Cum îşi fură românii podul de sub picioare. Firmele care fac exploatări ilegale în albia unui râu pun în pericol o construcţie uriaşă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Locuitorii oraşului Liteni al judeţului Suceava acuză firmele care extrag balast din râul Suceava că au pus în pericol podul de la Roşcani. Podul a fost reparat după indundaţiile din 2010, fiind dat în folosinţă în 2014, iar acum din cauza excavărilor ilegale, talvegul apei a coborât cu aproximativ patru metri, lăsând unul dintre piloni descoperit.

Podul din satul Roşcani al oraşului Liteni se află pe un drum judeţean. Construcţia a fost afectată de inundaţiile din anul 2010. Podul a fost reparat şi redeschis circulaţiei rutiere în 2014. Pentru că au avut parte de experienţe neplăcute în perioada în care podul se afla în reparaţii, localnicii urmăresc construcţia cu multă atenţie. Aşa au observat că în ultimii patru ani, talvegul (n.r. linia care uneşte între ele punctele cele mai adânci ale albiei unei ape curgătoare sau ale unei văi uscate ) a coborât cu circa patru metri, lăsând unul dintre piloni descoperit.

„Acum apa loveşte direct în piciorul podului şi este posibil să cedeze, mai ales că vin gheţurile mari”, ne-a spus localnicul Ştefan Florescu. El ne-a explicat că s-a ajuns în această situaţie din cauza firmelor care extrag balast în mod ilegal din zona podului. Ştefan Florescu susţine că a făcut plângeri la toate instituţiile abilitate pentru a salva podul, care se află în administrarea Consiliului Judeţean Suceava.

Imagine indisponibilă

Şefa Direcţiei de Drumuri şi Poduri a Consiliului Judeţean Suceava, Mihaela Anchidin, ne-a spus că talvegul apei a coborât cu patru metri din două motive. Pe de o parte, din cauza fenomenului îngheţ- dezgheţ şi pe de altă parte, din cauza firmelor care exploatează balast. Anchidin i-a contrazis pe localnici, spunând că balastul nu a fost scos din zona podului, ci din amonte sau din aval.

„Nu au voie să exploateze la pod. Noi nu am dat nicio autorizaţie pentru asta. Nici noi şi nici Serviciul de Gospodărire a Apelor. Probabil că au exploatat în aval sau în amonte. Şi noi am fost sesizaţi de cetăţeni”, ne-a declarat Anchidin. Şefa de la Drumuri Judeţene a mai spus că a luat legătura cu proiectantul care a făcut proiectul de reabilitare a podului după inundaţiile din 2010. Proiectantul a spus că podul nu este în pericol de prăbuşire. „Pentru ridicarea talvegului vom face un prag de fund. Avem o propunere pentru programul de invenstiţii pe 2019”, ne-a declarat Mihaela Anchidin.

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite