscut medic psihiatru, în contextul infracţiunilor sexuale ale unor profesori: „Testele psihologice sunt de formă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: svnews.ro
FOTO: svnews.ro

Medicul psihiatru Alexandru Paziuc a declarat că examenele psihologice pentru profesori sunt efectuate de psihologi care nu au pregătirea pentru a crea acel triaj. El a făcut declaraţia în contextul în care două cadre didactice din Suceava sunt arestate preventiv pentru agresiune sexuală asupra unor minori.

Cunoscutul medic psihiatru Alexandru Paziuc a intervenit telefonic în emisiunea „Puls matinal” de la Radio Top Suceava şi a declarat că examenele psihologice pentru profesori sunt făcute de psihologi nepregătiţi pentru acest triaj.

El a făcut această precizare în condiţiile în care două cadre didactice din judeţul Suceava au fost arestate preventiv pentru agresiune sexuală asupra unor minori. 

Este vorba despre o educatoare din comuna Bosanci, care ar fi agresat sexual trei fetiţe de 3 respectiv 7 ani, şi un profesor de la Costâna care a încercat să întreţină relaţii sexuale cu o adolescentă de 14 ani.

„Este o situaţie deosebită, cu atât mai mult cu cât aceşti copii vor fi probabil viitori pacienţi ai noştri. Perioada grădiniţei sau perioada şcolară este una deosebit de vulnerabilă pentru copii şi viitorul lor poate fi influenţat de modul cum le creăm mediul de dezvoltare. Însă, societatea în care trăim este bolnavă, sistemul nostru nu funcţionează cum trebuie. De multe ori, examenele psihologice pentru profesori sunt efectuate de psihologi, dar de psihologi care nu au pregătirea pentru a crea acel triaj. Probabil mulţi profesori se duc la psiholog ca să obţină o simplă hârtie, hârtie pe care sistemul nu o reglementează foarte clar. Acel psiholog eliberează uneori foarte uşor aviz de practică. În concluzie, este un test de formă ca şi la şcoala de şoferi, de exemplu. Ca să fii un bun conducător auto, să fii un bun elev, un bun profesor, trebuie să ştim în primul rând pentru ce eşti pregătit, ce eşti abilitat să faci. Atâta timp cât totul se face superficial, când nu există o reglementare, când nu există nişte criterii clare de a face triajul ne vom mai întâlni în viitor cu probleme în învăţământ, aşa cum ne întâlnim din păcate pe străzi, pe şosele, cu oameni inconştienţi, care conduc inconştient şi generează atâtea şi atîtea drame”, a spus Alexandru Paziuc.

Întrebat ce ar fi putut conduce la schimbarea comportamentului educatoarei în vârstă de 51 de ani, dacă acuzaţiile se confirmă, Alexandru Paziuc a răspuns: 

„Există tulburări de sănătate mintală care pot să apară la orice vârstă şi pot fi secundare fie unui consum de alcool, fie unor probleme de familie, fie lipsei de afectivitate care să-i satisfacă unei persoane diverse lucruri”. În opinia medicului sucevean, ar fi de dorit să existe psihologi în şcoli în vederea evaluării periodice a persoanelor cu anumite vulnerabiltăţi, pentru a le ţine sub supraveghere şi a preveni situaţii neplăcute.

Doctorul sucevean a adăugat: „În cazurile semnalate poate fi vorba de tulburări de personalitate, că nu tot timpul discutăm de o boală psihică, de schizofrenie sau depresie severă, cînd într-adevăr psihiatrul joacă un rol important. Putem vorbi de tulburări de personalitate, de nişte posibile comportamente deviante care pot fi depistate din timp şi corectate nu neapărat la psihiatru, ci printr-o consiliere psihologică sau prin punerea omului potrivit la locul potrivit”.

VĂ MAI RECOMANDĂM SĂ CITIŢI:

CJ Timiş şi primăriile din Timişoara şi Dumbrăviţa bat palma pentru modernizarea drumului de legătură cu Autostrada Vestului

Modernizarea drumului de la Autostrada Vestului până la Centura Timişoarei. Proiect de 17,27 milioane euro, finanţare din fonduri europene

Arheologii au deschis şantierul pe al treilea drum de legătură între autostradă şi Timişoara

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite