Cum se găteşte viţelul la proţap: „Am învăţat reţeta când eram în armată. Secretul stă în baiţ ”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Nelu Gemănaru. FOTO: Oana Şlemco
Nelu Gemănaru. FOTO: Oana Şlemco

Nicu Gemănaru este gospodar din satul Doroteia al oraşului Frasin, din judeţul Suceava. El a venit la „Hora Bucovinei”, o sărbătoare câmpenească organizată de Consiliul Judeţean Suceava, pentru a prepara un viţel şi un porc la proţap. Ne-a spus că a învăţat să facă friptura pe când era în armată şi că secretul stă în baiţul în care trebuie pusă carnea înainte de a fi preparată.

Nicu Gemănaru nu este bucătar de profesie, dar îi place să pregătească bucate la proţap sau la ceaun. A învăţat reţetele, după cum chiar el ne-a spus, în tinereţe, pe când era soldat.

La fel ca alţi gospodari din Bucovina, şi nenea Nicu a venit la „Hora Bucovinei” ca să le răsfeţe papilele gustative şi „cucoanelor” şi „cuconilor”. Este vorba despre o serbare, care a avut loc în aer liber, pe 19 mai, în fosta tabără şcolară Bucşoaia. Nicu Gemănaru a gătit pentru participanţi un delicios viţel la proţap, pe care s-a apucat să-l prepare cu trei zile înainte de eveniment.

„Viţeul se pune într-un baiţ pe care-l facem cu  foi de dafin, piper măcinat şi piper boabe, sare şi usturoi. Carnea se ţine la baiţ trei zile, dacă este cald afară, se poate ţine şi mai mult, dacă este iarnă. După ce se scoate, se face un alt baiţ cu care se stropeşte înainte să fie pusă la proţat. Punem piper boabe, vin, cimbru. Focul trebuie făcut jar, se face la foc mic, pentru că altfel se arde”, ne-a spus gospodarul.

El a arătat că bucătarul trebuie să aibă răbdare dacă se apucă de gătit, pentru că friptura se face în câteva ore bune.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite