Cum a reuşit un tânăr din „patria murăturilor“ să facă afaceri moderne cu reţete tradiţionale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Laurus, producător e murături din Milişăuţi FOTO: Oana Şlemco
Lucian Laurus, producător e murături din Milişăuţi FOTO: Oana Şlemco

Lucian Laurus are 27 de ani şi locuieşte în oraşul Milişăuţi, din judeţul Suceava, cunoscut în întreaga ţară pentru hărnicia localnicilor care cultivă legume şi prepară murături pe care ulterior le vând în ţară şi în străinătate.

Lucian Laurus provine dintr-o familie de producători şi comercianţi de murături. În perioada interbelică, străbunicul său îl lua de mână pe bunicul lui Lucian, îl  urca în trăsură şi împreună porneau la drum pentru a face schimb de mărfuri în localităţile învecinate.  „Dădea varză şi lua lemne de foc, de exemplu” spus Lucian.

Bunicii tânărului sunt legumicultori. De le ei a luat Lucian reţetele pentru prepararea murăturilor cu ajutorul cărora şi-a pus pe picioare o afacere modernă şi din ce în ce mai prosperă.

S-a apucat de treabă în 2007, când familia sa punea la murat aproximativ 4 tone de varză pe an. Încet, dar sigur,  cantitatea de legume a crescut la 200 de tone de legume/an: varză, castraveţi, gogonele şi conopidă.

O parte din legume le cultivă familia Laurus, cu ajutorul unor zilieri din satele vecine.

Ca să poată să îşi vândă marfa şi în străinătate, Lucian şi-a schimbat utilajele pe care le folosea cu ajutorul unui proiect de tip startup în valoare de 40.000 de euro.

Între altele, şi-a cumpărat bidoane din plastic alimentar şi bazine din fibră de sticlă care respectă standardele Uniunii Europene. Apoi şi-a creat brandul „Cămara Laurus”, pentru că ştie că partea de marketing este extrem de importantă în dezvoltarea afacerii.

muraturi traditionale

Lucian alături de bunicii săi de la care a moştenit reţetele  pentru murături FOTO:Oana Şlemco

Acum murăturile din Milişăuţi preparate de familia Laurus ajung în pieţele din România, dar şi în ţări precum Anglia, Spania, Italia şi Germania. Ajung în depozite ale românilor din străinătate care le vând apoi magazinelor  şi restaurantelor româneşti.

muraturi traditionale

FOTO: Oana Şlemco

Lucian Laurus este un optimist, unul dintre puţinii producători locali care nu se plâng nici de munca grea şi nici de birocraţia stufoasă din ţara noastră. Cu greu a reuşit reporterul „Adevărul” să-i afle nemulţumirile.

Este vorba despre faptul că producătorii locali din Milişăuţi nu vor să se asocieze pentru a deveni o forţă în piaţa UE şi faptul că depozitele logistice ale hipermarket-urilor sunt la o distanţă mare de Milişăuţi, motiv pentru care devin inaccesibile pentru legumicultorii din nordul ţării.

muraturi traditionale

FOTO: Oana Şlemco

Vă invităm să citiţi şi:

Dezvăluiri şocante despre doctoriţa din Feteşti, răpusă de COVID. Cum s-a infectat şi cât s-a zbătut să trăiască. Medic: Suntem devastaţi!

CTP, despre disputa Guvern-CCR: „Aici are dreptate Orban”/ „Domnul Dorneanu are altă gramatică a genitivului; are doi «crieri» în cap”

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite