Cum se curăţă bijuteriile. Sfaturi dintr-un almanah publicat în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

Cum
se curăţă bijuteriile. Sfaturi dintr-un almanah publicat în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial

FOTO: www.vrancea24.ro

Almanahul Mariana a apărut în 1942, la Editura „Ziarul”. Revista conţinea sfaturi pentru femei, de la reţete gustoase, pe bază de ingrediente naturale, până la sfaturi vestimentare sau de make-up.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iată câteva sugestii din Almanahul Mariana pentru cărăţarea bijuteriilor de aur, de argint, de aur platinat, diamante şi pietre preţioase, bijuterii aurite, imitaţii de aur şi corali.

Aur (lanţuri, bijuterii nefragile). Într-un borcănel, faceţi o soluţie de săpun (25 gr. săpun ras, la 100 gr. apă), adăugaţi 25 gr. sodă. Puneţi bijuteriile în borcan şi agitaţi câteva minute. Limpeziţi în apă şi uscaţi cu o cârpă moale.

Bijuterii fragile. Amestecaţi 40 gr. apă cu 40 gr. sodă, 2 gr. clorură de var (clor), 2 gr. sare marină. Ungeţi bijuteriile cu acest amestec şi frecaţi cu o hârtie de mătase.

Altfel: Puneţi bijuteriile într-o farfurie şi turnaţi deasupra apă clocotită, amestecată cu puţin amoniac. Scoateţi imediat din apă şi ştergeţi cu o cârpă uscată, moale.

Bijuterii de argint. Muiaţi-le într-o spumă de săpun, amestecată cu puţin alaun (n.r. nume dat sărurilor pe care le formează sulfatul de aluminiu cu diferiţi alcalini; mai cunoscut este cel de potasiu (popular piatră-acră), folosit în farmacie, vopsitorie, tăbăcărie, în industria hârtiei etc.). Limpeziţi şi ştergeţi cu piele de căprioară.

Bijuterii înnegrite. Încălziţi-le pe flacără, până se înfierbântă bine şi muiai-le imediat în oţet tare. Periaţi apoi cu spumă de săpun, ştergeţi cu o cârpă urdă. Limpeziţi cu apă multă şi uscaţi fără a mai şterge. Altfel: Aplicaţi, cu pensula, următoarea compoziţie: alcool camforat 7 gr., pudră de cretă 50 gr., esenţă de terpentină 12 gr. Lustruiţi cu piele de căprioară.

Aur şi aur platinat. Bijuteriile de platină se şterg, frecându-le cu amoniac, apoi se lustruiesc cu o piele de căprioară.

Diamante şi pietre preţioase. Se pun bijuteriile într-o baie de alcool de 90 grade, se lasă astfel o oră, apoi se şterg cu o perie foarte moale.

Bijuterii aurite. Se freacă cu o piele de căprioară, bine impregnată cu peroxid de fier.

Imitaţii de aur. Se moaie obiectul într-o baie de amoniac (10 gr. la 10° gr. apă). Acest procedeu le dă lustrul şi strălucirea de aur pur.

Corali. Muiaţi coralii în ulei de fag, amestecat cu un sfert din greutatea lui esenţă de terpentină. Apoi ştergeţi.

 

 

 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările