Cum s-au aliat pentru prima dată românii cu ruşii pentru a-i opri pe mongolii lui Genghis Han

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Armata mongolă a învins-o pe cea slavă în bătălia de la Râul Kalka. FOTO www.wikipedia.org
Armata mongolă a învins-o pe cea slavă în bătălia de la Râul Kalka. FOTO www.wikipedia.org

Brodnicii, înaintaşii moldovenilor, s-au aliat cu armatele principatelor Rusiei, pentru a opri armata mongolă condusă de Genghis Han, din înaintarea ei spre Europa. Bătălia a avut loc în data de 31 mai 1223, pe malurile râului Kalka, din regiunea ucraineană Doneţk. Mongolii au câştigat, iar ruşii au rămas sub suzeranitatea tătarilor timp de 300 de ani.

Brodnicii au fost un popor ce a locuit pe teritoriul Moldovei în secolul al XIII-lea. Mai toţi istoricii îi consideră pe aceştia români, cel mai cunoscut brodnic fiind voievodul Ploscânea, cel care a luptat cu armata sa în bătălia de la Kalka, din anul 1223, de partea principatelor de pe teritoriul actual al Rusiei.

„Brodnicii lui Ploscânea îşi trag denumirea de la vechiul nume al Prutului, Brutos”, a precizat istoricul Dimitrie Onciul.

Cum ruşii au fost învinşi de mongoli, Ploscânea a luat decizia de a le preda tătarilor mai mulţi principi ruşi.

„Şi acolo brodnicii erau cu tătarii, şi al lor voievod Ploscânea, ceea ce ar putea însemna că Ploscânea era de partea tătarilor”, se arată în Cronica lui Nestor.

Bătălia de la Râul Kalka a avut loc la data de 31 mai 1223 între Imperiul mongol şi principatele de pe teritoriul Rusiei, sprijinite de cumani şi brodnici. Mongolii erau conduşi de Subutai şi Jebe, iar trupele ruse erau conduse de Mstislav cel Viteaz şi Mstislav al III-lea al Kievului. Lupta a avut loc pe malurile râului Kalka, undeva în regiunea Doneţk şi s-a încheiat cu victoria mongolilor.   

Generalii tătari Subotai şi Jebe au cerut permisiunea liderului Genghis Han de a pătrunde cu armata prin munţii Caucaz, după ce au cucerit Irakul Persan. Până să fi primit un răspuns din partea lui Genghis Han, aceştia au atacat Georgia omorându-l pe conducătorul statului. Liderul mongol le-a permis generalilor săi să continuă cuceririle, astfel că armata lui Subutai şi Jebe i-au învins şi pe cumani.

Hanul cumanilor i-a cerut sprijinul prinţului Mstislav cel Viteaz, care era şi ginerele său, convingându-l să lupte alături de el împotriva mongolilor. Mstislav cel Viteaz a reuşit să formeze o alianţă cu mai mulţi principi slavi, printre care se număra şi Mstislav al III-lea al Kievului. Armata slavă sprijinită de cumani şi brodnici i-au învins în primă fază pe mongoli, însă replica acestora a venit pe malurile râului Kalka.

Mstislav cel Viteaz şi aliaţii săi cumani au fost învinşi de mongoli, aceştia din urmă reuşind să captureze mai mulţi principi slavi, printre care s-a numărat şi Mstislav al Kievului. Aceştia au fost executaţi de tătari, singurul principe important ce a reuşit să scape de moarte fiind Mstislav cel Viteaz.

Bătălia de la râul Kalka a reprezentant o lovitură grea pentru armata slavă, care pierdut conform unor istorici nu mai puţin de 50.000 de soldaţi.

„Restul campaniei lui Subedai a intrat în analele istoriei militare ca una dintre cele mai mari aventuri ale războaielor de cavalerie”, aşa a descris istoricul Robert Marshall bătălia câştigată de armata mongolă.

„Înfrângerea ruşilor a reprezentant un adevărat recul în istoria lor, fiind nevoiţi să fie supuşi ai tătarilor timp de mai bine de 300 de ani. Ruşii au reuşit abia în secolul XVI să scape de sub suzeranitatea tătarilor şi să-şi construiască imperiul pe care îl putem vedea şi în zilele noastre”, a explicat istoricul sucevean Ilie Gliga.

Alte ştiri pe această temă:

Drumul Tătarilor, locul pe unde hoardele invadatorilor ajungeau în Transilvania. Strănepotul lui Genghis Khan s-a bătut cu saşii ca să pârjolească Ardealul

Războinicii care au terorizat principatele române timp de secole: cine au fost cu adevărat tătarii, cei pe care „nici apa cea mai repede nu-i poate opri“

Practicile barbare ale migratorilor care ne-au traversat teritoriile. Hunii colecţionau craniile inamicilor, pe care le transformau în cupe de băut

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite