Cum sunt sfidate autorităţile române de către un afacerist fugit în Ucraina ca să scape de puşcărie

Cum sunt sfidate autorităţile române de către un afacerist fugit în Ucraina ca să scape de puşcărie

Dumitru Morhan, alături de fotbaliştii din Ucraina. FOTO: Oana Şlemco

Aroganţa controversatului afacerist sucevean Dumitru Morhan nu are margini. Dat în urmărire internaţională încă de acum cinci ani, el a sponsorizat o echipă de juniori care a câştigat un campionat internaţional de fotbal disputat în România. Meciul s-a jucat în municipiul Rădăuţi, din judeţul Suceava, iar pe tricourile jucătorilor din Ucraina erau printate numele şi fotografia fugarului.

Publicaţia lyberti.com scrie că „în perioada 6-7 iulie 2019, echipa de fotbal „Kolos-Pidgir’ya” din Storojineţ, formată din fotbalişti născuţi în anii 2007-2008, a participat, la Rădăuţi, (România), la un turneu internaţional de fotbal, organizat cu ocazia zilei oraşului. Tinerii, însoţiţi de antrenorii săi, au reuşit să câştige meciurile din turneu şi să-şi adjudece trofeul pus în joc la această competiţie organizată de autorităţile rădăuţene”. Ziarul românesc a publicat mai multe imagini în care apare Dumitru Morhan în timp ce îi premiază pe copii. Fotografiile au fost făcute pe teritoriul Ucrainei.

Dumitru Morhan a fugit în Ucraina în anul 2014, cu două zile înainte ca magistraţii Curţii de Apel Suceava să se pronunţe într-un dosar de evaziune fiscală în care era vizat. Deşi a aflat peste graniţă că trebuie să execute trei ani de închisoare, el nu s-a mai întors în ţară. Statul român le-a transmis ucrainenilor o cerere de extrădare, care a rămas nesoluţionată.

În Ucraina, Morhan a cumpărat o fabrică de ape minerale la Budineţ. În 2017, ucrainenii i-au făcut un dosar penal fugarului pentru modul în care a intrat în posesia activelor fabricii. Dumitru Morhan a stat după gratii timp de 10 luni, fiind pus apoi în libertate, iar ulterior a început să-şi facă publicitate. În 2018, la intrarea în localitatea ucraineană Glibocioc, care se află între Storojinţ şi Cernăuţi, a fost amplasat un afiş de mari dimensiuni cu Dumitru Morhan. Uriaşa fotografie a suceveanului era însoţită de un text cât se poate de sugestiv: ”Dumitru Morhan - Investitorul căruia îi pasă de ţara noastră!”

FOTO: www.newsbucovina.ro

Aroganţele lui Morhan faţă de statul român au continuat. Pe 16 martie, 2018, urmăritul s-a fotografiat alături de o delegaţie oficială a României, la eveniment care a avut loc în oraşul Storojineţ din Ucraina. Este vorba despre semnarea un protocol de colaborarea între Spitalul municipal „Sfinţii Doctori Cosma şi Damian” din Rădăuţi, judeţul Suceava şi Spitalul Raional Storojineţ. Prin acest protocol se dorea efectuarea unor schimburi de experienţă între medicii celor două spitale, dar şi desfăşurarea unor activităţi comune în scopul îmbunătăţirii serviciilor medicale.

Din delegaţia plecată de la Rădăuţi în Ucraina au făcut parte primarul Nistor Tătar, viceprimarul Bogdan Loghin, managerul spitalului din Rădăuţi, Traian Andronachi, precum şi alte personalităţi politice locale. 


 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: