Cum au aflat 17 absolvenţi de liceu că au fost eliminaţi din Bacalaureat pentru fraudă, după zece zile de la afişarea rezultatelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO:  Inquam Photos / Octav Ganea
FOTO:  Inquam Photos / Octav Ganea

S-a întâmplat la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” din comuna Moldoviţa a judeţului Suceava. Cei 17 elevi au susţinut toate probele examenului, fără să aibă nici cea mai mică problemă însă la zece zile de la afişarea rezultatelor au fost anunţaţi că au fost eliminaţi din examen.

Melisa Tcaciuc este unul dintre cei 17 absolvenţi de la Liceul Tehnologic „Vasile Cocea” care au aflat că au fost eliminaţi din Bacalaureat, după ce au primit rezultatele examenului. Ea a declarat pentru „Adevărul” că a susţinut toate probele bacalaureatului, că şi-a văzut inclusiv rezultatele. 

Ştia că anumiţi colegi de-ai săi aşteptau să primească răspunsul la contestaţii. Nici prin cap nu i-a trecut că va rămâne fără diploma de BAC. 

„Rezultatele s-au afişat pe 30 iunie şi noi am aflat pe 9-10 iulie că nu primim diplomele şi că suntem acuzaţi de fraudă. Am mers la doamna directoare a liceului, ne-am spus punctul de vedere, ea ne-a sfătuit să stăm cuminţi până se clarifică situaţia. Şi ne-a mai spus că dacă facem, totuşi, reclamaţii, să nu facem o plângere comună, ci să facem reclamaţii individuale”, ne-a declarat absolventa.

Ea a mai spus că aflat de la o colegă de pe Facebook că a fost eliminată din examen. Pe data de 9 iulie, la avizierul liceului s-a pus un anunţ în care se arăta că 17 candidaţi nu primesc diplomele de BAC. Anunţul a fost scris cu respectarea legislaţiei privind anonimizarea datelor cu caracter persoanel. Aşa că în loc de numele elevilor au fost trecute nişte coduri.

„Nu am primit nicio informaţie oficială, nu ni s-a comunicat nimic. Atât ştim că la şcoală s-a pus anunţul”, ne-a mai spus Melisa Tcaciuc. Ea a ţinut să precizeze că n-a copiat la examen.

Potrivit Inspectoratului Şcolar Suceava, imediat după finalizarea examenului de Bacalaureat, la sediul instituţiei s-a înregistrat o sesizare, în care se arăta că BAC-ul a fost fraudat la Moldoviţa. 

Aşa că o comisie s-a deplasat la faţa locului şi a verificat înregistrările de pe camerele de supraveghere. Din informaţiile pe care le avem, cei 17 elevi nu se aflau într-o singură sală de clasă, ci în trei săli diferite. 

 „Verificările au fost efectuate în urma unei sesizări privind modul de derulare a examenului de bacalaureat la Centrul de Examen nr. 539 de la Liceul Tehnologic ,,Vasile Cocea” din Moldoviţa. Comisia Judeţeană de Bacalaureat a verificat modul de organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat, sesiunea iunie-iulie 2020, în acest centru de examen, prin ridicarea şi vizualizarea înregistrărilor audio-video, conform art. 7 alin. 4) din OMEN nr.4950/27.08.2019. Verificările au evidenţiat faptul că un număr de 17 candidaţi se încadrează în prevederile art.13, alin (5) din OMEN 4950/27.08.2019”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Şcolar Suceava, Cezar Anuţei.

El a precizat că cei 17 candidaţi eliminaţi nu mai au dreptul să se înscrie la următoarele două sesiuni ale bacalaureatului.

Totodată, Inspectoratul a sesizat şi organele de cercetare penală în cazul profesorilor care au făcut parte din comisia de supraveghere a Centrului de examen nr. 539. Există indicii că dacă elevii au copiat, nu puteau să acţioneze decât cu girul cadrelor didactice.

Vă mai recomandăm şi:

Povestea specială a unei eleve de 10 la BAC. Unul dintre părinţii ei nu are mâini de la vârsta de 11 ani

Vrancea are o unitate de învăţământ în "Top 10 licee din România". Cum a fost întocmit clasamentul

Suceava



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite