Cum au relatat englezii în presă un meci de fotbal la care au asistat în Bucovina: „Ne-am uitat la o partidă desprinsă parcă din Stăpânul inelelor“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un grup de 11 englezi de la revista „Football Weekends” s-au deplasat în Bucovina, unde au petrecut un weekend, timp în care au luat parte la mai multe partide de fotbal desfăşurate în ligile inferioare. Impresiile lăsate de aceste meciuri au stat la baza unui amplu articol publicat în revista britanică „Football Weekends”.

În ultimul număr din luna martie al revistei britanice „Football Weekends”, jurnalistul Peter Miles a publicat un articol amplu, de şase pagini, în care vorbeşte despre fotbalul din Bucovina şi de cât de frumoasă este această regiune.

Toamna trecută, 11 englezi şi un norvegian au vizitat Bucovina prin intermediul programului „Football in Heaven”. Printre aceştia s-a numărat şi jurnalistul britanic Peter Miles, care a rămas impresionat de ceea ce a trăit în România, descriind pas cu pas excursia făcută în judeţul Suceava.

Organizatorul acestei aventuri a fost jurnalistul sportiv Emanuel Roşu, care a fost sprijinit de către preşedintele Asociaţiei Judeţene de Fotbal (AJF) Suceava, Ciprian Anton şi de ziariştii locali Dănuţ Chidoveţ şi Daniel Vatamanu.

Oaspeţii din Marea Britanie au fost preluaţi de la Aeroportul „Ştefan cel Mare” din Suceava de unde au fost duşi la Mănăstirea Dragomira în drumul lor spre meciul dintre Viitorul Adâncata şi Voinţa Zvoriştea, partidă din liga a V – a. Gazdele i-au primit pe britanici cu platouri cu aperitive, pâine şi băutură.

„Până şi oaspeţii au fost omeniţi de către cei din Adâncata, acest obicei având loc după fiecare meci jucat acasă de către Viitorul”, a precizat Peter Miles.

Imagine indisponibilă

           Imagine de la meciul dintre Viitorul Adâncata şi Voinţa Zvoriştea. FOTO Dănuţ Chidoveţ

După meciul de la Adâncata, britanicii s-au întors în municipiul Suceava, unde a ajuns cu întârziere şi Marius Helga, un norvegian ce a călătorit timp de 14 ore de la Tromso pentru a ajunge în Bucovina.

Cei 12 temerari au fost duşi a doua zi dimineaţă la meciul dintre Foresta Suceava şi UTA Arad, partidă desfăşurată pe stadionul Areni. Aceştia au fost impresionaţi de publicul sucevean, care şi-a încurajat echipa, deşi cei de la Foresta au fost învinşi.

„Stadionul pare a fi din anii ’60, construit din bucăţi de beton, iar recent au fost montate o tabelă electronică şi câteva scaune din plastic pentru a da impresia de modernitate. Chiar au fost văruite şi tribunele în culorile clubului, galben şi verde, în final stadionul arătând acceptabil”, a arătat jurnalistul britanic.

La sfârşitul partidei de pe stadionul Areni, oaspeţii au fost duşi în zona de munte a judeţului Suceava, unde a avut loc meciul dintre Victoria Vatra Moldoviţei şi rezervele celor de la Foresta. Pe drum, britanicii şi norvegianul Helga s-au întânit şi cu Mocăniţa Huţulca, una dintre atracţiile turistice din Moldoviţa. Aceştia au rămas surprinşi de faptul că doar cu trei lire sterline au putut servi carne de mistreţ şi gogoşi. Calitatea fotbalistică a lăsat de dorit, mai ales că partida s-a desfăşurat pe un teren îmbibat de apă.

Imagine indisponibilă

                              Suporter al celor de la Vatra Moldoviţei. FOTO Dănuţ Chidoveţ

„Terenul celor de la Vatra Moldoviţei este poziţionat într-o vale, înconjurat de copaci înalţi, loc în care urletele de urs nu ar fi ceva neobişnuit. În spatele unei porţi, se pot vedea munţii. Terenul era vizibil ud şi până şi vestiarele erau inundate. Bineînţeles, aici nu este Anglia şi meciul s-a jucat fără nicio problemă, cu un public nu prea numeros. Tribuna este formată din mai multe bănci, situate pe marginea drumului DN17, iar maşinile trec la doi paşi de spectatori. Unii dintre şoferi chiar încetinesc pentru a trage cu ochiul către stadion. (...) Meciul a fost de slabă calitate şi s-a terminat cu un singur gol, marcat în repriza a doua de gazde”, a menţionat Peter Miles.

După partida de la Vatra Moldoviţei, oaspeţii au fost duşi la Vatra Dornei, unde au fost cazaţi. Aceştia s-au arătat impresionaţi de frumuseţea oraşului pe care l-au vizitat în dimineaţa zilei următoare. La sfârşitul turului făcut în Vatra Dornei, ei au fost duşi la Dorna Candrenilor, unde echipa gazdă a primit vizita celor de la Sporting Poieni Solca. Englezii au rămas surprinşi de nivelul stadionului de aici, dar şi de căldura cu care au fost primiţi de către gazde.

„Am ajuns pe stadionul echipei de Liga a V – a Vânătorul Dorna Candrenilor pe o ploaie şi o temperatură de -2 grade Celsius. Căldura cu care ne-au primit gazdele, cu bufet suedez şi o pălincă foarte tare, ne-a făcut însă să rezistăm. Stadionul este la un nivel destul de bun, fiind construit în urmă cu trei ani de zile. Vânătorul se află în fruntea clasamentului şi a învins cu 3 – 2 pe Sporting Poieni Solca”, mai scrie Peter Miles în articolul publicat în revista „Football Weekends”.

Imagine indisponibilă

              Oaspeţii englezi la finalul partidei de la Dorna Candrenilor. FOTO Dănuţ Chidoveţ

Călătoria britanicilor şi a amicului lor norvegian a continuat, aceştia oprindu-se la Pojorâta, unde au luat parte la partida dintre gazdele de la Bucovina şi Şomuzul Preuteşti. Oaspeţii au apreciat stadionul celor de la Pojorâta pe care l-au asemănat cu alte arene impresionante din Europa.

„Stadionul seamănă cu cele din Rijeka, Imotski şi Triesenberg. Băncile de rezerve sunt situate sub o căbănuţă de lemn, din care am văzut meciul. Ne-am uitat la un meci de fotbal desprins parcă din seria de filme <<Stăpânul inelelelor>>. Gazdele au pregătit un program de meci, întins pe patru pagini. Bucovina Pojorâta nu s-a întrebuinţat prea mult şi a câştigat cu 2-0 în faţa celor de la Şomuzul Preuteşti, iar reprezentanţii clubului din Pojorâta au insistat să servim o felie de tort la sfârşitul meciului”, a mai arătat Peter Miles.

Imagine indisponibilă

            Imagine de la meciul Bucovina Pojorâta - Sporting Poieni Solca. FOTO Dănuţ Chidoveţ

Acesta a fost ultimul meci de fotbal la care au asistat cei 12 oaspeţi din Marea Britanie şi Novegia. Ei au fost conduşi înapoi în Suceava, unde au dormit, iar a doua zi dimineaţă, după o vizită la Cetatea de Scaun au fost transportaţi către aeroport pentru a se întoarce acasă.

„Gazdele noastre au fost magnifice, precum şi itinerariul pe care ni l-au pregătit. Deja se vorbeşte despre un nou episod «Footbal in Heaven» în 2018. Faceţi-vă o favoare şi mergeţi în Bucovina! Nu veţi regreta!”, a concluzionat jurnalistul britanic de la revista „Football Weekends”.

Alte ştiri pe această temă:

VIDEO America, fă o plecăciune: Ibrahimovici, meci de povestit nepoţilor la debutul său în LA Galaxy

Hagi şi-a ales favoriţii! Cum arată cel mai bun 11 din toate timpurile în viziunea Regelui şi unde crede el că îşi are locul

VIDEO Bucovina Pojorâta, promovare istorică în Liga a II-a. Întrega comună aşteaptă acum meciurile cu Rapid, Oţelul, Ceahlăul, FC Braşov

Suceava



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite