Cum procedăm, totuşi, cu românii din Ucraina?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Românii din Ucraina cer statului român sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale
Românii din Ucraina cer statului român sprijin pentru păstrarea identităţii naţionale

Românii care locuiesc în afara actualelor graniţe ale ţării, în regiunile Cernăuţi şi Odesa din Ucraina, fac apeluri disperate către satul român să îi sprijine în încercarea de a-şi păstra identitatea naţională. De ce fug autorităţile de la Bucureşti de această responsabilitate?

Întrebam în urmă cu vreo zece zile, într-o vreme în care situaţia din Ucraina părea aproape complet ignorată de presa românească, despre capacitatea statului român de a-şi ajuta etnicii care locuiesc în afara actualelor graniţe ale ţării, făcând referire la regiunile Cernăuţi şi Odesa din statul vecin, în contextul pericolul apariţiei unui război civil, risc recunoscut chiar şi de fostul preşedinte Leonid Kravciuk.

Tot felul de pseudoanalişti timoraţi de importanţa subiectului au deturnat discuţia spre drobul de sare al unui aşa-zis conflict diplomatic cu Ucraina, ignorând tema principală pe care am încercat să o aduc în spaţiul public: "Când îşi va asuma statul român responsabilitatea pentru a-i ajuta pe românii care locuiesc în afara actualelor hotare"?

Temeinicia abordării mi-a fost confirmată la sfârşitul săptămânii trecute de o adresă transmisă de Asociaţia "Basarabia" a românilor din regiunea Odesa. Asociaţia, "activând în beneficiul comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Sudul regiunii Odesa, Ucraina) pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din această regiune", "implicându-ne semnificativ în dezvoltarea legăturilor cu România a comunităţii autohtone româneşti din Sudul Basarabiei, prin asigurarea unui cadru adecvat de afirmare identitară şi a spiritualităţii româneşti specifice a acestora", solicită, în sfârşit, organizarea primului Congres al Românilor de Pretutindeni, demers care ar fi trebuit să aibă loc încă din 2007.

Voi reda mai jos textul integral al apelului Asociaţiei "Basarabia", aşa cum a fost publicat de ChernivtsiNews.

"Către: PARLAMENTUL ROMÂNIEI SENAT, Domnului CRIN ANTONESCU, Preşedinte CAMERA DEPUTAŢILOR, Domnului VALERIU ZGONEA, Preşedinte Către: MINISTERUL DE EXTERNE AL ROMÂNIEI Domnului Ministru TITUS CORLĂŢEAN Domnului Ministru delegat pentru românii de pretutindeni CRISTIAN DAVID Domnului Secretar de Stat STEJĂREL OLARU, Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni SCRISOARE DESCHISĂ Asociaţia Naţional-Culturală „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa, constatând voinţa declarată pe parcursul anului 2013 a conducerii Departamentului Politici pentru Relaţiile cu Românii de Pretutindeni de a organiza în anul 2014 prima ediţia a Congresului Românilor de Pretutindeni, activând în beneficiul comunităţii româneşti din Sudul Basarabiei (Sudul regiunii Odesa, Ucraina) pentru păstrarea, afirmarea şi promovarea identităţii etnice, culturale, lingvistice şi religioase a românilor din această regiune, în conformitate cu standardele şi practicile europene şi internaţionale în materie, luând act de prevederile art. 8 din Legea nr.299/2007, privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni, constatând că această procedură ar fi trebuit demarată înca din anul 2007, de când ar fi trebuit să aiba un sediu şi să fie aleasă componenţa organelor de conducere şi alegerea Consiliului Românilor de Pretutindeni ca organism cu caracter permanent, în conformitate cu prevederile art. 1 alin.(3), (6), art.6 si 7 din Constituţia României şi cu scopul legii nr. 299/2007, şi în lipsa respectării pâna in prezent a art.8 si 9 din legea sus-menţionată, implicându-ne semnificativ în dezvoltarea legăturilor cu România a comunităţii autohtone româneşti din Sudul Basarabiei, prin asigurarea unui cadru adecvat de afirmare identitară şi a spiritualităţii româneşti specifice a acestora, în conformitate cu legislaţiile română şi ucraineană, precum şi cu normele europene şi internaţionale relevante, solicităm Camerei Deputaţilor şi Senatului, prin birourile permanente reunite, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni convocarea Congresului Românilor de Pretutindeni, în baza art. 8 din Legea nr. 299/2007. Considerăm viitoarea instituţie a Congresului Românilor de Pretutindeni ca una ce se va dori a fi temelia de relansare a dialogului statului român cu românii din jurul actualelor hotare ale Ţării şi cu românii din diaspora, menită să atingă scopurile Legii nr. 299/2007 privind sprijinul acordat românilor de pretutindeni. Apelăm la organizaţiile reprezentative ale românilor de pretutindeni să susţină demersul Asociaţiei “Basarabia” de implementare necondiţionată a legislaţiei româneşti în vigoare într-un domeniul care ne priveşte direct. Anatol POPESCU Preşedinte al Asociaţiei „Basarabia” a Românilor din regiunea Odesa Ismail, 31.01.2014”

Va fi şi acum deturnată discuţia privind responsabilitatea statului faţă de românii din afara graniţelor spre alte subiecte, eventual puternic politizate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite